Nycklarna: Så ska Brynäs etablera sig i SHL igen

Nedflyttningen och året i Hockeyallsvenskan har gett viktiga lärdomar i Brynäs.
Nu öppnar tränaren, Niklas Gällstedt, upp om dessa – och hur klubben ska etablera sig i SHL igen.
– Vi är nykomlingar trots allt, men har ett ledord, vilket är att vinna, berättar den tidigare backen för hockeysverige.se.

Niklas Gällstedt: Foto: Ronnie Rönnkvist.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

2023. Brynäs åker ur SHL. Nästan hela Gävle var i chock. Något som inte kunde hända hade hänt. Brynäs, en av Sveriges mest anrika klubbar historiskt, skulle säsongen 2023/24 spela i hockeyallsvenskan. Vad göra? Jo, då kontaktar sportchefen, Johan Alcén, tidigare Brynäsbacken, Niklas Gällstedt, och frågar om han kan tänka sig att tillsammans med Anders ”Masken” Carlsson och Ove Molin, leda Brynäs tillbaka till SHL.

– Det kändes absolut smickrande. Brynäs ligger mig varmt om hjärtat, men jag kan inte påstå att det var självklart, berättar Niklas Gällstedt som då hade jobbat i Schweiz som tränare sedan 2015.

Med jobbet som tränare i Brynäs och den situation laget och föreningen befann sig i tillkom också en ganska stor press.

– Absolut. Det var ett av tuffaste hockeyjobben i Sverige, vilket jag hade med mig.
– Samtidigt var det även en familjesak. Ville jag utsätta min familj för det? Det viktiga för mig var att alla inom familjen var överens om det, vilket vi blev efter ett tag.

Niklas Gällstedt. Foto: “Stickan” Kenne.

Nu gick det bra för Brynäs, men hade laget inte gått upp kunde det varit andra tongångar än vad det var i april 2024.

– Det fanns med, men var ingenting jag gick och tänkte på över huvud taget. Vi hade fullt fokus på vad vi skulle göra varje dag, vilket var det viktigaste.

Vad betyder hockeyn för Gävle som stad?
– Oerhört mycket. Det är en hockeystad där det finns en historia. Den rena dräkten med tvärgatorna som oken på tröjan gör sitt till. Du bär det med dig hockeyn hela tiden. Hockey är Gävle och Gävle är hockey.

När resultaten hela tiden föll på plats och allt såg bra ut, hur var det då att gå på stan, ville folk snacka hockey med dig?
– Jag var inte så mycket på stan. Medvetet.

Ville du inte ta intryck utifrån utan i stället enbart fokusera på det jobb ni hade att göra?
– Ja, jag hade fullt fokus på det jag skulle göra och var inne i den bubblan. Däremot kan jag säga att då allt var klart var det många glada hejarop och allt det där. Det var både smickrande och roligt att det gladda så människor.

Dragit viktiga lärdomar från nedflyttningen

Under flera säsonger kunde det var en ganska tillbakadragen stämning i Gavlerinken, men på ett härligt sätt slöt publiken upp då jakten på att ta sig tillbaka till SHL inleddes.

– Stödet var fantastiskt. Jag satt nere i Schweiz då jag såg att Brynäs åkte ur. Mina kompisar stod där i båset och rullgardinen gick ner.
– Att sedan se många människor sluta sig samman och som ville samma sak… Det var inte bara 25 spelare som skulle göra det utan det var väldigt många som bidrog. Det såg vi inte minst då vi var runt i landet och spelade. Det var många brynäsare i alla hallar där vi spelade. Brynäs berör oerhört mycket.

Niklas Gällstedt var inte själv med då Brynäs åkte ut SHL, men han upplever trots det att klubben dragit några viktiga lärdomar från att fått lämna högsta serien en sväng.

– Framför allt tror jag att man ibland måste stanna upp och reflektera över vad vi står för. ”Vad är viktigt? Vad är våra grundpelare i vår organisation?”
– Ett arbete vi gjorde under förra säsongen var det rent organisatoriska. Till exempel vilka som jobbar i föreningen, vilka tränare vi har, vilka spelare vi har och vilka som jobbar på kansliet.
– Det blev ett identitetsarbete som vi nu sätter i bruk och ska förhålla oss till, vilket också är det stora jobbet. Nu ska vi följa upp det här och stå för någonting.

Jakob Silfverberg och Oskar Lindblom. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Smörgåsbord med NHL-rutin: “Vi är många som ska driva”

Jakob Silfverberg, Christian Djoos, Oskar Lindblom och Victor Söderström. Niklas Gällstedt och Brynäs har fått lite av ett smörgåsbord då man fått hem fyra spelare med NHL-rutin och som har en tidigare anknytning till klubben och stan. Även Jordan Schroeder är ny i laget och har 165 NHL-matcher med sig i ryggsäcken.

– Någonstans vill vi att spelarna en gång ska komma tillbaka för att klubben gjort något bra för dom tidigare och man vill vara med på en resa där man ser sig själv lyckas och bidra.
– Det är jätteroligt att dom vill komma tillbaka hem. Sedan är det upp till oss att bygga en verksamhet där vi trivs tillsammans. Det ska vara högt till tak, men vi ska också utmana varandra för alla vill vinna. Det är ett extremt viktigt i en sådan här verksamhet.

Det finns lag som tagit hemvändare som nästintill kraschat, ser du att den här risken kan finnas här också?
– Ja, absolut. Den finns där, men det handlat i mångt och mycket om vad du gör varje dag med individerna när vi kommer till träning. Vad kommer vara viktigt och hur driver vi varandra?
– Det handlar inte om någon enskild utan vi är många som ska driva och jag tycker att jag har många som vill driva.

Om Brynäs ska etablera sig igen i SHL, vad blir då ditt viktigaste arbete?
– Kontinuitet. Att bygga byggsatsen vidare. Vi kommer absolut inte sväva i väg någonstans.
– Om vi bara tittar till spelet är det vad vi ska utveckla. Vi har en spelidé, men vi såg förra säsongen att vi blev straffade vissa stunder i den. Här måste vi bli mycket, mycket bättre och över tid i alla faser av spelet.
– SHL är en så pass bra liga och det är där vi står och jobbar mot varje dag. Dagliga vanor kommer bli viktigt.

Hur har du Ove Molin och Anders ”Masken” Carlsson delat upp era roller sinsemellan?
– Vi tänker och tycker oerhört mycket, men inte alltid lika. Det är en förutsättning för att det här ska fungera.
– Jag står för det defensiva och boxplay. Ove står för det offensiva. ”Masken” och Ove delar på powerplay. Sedan har ”Masken” kontakt i en öronsnäcka med vår målvaktstränare och analytiker, (Anthon) Hansson på läktaren. Dessutom är alla tekningar ”Maskens” jobb.
– Sedan tar vi alla beslut tillsammans. När vi diskuterar sitter vi fyra och verkligen grottar ner oss i vad som varit bra, vad som varit dåligt och vad ska vi informera spelarna om här och nu.

Ove Molin och Anders ”Masken” Carlsson. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Har ”Masken” gjort några practical jokes på dig?
– Det kommer varje dag, säger Niklas Gällstedt med ett leende.

Ni som nykomling, är målet den här säsongen att etablera sig i SHL, se ni till att gå långt i ett slutspel eller bara att få två lag efter er?
– Vi är nykomlingar trots allt. Men vi har ett ledord, vilket är att vinna. Det startade vi med i maj förra säsongen. Det lever fortfarande kvar.
– Sedan vill vi ha kontinuitet och långsiktighet. För att kunna vinna måste du ha dina dagliga vanor. Det kommer bli det absolut viktigaste för oss, avslutar Niklas Gällstedt. 

TV: Silfverberg framröstad som årets nyförvärv

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: