Loobs internationella kamp: ”Hockeyn är väldigt global – vi måste verka för det”

Han har kallats både det ena och det andra för sina starka åsikter om en internationalisering av svensk ishockey. Färjestads klubbdirektör Håkan Loob känner sig missförstådd. Så som han ser det är en större internationalisering av sporten vägen till större svenska framgångar och bättre konkurrenskraft. 
– Varje internationell liga måste ha en väldig status hemma, men det utesluter inte det andra. Varför ska man bara åka i en fil när det finns två? Växeldra varandra istället så kan hockeyn bli oändligt mycket mer påsedd, säger Loob till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
Svensk hockey har under senare år haft allt svårare att hävda sig i konkurrensen med utländska ligor. Sedan flera år tillbaka har många av SHL:s bästa spelare hamnat i KHL och sedan i fjol även i schweiziska NLA. Och då har vi inte ens varit inne på alla svenskar som återfinns i Nordamerika…

För Håkan Loob, klubbdirektör i Färjestad, är ett bredare internationellt utbyte ett måste för att ta svensk hockey framåt och göra den ännu mer konkurrenskraftig. När hockeysverige.se åkte till Karlstad och träffade Loob valde vi att i den andra delen av vår intervju lägga fokus just på den internationella biten och inte minst Champions Hockey Leagues (CHL) betydelse i sammanhanget.
– Jag har sagt hela tiden att jag tror att internationell närvaro, samvaro och samverkan är jätteviktig för hockeyn. Vi ser det jättestarkt inom andra idrotter, bland annat inom individuella idrotter. Det finns ingen svensk toppfriidrottare som säger att han eller hon bara ska tävla i Sverige. Man har hela världen som ett forum där man träffar andra tjejer och killar i det här internationella perspektivet, säger Loob.
– Det är andra arenor, marknader och så vidare som gör att sporten i sig växer och blir stor. Vi kan inte tro att vi inom hockeyn kan sitta och säga att var och en sköter sig själv. Någon sitter i Sverige, någon i Finland och någon i Tyskland. Sedan sköter var och en sig själv. Det går inte utan vi måste hitta en samverkan.

Hur gör vi det?
– Bland annat att vi skapar turneringar som CHL. Att vi har ett Tre Kronor som är ett flaggskepp för oss i det stora internationella perspektivet, men också genom att klubbarna blir mycket mer involverade med varandra.
– Det är jättekul för oss att prata med HV 71 och så vidare, men det är ännu roligare, eftersom det är lite av nyhetens behag, att träffa Berlins organisation. Hur jobbar Zürich med sina ungdomar och sina fans och allt sådant? En del säger att det är egoistiskt och att det bara är bra för några lag att spela lite i exempelvis CHL, men jag säger att det är bra för hela hockeyn. Man får aldrig glömma att hockeyn är en stark vintersport i hela Europa, men tittar man på helheten så måste vi bli mycket starkare.
– Vi måste få fler ungdomar att börja spela hockey. Vi måste positionera oss för att få en positiv utveckling, annars vet jag inte vad. Jag tror inte på att man bara sitter här hemma. Då hade fortfarande exempelvis Strömsbro spelat i SHL. Vi måste ha en utveckling och en stor del i det är nyfikenhet men även att få och ge information. Så där tycker jag i alla fall, men det kanske är jag som har fel.

”EN DEL TYCKER UPPENBARLIGEN INTE OM INTERNATIONALISERING”

Håkan Loob tycker inte att alla riktigt förstått poängen med en internationalisering av ishockeyn.
– En del tycker uppenbarligen inte om en internationalisering. Då tänker man oftast bara att man ska ha en permanent Europaliga, spela mot ryssarna: ”Vem fan vill se det?” Det är inte vad det här handlar om. Hockeyn är väldigt global, men vi kan inte bara säga det. Vi måste verka för det också. Därför tror jag att det här med CHL och att klubbarna blir mer involverade i det internationella perspektivet är jättebra.
– Man har alltid fått höra att det är jättebra för en spelare att spela i landslaget och få internationell rutin. Vad händer om Sverige har åtta eller tio klubbar som spelar i en internationell klubbturnering? Då är det spelare i åtta lag som får vara med och spela medan det i landslaget är 22 spelare som får chansen att spela. För mig är det en naturlig utveckling.

Publiksiffrorna har inte varit SHL-mässiga i årets CHL samtidigt som artister som Patrik Hersley, Dick Axelsson, Linus Klasen med flera flyttar utomlands. På sikt tror Håkan Loob att om svenska lag får möta exempelvis Lugano eller Sibir som kommer publiken för att se dom svenska stjärnorna.
– Det tror jag. Det är bara att titta på när NHL var i Stockholm. Ju mer svenskar det var i exempelvis Detroit desto större intresse renderade det i, eller när Mats Sundin var här och spelade med Toronto. Om vi inte kan ha Mats Sundin spelande i ett svenskt lag så vore det i alla fall trevligt om vi få se honom i en eller två matcher här.
– Samma sak är det här. Det vore jättekul att spela mot Lugano som har två, tre svenskar i laget. Om vi inte kan ha dom spelarna hos oss så kan vi väl möta dom någon gång under säsongen. Det är därför jag alltid har sagt att det inte går att säga att vi inte vill möta exempelvis Berlin. Då brukar jag säga att om det spelar en Peter Forsberg och Mats Sundin i Berlin hade du velat se den matchen då? Då skulle alla skrika i munnen på varandra ”Ja!”  

”FINNS DOM SOM SÄGER ATT JAG VILL FÖRSTÖRA SVENSK HOCKEY”

– Jag tycker att SHL är en fantastiskt bra liga och skulle alla svenskar spela i SHL så skulle det vara en av världens bästa ligor och vi skulle aldrig behöva spela mot några andra eftersom det skulle vara så in i helvete bra här. Nu är inte det den värld som vi lever i. Vi har 170 spelare ute i världen och hur ska vi få se dom?
– Media och tv är ett exempel på hur man kan få se dom här spelarna, men det måste ändå vara live man vill se dom. Det vore fantastiskt om vi i Karlstad kunde spela ett antal matcher per säsong där vi får chansen att se dom här spelarna.

Ett exempel på ett sådant tillfälle var då Detroit besökte Karlstad för match mot Färjestad i september 2009.
– När Detroit var här med ”Zäta” (Henrik Zetterberg) och alla dom här höll vi på att spränga hallen. Den här internationaliseringen måste finnas både på förbunds- och klubbnivå. Det ena behöver absolut inte förta det andra. Jag tror snarare att man ska hjälpa och växeldra varandra så att hockeyn växer.
– I Tyskland vet man att sju eller åtta av tio är riktiga fotbollsnördar. Sedan har du en halv tysk som är intresserad av hockey. Om det istället skulle bli en eller två tyskar som blir intresserade av hockey, vilken marknad vi skulle komma åt med företag, ishallar och rekrytering. Allt hänger ihop, men det är inte alltid så lätt att förklara det här. Jag personligen ser det i ett mycket större perspektiv än i enskilda parametrar. Vi måste bygga ihop helheten och sedan ställa oss frågan: ”Vad kan vi göra för att få hockeyn större i ett internationellt perspektiv?”

Utesluter en större internationalisering att man behåller SHL?
– Nej, absolut inte! Det finns dom som har sagt att jag vill förstöra svensk hockey och så vidare, men det är precis tvärtom. Jag har varit med själv hela vägen nedifrån gräsrötterna och växt upp på Gotland, spelat i Tre Kronor, fått möjligheten att bli proffs i NHL och allt möjligt.
– Varje internationell liga måste ha en väldig status hemma, men det utesluter inte det andra. Varför ska man bara åka i en fil när det finns två? Växeldra varandra istället så kan hockeyn bli oändligt mycket mer påsedd.
– Vi har en oerhörd mogen marknad i Sverige och den ska vi bevara och kanske höja lite grann, men det finns också en marknad där ute som skulle kunna generera saker som är ännu bättre för Sverige.

LÄS ÄVEN:
* Färjestads stora satsning: ”Vi måste tala om för hela omvärlden att vi är på g”

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: