Lyftet – efter VM-nobben: “Bästa turneringen jag gjort”

Trots flera matcher med Damkronorna förra säsongen nobbades Elin Svensson till VM.
Nu tar HV-forwarden sikte mot mästerskapet 2025 – med fin form.
– Då tror jag absolut att jag kan komma med till VM, säger hon till hockeysverige.se.

Elin Svensson. Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Damkronorna inledde årets matchande med att komma tvåa i fyranationersturneringen i Schweiz. En av spelarna som gjorde en mycket stark prestation under turneringen var HV71:s Elin Svensson.

– Det var nog den bästa turneringen jag gjort i landslagströjan, berättar Elin Svensson och fortsätter:
– Första matchen, mot Schweiz, gick jättebra. Efter det kom två starka motstånd i Finland och Tjeckien.
– Jag hade absolut inte lika mycket puck, men jag tog andra roller i matcherna. Jag tycker att jag gjorde det bra utifrån det motstånd vi hade.

Hur ser du på lagets prestation?
– Mot Schweiz var vi riktigt heta. Vi spelade verkligen som ett lag. Så även mot Finland där vi låg under med 4-1 och lyckades vända och vinna med 7-5, vilket är en stark upphämtning.
– Vi var inte alls nöjda med starten i matchen mot Finland, men jag tycker att vi jobbade oss in i matchen och vann rättvist.

Vad hände i laget då ni vände ett 4-1 underläge till vinst?
– Uffe (Lundberg) tog en timeout. Han sa att vi skulle släppa ner axlarna lite och bara köra. Jag tycker alla gjorde det och tog sina roller i matchen på ett bra sätt.
– Vi skiftade helt i femmorna och vi fick spela med nya spelare, vilket gav energi. En bra coachning, men också en bra respons från oss spelare.

En typisk augustimatch?
– Ja, faktiskt. många mål och mycket sväng i spelet, så det var roligt, säger Elin Svensson med ett leende.

Missade turneringssegern: “Inte nu vi ska vara som bäst”

Damkronorna förlorade den avslutande matchen mot Tjeckien och missade därmed turneringssegern.

– Klart att det hade betytt mycket om vi vunnit turneringen och hade såklart varit skönt att komma ut med en seger, men det är samtidigt inte något vi lägger en så stor vikt vid just nu eftersom det är augusti.
– Det är inte nu vi ska vara som bäst även om vi alltid vill vinna. Vi tar med oss bra bitarna vi gjorde och får slipa mer på exempelvis det vi föll på mot Tjeckien.

Elin Svensson i HV71-tröjan. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Elin Svensson spelade främst med Lina Ljungblom under turneringen, men även med Sara Hjalmarsson och Hilda Svensson.

– Jag tycker att det fungerade bra med alla tre och väldigt tacksam att jag fick spela med Hilda och Lina i första två matcherna. Två väldigt bra spelare som är lätta att spela med.
– I sista matchen spelade jag med ”Hjalle” och Lina Samma sak där, två spelare som är väldigt lätta att spela med. Alla tre har VM i ryggen och det var coolt att få chansen att spela med dom.

Nobbades i VM-truppen: “Tungt”

HV71-anfallaren var ofta med i Damkronorna förra säsongen, men när VM-truppen togs ut var hon ställd åt sidan.

– Klart att det var ett tungt besked då jag fick det. Samtidigt var det inget jag lade någon stor värdering i och inte heller något jag kunde påverka. Jag försöker bara utvecklas varje dag, bli en bättre hockeyspelare och människa

Hur ser du på dina möjligheter att ta dig hela vägen till VM 2025?
– Får jag till bitarna jag pratat med Uffe om så tror jag absolut att jag kan komma med till VM. Det är inte helt omöjligt. Jag måste lägga ner mycket tid på det, men det är jag villig att göra, så det känns bra.

Vilka bitar handlar det om och vad krävs det av dig?
– Jag måste bli mer aktiv, men även släppa ner axlarna då jag spelar i landslagströjan. Spela lite mer som jag gör med HV71, vilket jag känner att jag inte fått ut i landslaget tidigare, avslutar Elin Svensson. 

Elin Svensson. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: