Wade Reddens uppgång och fall
En återblick på backens karriär
Han har varit en av de mest omtalade spelarna de senaste dagarna med en brokig karriär bakom sig. Wade Reddens historia är värd att berätta och här ger hockeysveriges Edvin Löfgren en tillbakablick på backens uppgång och fall.
Framgångsrik junior med bland annat två JVM-guld med Kanada, draftad som nummer två i NHL-draften 1995, assisterande kapten och omtyckt i Ottawa, ett World Cup-silver och både VM- och OS-deltagare. Allt startade väldigt bra för Wade Redden.
1995 blev han uppropad av New York Islanders som andra spelare totalt i draften vilket visar på Reddens framgång under juniortiden. Någon debut i Islanders blev det dock aldrig. Han hann spela ett år till i juniorligan WHL innan han gjorde NHL-debut för Ottawa som han blivit trejdad till i januari 1996. När säsongen 96-97 startade hade kanadensaren en ordinarie plats i laget och första målet i NHL gjordes på första skottet. Karriären hade fått en närmast sagolik start.
Succén för Redden fortsatte sedan med att Ottawa, för första gången i klubbens korta historia, kvalificerade sig för Stanley Cup-slutspelet redan under backens första år i NHL. Detta startade Ottawas elva år långa rad av slutspelsframträdanden. En streak som skulle komma att ta slut först när Redden lämnat laget.
Här förväntar man sig att fortsättningen på denna text ska innehålla en härlig blandning Norris Trophys, Stanley Cup-ringar och en plats i Hockey Hall of Fame. Men Wade Reddens framgångssaga skulle stanna av betänkligt. Redan mot slutet av sin Ottawakarriär började han bli ifrågasatt. Hans spel blev slarvigare och det gick inte längre lika fort för den tidigare så framgångsrika backen. Att Ottawa 2006 hade valt att trejda bort Zdeno Chara, som skulle komma att fira stora triumfer i Boston, istället för Redden blev ytterligare en anledning för fansen att rikta sin frustration mot backen.
Här började Ottawa några fruktlösa försök att trejda den falnande backen, men utan framgång. Redden själv ville dock inte lämna, och utnyttjade därför sin klausul för att förhindra en trejd. När väl kontraktet med Ottawa gick ut 2008 fanns det inget intresse från klubbens sida att fortsätta sitt samarbete med veteranen. Han blev således tvungen att vända sig mot de resterande lagen i NHL. Även om Reddens spel hade tappat i kvalitet var han eftertraktad på den fria marknaden. Allra mest intresserad var New York Rangers. Rangers GM Glen Sather, som har en historia av att ge äldre spelare (för) stora och långa kontrakt, gav den falnande stjärnan ett lite väl tilltaget sexårskontrakt värt 39 miljoner dollar.
Pånyttfödelse i Rangers?
Kanske skulle klubbytet göra Redden gott? Nej, så blev inte fallet. Han fortsatte att tappa i poängproduktion och Rangersfansen ifrågasatte genast värvningen av den före detta juniorsuccén. Andra säsongen i Rangers går ännu sämre, med ynka 14 poäng som resultat. Det är mindre än hälften av det han producerade sin första säsong i NHL som 20-åring. Rangers, och Glen Sather, är nu givetvis ute efter att göra sig av med den överbetalda backen de hade så stora förhoppningar på. Att någon ska vara intresserad av att göra en bytesaffär med Rangers gällande kanadensaren var dock uteslutet och därför måste andra knep tas till.
Foto: Getty Images (Arkivbild)
Wade Redden. |
Wade Redden, då 34 år gammal, inne på sitt tredje år på sitt 39-miljonerskontrakt skickades därför ner till Rangers farmarlag. Upp som en sol, ner som en pannkaka. Från en supertalang och firad yngling i NHL till en ovälkommen veteran med alldeles för stor lönecheck. Ett grymt slut på karriären för en tidigare superstjärna?
För här tar väl ändå sagan slut?
Nej, veteranen vill fortsätta spela hockey (och givetvis fortsätta få feta lönecheckar från Rangers) och gör därför detta i Rangers farmarlag Connecticut Whale, där han under andra året dessutom blir lagkapten. Han uppges där vara en bra mentor till bland annat de unga backarna Michael Del Zotto och Ryan McDonagh under deras väg upp till NHL och Rangers. Samtidigt som han är den genom tiderna bäst betalda spelaren i farmarligans historia gör han ett okej jobb på isen.
Räddas av nya kollektivavtalet
Räddningen för Redden, och Rangers, kommer när det nya kollektivavtalet förhandlas fram vintern 2012/2013. Man kommer där överens om att varje lag får göra två buy outs (köpa ut spelare) utan att detta påverkar lönetaket. Rangers är inte sena att utnyttja detta och köper i januari 2013 ut kanadensaren från sitt gigantiska kontrakt. 35-åringen är återigen, precis som 2008, fri att gå var han vill. Men frågan är om någon vill ta chansen?
Det visar sig rätt fort att flera lag är intresserade av veteranen som tycks ha visat både karaktär och vilja att fortsätta spela hockey under sina två år i AHL.
St. Louis är det lag som faller kanadensaren i smaken och han kritar den 18 januari på ett ettårskontrakt värt 800 000 dollar. Ett kontrakt som givetvis är ljusår ifrån den stora dollarbunt han blev erbjuden för snart fyra år sedan.
Vad innebär nu detta för hockeyspelaren Wade Redden? Kan det bli Stanley Cup-ringar? Hall of Fame? Norris Trophy? Nja, några individuella priser lär det inte bli tal om. Han anses dock kunna klara av en roll i det tredje backparet eller som sjundeback i ett lag som St. Louis. Ett lag som dessutom borde kunna konkurrera om en finalplats i år.
En Stanley Cup-ring till Wade Redden? Totalt otänkbart för två år sedan, men nu är det helt plötsligt möjligt.
Från supertalang och firad ung back i NHL till ovälkommen och dumpad 34-åring med ett oklädsamt stort kontrakt. Kommer vi kunna lägga till Stanley Cup-vinnare i den tidslinjen också? På något sätt känns han värd det, Wade Redden.
Text: Ola Winther
Den här artikeln handlar om: