Sex svenskar rankas i förstarundan av NHL-draften 2025

Den här sommaren valdes inga svenska spelare i förstarundan av NHL-draften. Det ser det ut att bli ändring på till nästa år. När The Athletics draftexpert Scott Wheeler rankar de hetaste talangerna inför NHL-draften 2025 tar inte mindre än sex svenskar plats i förstarundan.

NHL-draften 2024 blev den första draften sedan 2010 som ingen svensk spelare valdes i förstarundan. Av allt att döma blir det förändring på den biten till nästa års draft.

Under måndagskvällen presenterade The Athletics draftexpert Scott Wheeler sin senaste ranking av de hetaste talangerna inför NHL-draften 2025. På den listan återfinns inte mindre än elva svenska spelare, varav sex av dessa tar plats i Wheelers förstarunda.

Anton Frondell rankas tvåa inför NHL-draften 2025

Högst rankad av de svenska spelarna är Djurgårdens stortalang Anton Frondell, som missade U18-VM i våras på grund av skada och som utgick från den svenska lägertruppen inför Hlinka Gretzky Cup tidigare i somras, rankas på andra plats i draften, bara slagen av den amerikanske supertalangen James Hagens.

“Han är stark, spelar med fart och kraft och har en stor skicklighet med pucken och som spelfördelare. Han är delaktig i både spelet med och utan puck och i det offensiva och defensiva spelet och påverkar spelet i varje byte”, skriver Wheeler bland annat om Djurgårdens stortalang.

Anton Frondell. Foto: Martin Jansson

“Levde inte upp till förväntningarna”

Näst högst rankad av svenskarna är Luleåforwarden Jakob Ihs Wozniak, som rankas på plats 17.

“Ihs Wozniak var den mest produktiva spelaren född 2007 på J20-nivån förra säsongen, där han till och med hade ett högre poängsnitt än Frondell, men gjorde inget bra U18-VM och levde inte upp till förväntningarna under Hlinka Gretzky Cup, där en spelare av hans kaliber borde fyllt målet”, skriver Wheeler.

Bakom Ihs Wozniak tar MoDo-talangen Milton Gästrin (21) plats, följt av Skellefteås Viktor Klingsell (23), Djurgårdens Victor Eklund (26) och collegebacken Sascha Boumedienne (30).

Utöver de sex spelarna som Wheeler rankar i förstarundan återfinns fem svenskar bland de 38 spelarna som får ett hedersomnämnande i Wheelers ranking. Dessa spelare är Karl Annborn (HV71), Filip Ekberg (tidigare Almtuna), Eric Nilson (Djurgården), Viggo Nordlund (Skellefteå) och Oliwer Sjöström (Luleå).

Så rankas svenskarna

2. Anton Frondell, fw, Djurgården
17. Jakob Ihs Wozniak, fw, Luleå
21. Milton Gästrin, fw, MoDo
23. Viktor Klingsell, fw, Skellefteå
26. Victor Eklund, fw, Djurgården
30. Sascha Boumedienne, b, Boston University

H. Karl Annborn, b, HV71
H. Filip Ekberg, fw, tidigare Almtuna
H. Eric Nilson, fw, Djurgården
H. Viggo Nordlund, fw, Skellefteå
H. Oliwer Sjöström, b, Luleå


TV: Alla svenskar som valdes i NHL-draften 2024

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: