Damkronornas galna vändning – målkalas mot Finland

4–1 mot Schweiz och 7–5 mot Finland. Damkronorna har fått en pangstart på Euro Hockey Tour i Kloten, men det krävdes en ordentligt upphämtning.
– Otroligt välgenomförd match, säger SVT:s expert, Maria Rooth i sändningen.

Efter Damkronornas premiärvinst mot Schweiz gjorde förbundskapten Ulf Lundberg en förändring till mötet mot Finland. Ida Boman ställdes mellan stolparna och pucken släpptes i Kloten för andra matchen i Euro Hockey Tour, men fokus hamnade på motståndarnas burväktare.

Svenskorna fick en drömstart, men fick sedan jobba i uppförsbacke. Isabelle Leijonhielm hade hittat 1–0 efter dryga fem minuter innan hon fick se hur Luleå-bekantingarna, Viivi Vainikka och Noora Tulus vände på det hela under kort tid. Två powerplay-mål i slutet på första efterföljdes av 3–1 och 4–1 tidigt i den andra och Damkronorna var illa ute. Då släppte det ordentligt.

16-åringens mardrömsminuter

Den finska talangen, Kerttu Kuja-Halkola fick inte bara se en eller två puckar trilla in på kort tid, utan inom loppet av sju minuter hade ställningen gått från 1–4 till 5–4. Ida Karlsson, Emma Forsgren, Josefin Bouveng och Wilma Sundin hade samtliga nätat och tagit Sverige till en ledning. Därefter hann Ebba Hedqvist även med 6–4 innan andra pausen.

Isabelle Leijonhielm fick näta igen tidigt i den tredje perioden innan Finland svarade till 5–7. Det blev också slutresultatet i matchen.

– Det här tror jag var en moralhöjare. Otroligt välgenomförd match. Att komma tillbaka från 1–4-underläge mot ett bra finskt lag, det är rent ut sagt superimponerande, säger SVT:s expert, Maria Rooth i sändningen.

TV: Henrik Lundqvists favoritminnen från karriären