Därför blev det SSK – och inte Djurgården
Henrik Eriksson ville tillbaka till Stockholm och lämnade Mora och Dalarna. Men någon återkomst till Djurgården blev det inte – istället valde profilen Södertälje.
– Jag har haft kontakt med den assisterande tränare, Mattias Zackrisson, sedan egentligen den dagen jag lämnade Djurgården, berättar 34-åringen för Hockeysverige.se.
Foto: Ronnie Rönnkvist.
STOCKHOLM (Hockeysverige.se)
Få spelare i Hockeyallsvenskan förknippas så starkt med Djurgården som Henrik Eriksson. Trots det spelar han idag i Södertälje. Han har inte heller spelat för Djurgården sedan 2020/21 då han efter säsongen inte erbjöds något nytt kontrakt. Nu ska han alltså försöka lotsa SSK, och inte Djurgården, till en plats i SHL nästa säsong.
– När jag växte upp såg jag på Södertälje som en storklubb som alltid varit med och tävlat med Djurgården och AIK i stockholmshockeyn, berättar Henrik Eriksson för hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag spelade även en hel del som pojkspelare med Västerhaninge och Huddinge mot Södertälje. Det var också otroligt häftigt att få komma dit och spela.
– I takt med junioråldern har Södertälje alltid varit en väletablerad förening i Hockeysverige i SHL och senare Hockeyallsvenskan.
Med tanke på din bakgrund i Djurgården, hur upplevde du då förra säsongens slutspel där ditt Mora slogs ut av just din gamla klubb?
– Jag har växt upp i Djurgården och har varit djurgårdare, men det här är mitt arbete kombinerat med att livet förändras.
– Om jag ska ta något jag är imponerad av mig själv av är att jag klarade av att spela bra matcher mot Djurgården som har betytt mycket för mig. Det är också vad jag är nöjd med i min prestation under förra säsongens matcher, att jag kunde mobilisera kraft, göra mitt jobb där och då för att sedan spela så bra hockey som jag bara kan.
Vad var det som fattades för Mora i slutspelsserien mot Djurgården?
– Svårt att svara på. Jag tycket att vi spelade en väldigt bra hockey, men det är små marginaler.
– Det är sista matchen jag kommer ihåg mest. Vi hade boxplay där jag själv var involverad och vi skulle såklart gjort det bättre. Erfarenheten av viktiga matcher var något Djurgården hade i sitt bagage mer än vad vi hade med vårt ungdomliga och frejdiga spel.
– Jag tycker ändå för den sakens skull att vi ändå inte bad om ursäkt för något vi gjorde. Vi spelade, som sagt var, en bra hockey och var verkligen med och tävlade om det hela vägen.
Henrik Eriksson svarade under grundserien med Mora för åtta mål och totalt 19 poäng på 51 matcher. I slutspelet blev det två mål och totalt fem poäng på tolv matcher.
– En ganska stabil säsong. Jag kom in i ett nytt lag och tillbaka i svensk hockey igen efter två säsonger i Finland. Hockeyn i Finland skiljer sig en del från hur den är i Sverige.
– Jag tycker att omställningstiden gick ganska bra, hade ganska samma roll hela säsongen och spelade mitt fysiska spel. När det sedan blir slutspel åker det där upp och på något sätt blir det lättare för mig att spela den typen hockey som blir vägvinnande för laget.
Därför blev det SSK: “AIK tilltalade inte mig så mycket…”
Hade du möjligheten att stanna i Mora?
– Ja, det hade jag.
Men?
– Jag har fru och två barn som jag vill ha en så bra miljö som det bara går för att få så vi kan vara med varandra så mycket som möjligt. Efter halva vintern visade det sig att med frugans jobbsituation skulle det verkligen underlätta för oss att ha basen i Stockholmsområdet.
– Det lyckades vi till slut landa i och var också det egentligen det som fick det att väga över för oss att flytta till Stockholm.
Henrik Eriksson var med senast Djurgården gick upp i SHL.
Ny klubbadress blev alltså Södertälje och inte vare sig AIK eller Djurgården.
– AIK skulle jag säga, med all respekt, tilltalade inte mig så mycket, skrattar Henrik Eriksson och fortsätter:
– Djurgården och jag har alltid haft kontakt, men det fanns inte något konkret intresse därifrån. Sedan har jag haft kontakt med den assisterande tränare, Mattias Zackrisson, sedan egentligen den dagen jag lämnade Djurgården.
– När jag väl undersökte saken upplevde jag ett väldigt fint intresse från Södertälje. Emil (Georgsson) tillsammans med (Magnus) Bogren gav ett genuint intryck av att dom ville ha mig samtidigt som dom berättade vad jag kan hjälpa till med i deras lag den här säsongen.
Hur har första tiden varit?
– Skoj. Det är mycket att ta in och såklart många nya grejer att tänka på. En stark kärna och ett lag som varit där och gjort det bra under ett par säsonger.
– Det här har gjort det väldigt lätt för mig att komma in i det. Lite likt förra året då jag kom till Mora, att det fanns en kärna på plats som gjort ett bra jobb tidigare. Det har varit en ganska enkel anpassning.
“Då ska vi absolut vara med och ha en rolig vår.”
Som klubb betraktat, är det en stor kontrast mot Mora och Djurgården?
– Södertälje är en storklubb. Det finns ett stort intresse och bra drag kring laget i staden, men även utbrett i Stockholmsområdet. Det märker jag inte minst på pappas vänner och folk i den åldern, att dom är mer Södertäljefans än djurgårdare.
– Sedan tycker jag att det finns ett äkta och genuint intresse för alla lagen i svensk hockey oavsett var man kommer.
Vilka förväntningar har du på tiden i SSK?
– Jag tycker vi ska ha förväntningar på oss själva att vi ska vara ett lag som är med och ”racear” om det.
– Klubben har gjort en bra omstart sedan det negativa kvalet för några säsonger sedan. Södertälje har fått ordning och reda på grejer. Bra spelare, bra lag och tillsammans med tränarteamet handlar det nu om att hitta ett vägvinnande lag. Ett lag som vinner mycket matcher.
– Fortsätter vi göra det Södertälje gjorde förra säsongen och adderar slutspelshockey så ska vi absolut vara med och ha en rolig vår.
Foto: Ronnie Rönnkvist.
Vad kommer du tillföra laget?
– Jag kommer tillföra hårt arbetet och fysiskt spel. Det är mina grejer (skratt), men det kanske inte blir så mycket skönspel.
Experterna säger att det blir Djurgården och Björklöven som kommer gå till final, vad tänker du om det?
– Det är så himla svårt att sia om idag, men jag tror självklart på mitt Södertälje och vad vi ska uträtta framåt. Sedan är det ett öppet race mellan flera olika klubbar.
TV: Norge på frammarsch som hockeynation
Den här artikeln handlar om: