Slovakien öppnar för KHL-spelare i landslaget

Slovakien ändrar sin policy gällande KHL-spelare i landslaget. Inför den stundande säsongen har förbundet, efter en omröstning, beslutat sig för att tillåta spelare verksamma i Ryssland att företräda nationen internationellt.

Det har gått två och ett halvt år sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig mot Ukraina. Under den tiden har ryska landslag och atleter stoppats från att delta i internationella idrottsturneringar, exempelvis i ishockey.

Samtidigt har atleter som varit verksamma i ryska eller belarusiska ligor stoppats från att företräda sina egna landslag. En regel som exempelvis svenska ishockeyförbundet anammat.

Ett förbunds som nu väljer att gå en annan väg är det slovakiska ishockeyförbundet. Efter en intern omröstning, där 52 procent av klubbarna i landet röstade för att låta KHL-spelare representera landslaget, häver de sitt förbud. Detta inför det stundande OS-kvalet senare i månaden.

Christian Jaros kan göra comeback i landslaget

Det innebär att spelare som bland annat Luleåbekantingen Christian Jaros (CSKA Moskva) samt NHL-meriterade forwardsduon Tomas Jurco (Kunlun Red Star) och Adam Ruzicka (Spartak Moskva) kan bli aktuella för en återkomst till landslaget. Detta liksom sex andra slovaker som enligt EliteProspects spelar i KHL kommande säsong. 

OS-kvalet inleds i Slovakiens huvudstad Bratislava den 29 augusti och pågår till 1 september. Vinnaren belönas med en plats vid OS i Milano 2026. För motståndet står Österrike, Ungern och Kazakstan.

Ryssland är fortsatt förbjudna från spel i IIHF-sanktionerade ishockeyturneringar kommande säsong.


TV: Svensktrion får lyfta Stanley Cup

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: