Adam Boqvists annorlunda sommar: “Man var lite i chock”

Adam Boqvist var i full gång att förbereda sig för den kommande säsongen i Columbus. Då, med bara timmar kvar på utköpsfönstret, kom samtalet från Blue Jackets.
– Man var lite i chock när man la på luren. De hade bestämt sig fem minuter innan de ringde, berättar 24-åringen för Hockeysverige.se om utköpet.

Columbus har under de senaste säsongerna varit ett sorgebarn i NHL där resultaten har dalat och tränarna har avlöst varandra på löpande band. Samtidigt har man nu också gjort om en hel del till nästa säsong.

En av spelarna som fick planera om till hösten var Adam Boqvist.

Den svenska backen begränsades till endast 35 matcher under den gångna säsongen efter problem med skador. Väl hemma i Sverige förberedde sig 24-åringen på att bygga upp sig inför den kommande säsongen. Då kom beskedet att Columbus köpte ut honom från det sista året av kontraktet.
– Jag tror det var en söndag, en eller två dagar innan free agency öppnade. Det var sista dagen på utköpsperioden och då på eftermiddagen fick jag ett samtal från assisterande GM som tackade för åren och sa “ha det bra”. Det var ett kort samtal och man var lite i chock när man la på på luren. De hade bestämt sig fem minuter innan de ringde, berättar Boqvist.

Hur gick tankarna dagarna efter när du stod utan kontrakt och free agency öppnade?
– Jag pratade med agenten varje dag och försökte hitta lag och vad som skulle vara bäst fit för mig. Det var en stressig period. Det är ingenting man har gått igenom förut och inget man vill gå igenom. Det är inget man vill gå igenom och det var inget bra tecken att bli utköpt. Det stod lite mellan några olika lag, och då kände jag att Florida var bäst.

Samma Florida där alltså även storebror Jesper Boqvist kommer försöka slå sig in till hösten.

“De försökte göra om mig från den spelare jag var”

Det är också de regerande Stanley Cup-mästarna, vilket så klart är en helt annan värld jämfört med Columbus.

Hur var tiden i Blue Jackets?
– Jag vet inte vad man ska säga. Inget av de tre åren gick det som man ville. Vi fick nya tränare inför nästan varje år. Det var speciellt på ett sätt, men vi hade alltid bra gubbar i laget så det var alltid kul att komma till hallen, även om vi var inne i en förlustsvit.

De första två säsongerna i klubben var också kantade av skador, men där visade Adam Boqvist upp en imponerande offensiv. Totalt blev det 46 poäng på 98 matcher under de första två säsongerna i klubben.
– Jag fick bra förtroende då men det jag kände var att de försökte göra om mig från den spelare jag var. Det slog ihop lite så. Men offensivt funkade det och jag fick spela mycket powerplay och med Werenski, så det var inte så mycket att klaga på där.

Foto: Alamy.

Hur försökte de göra om dig?
– Om jag gjorde en dragning och misslyckades, coacher har olika syn på hur man coachar, och vissa matcher fick man sitta lite. Eller så fick man vara utanför laget dagen efter för att man gjorde något coachen inte gillade. Men i den här ligan är det mycket business och man måste göra som tränaren säger men det är svårt för de trejdade till sig den spelaren jag var. Då blir det lite konstigt när man försöker ändra hur man spelar istället för att förbättra det man är bra på och jobba på ens svagheter. Men det är inget jag klagar på så. Jag lärde mig mycket och trivdes skitbra i staden.

Får spela med brorsan – för första gången på sju år

Adam Boqvist behövde inte vara klubblös i mer än tio dagar innan Florida Panthers presenterade honom på ett ettårskontrakt. 

Och då hade de redan hunnit med att plocka in brorsan någon dag innan.
– Första juli pratade de med Jesper och sen andra eller tredje ringde de agenten, jag kommer inte exakt ihåg. Då hade vi redan nämnt Florida som en bra fit, och när de dök upp blev det rätt enkelt.

Det måste ha varit speciellt när du och Jesper satt i samma situation och pratade med samma lag?
– Jag tror Jeppe skrev på kvällen första juli och sen pratade vi inte så mycket. Han var mer intresserad av vilka lag som hade hört av sig och vad jag tyckte och kände, mer som en kompis. Vi tog våra beslut på vad vi har för chanser i laget så det var inte att jag ville välja för att Jesper var där. Det hände naturligt och det är sjukt kul. Det trodde man inte en vecka tidigare när båda satt i kontrakt med andra klubbar.

Foto: Alamy / AP Photo. Jesper Boqvist i Boston Bruins tillsammans med Linus Ullmark.

Nu kan bröderna från Hedemora också få spela tillsammans för första gången på väldigt länge. Senast var säsongen 17/18 när de båda gjorde matcher för Brynäs J20 och A-lag.
– Vi spelade knappt ihop heller när vi var yngre i Hedemora eftersom han är två år äldre. Sen var det några matcher där i Brynäs i J18 och A-lag. Det ska bli skitkul. Det är alltid tryggt att komma in i ett nytt lag och veta att man känner nån som man kan luta sig mot.

Går i Forslings fotspår: “Det är en cool utveckling”

Nu är båda bröderna Boqvist på plats i Florida och tränar. Till det varma klimatet har det också sökt sig flera ryska NHL-profiler som bland annat Nikita Zadorov

Den 18 september börjar också campen, och därmed Adam Boqvists jakt på en tröja och en plats i NHL-laget.
– Det är världens bästa lag och jag blev precis utköpt så jag tänker inte att jag har en given plats. Men jag har inte blivit en sämre hockeyspelare på grund av att jag blev utköpt och jag vet vad jag kan göra. De har Aaron Ekblad som rajtback och sen är det inte så många fler. Sen lämnade också Oliver Ekman Larsson och Brandon Montour som var lite mer offensivt lagda. Jag ser framemot mina chanser och kommer jobba så hårt jag bara kan.

Foto: Bildbyrån. Oliver Ekman Larsson är en av de offensiva backarna som har lämnat Florida.

Hur känns det att det är just Stanley Cup-vinnarna du går till?
– Det är skitkul. Man har märkt av nu när man varit i hallen att det är mycket glatt folk och mycket skratt och så. De är tillbaka och tränar och kör för fullt. De är inte nöjda med en Stanley Cup utan de går för flera. Det ska bli riktigt kul att tävla.

I laget finns också Gustav Forsling. Som på ett par sätt ändå är lite jämförbar med Adam Boqvist. Han var också 24 år när Florida plockade upp honom som en tidigare stortalang som inte hade lyckats etablera sig helt i ligan.

Och som i dag är hyllad som en toppback i världens bästa ishockeylag.
– Vi var faktiskt på bröllop ihop i Spanien i somras och då pratade vi lite men då gratulerade jag honom mest till Stanley Cup. Sen frågade jag honom lite hur allting var och så. Det är en cool utveckling han har haft och han är topp fem-backar i världen just nu. Det är riktigt coolt faktiskt.


TV: Throwback: Adam Boqvist gör sitt första NHL-mål

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: