Jimmy Howard avslöjar Mike Babcocks hån

Mike Babcocks tid som NHL-coach är över. Det hindrar inte historier om den kontroversiella tränaren från att fortsätta sippra ut. Nu berättar den tidigare Detroit Red Wings-målvakten Jimmy Howard om hur han öppet blev förödmjukad.
– Det är enda gången jag blev riktigt förbannad, säger Howard i The Cam & Strick Podcast.

I fjol var tanken att Mike Babcock skulle göra comeback som NHL-coach när han anställdes av Columbus Blue Jackets. Men den meriterade 61-åringen hann inte ens inleda säsongen innan han hade lämnat uppdraget. 

Detta sedan den tidigare NHL-spelaren och nuvarande tv-experten Paul Bissonnette kommit med uppgifter i sin podcast Spittin’ Chiclets om att en Columbus-spelare berättat för honom att Babcock krävde att få se privata bilder i spelarnas telefoner. Enligt Bissonnette ska bilderna sedan även spridits via “AirPlay”.

Eftersom Babcock hade ett skamfilat förflutet som coach med klagomål från flera spelare om mobbningsfasoner fanns det inget utrymme för snedsteg. Han avgick självmant.

“Skulle ha röstat på Tyler Myers”

Det fortsätter dock att komma historier om den tidigare Detroit- och Toronto-coachens uppträdande gentemot sina spelare. Den senaste i raden att lyfta på locket är den före detta Detroit Red Wings-målvakten Jimmy Howard.

I The Cam & Strick Podcast berättar 40-åringen om ett förnedrande ögonblick han upplevde som rookie 2010. Det var i slutet av grundserien och han hade precis fått beskedet att han tillsammans med Tyler Myers och Matt Duchene var en av finalisterna till Calder Trophy som går till årets bästa nykomling på NHL Awards.

– Vi var i Phoenix och han höll hov inför pressen alldeles framför mig med alla mediamänniskor från Detroit. Han sa rakt upp och ned att han skulle röstat på Tyler Myers, återger Howard.
– Jag tänkte bara “Trevligt! Tack Mike, jag uppskattar det”, Och vad hände sen? Alla i mediagänget vände sig såklart till mig (skratt). “Olyckligt nog har han ingen röst, såatte…”

 

Det var också backen Tyler Myers som blott 20 år gammal tog hem Calder Trophy med Howard som tvåa i omröstningen.

Den amerikanske målvakten kom att tillbringa hela sin NHL-karriär med Detroit Red Wings och spelade totalt 543 matcher mellan 2006 och 2020, då han hängde upp målvaktsutrustningen vid 36 års ålder.

Under karriären vann han ett guld på U18-VM med USA och blev collegemästare med University of Maine. Han deltog också i två VM-turneringar (2012 och 2017) och var uttagen till OS i Sotji 2014.

Mike Babcock fick sparken av Toronto Maple Leafs i november 2019 efter att ha tillbringat drygt fyra år på tränarposten. Efter att ha avskedats och ersatts av Sheldon Keefe framkom det historier om hur han hade satt framför allt unga spelare i jobbiga situationer. Från sin tid i Detroit har det också kommit berättelser om hur han fick bland annat fick Johan Franzén att må dåligt med sitt uppträdande.


TV: Mike Babcocks uppträdande mot Mitch Marner

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: