MJÖRNBERG: Allt pekar mot en bantning – som ligger år bort

Klubbarna som nekades licens har överklagat besluten, men sannolikheten att samtliga får rätt i överklagandenämnden är ytterst liten. Spelas säsongen 24/25 med färre lag än tänkt blir det början på en bantning som kan skapa en ny Hockeyetta om några år. 

De fyra klubbarna (Bäcken, Strömsbro, KRIF och Kristianstad) som nekades elitlicens efter vårens prövning har nu samtliga skickat in sina överklaganden till överklagandenämnden och snacket som går antyder att det kan komma att dyka upp beslut ganska snabbt efter att den här helgen har passerat.

De fyra föreningarna har olika infallsvinklar på sina överklaganden, men som jag varit inne på tidigare är känslan att om någon har någon möjlighet att få rätt så ligger förmodligen nykomlingen Bäcken och svåranalyserade alliansföreningen Strömsbro bäst till medan KRIF och Kristianstad som dragits med svajande ekonomi i många år mest kan blunda och hoppas. 

Med tanke på att siffrorna inte ska granskas på nytt (och att allehanda swish-kampanjer där fans hjälpt till med att skjuta till pengar spelar noll roll i sammanhanget) utan hela processen går ut på att undersöka om licensnämnden gjort något fel i sin granskning är det svårt att bedöma sannolikhet på förhand. Men min grundinställning är att det nog ska väldigt mycket till för att besluten ska ändras. Att samtliga fyra klubbar får rätt gentemot licensnämnden håller jag som helt osannolikt.

Det innebär att det blir svårt att nå upp till det eftertraktade antalet på 40 lag i Hockeyettan kommande säsong. Förbundet har ju själva meddelat att man bara kommer ställa frågan till de återstående kvaltreorna (KB65, Malung och Värmdö) om det uppstår vakanser. Av dessa har Värmdö redan aviserat att de tackar nej. Med andra ord krävs att minst två av de överklagande gängen får rätt och att både KB65 och Malung väljer att tacka ja till Hockeyettan-platser för att nå idealmålet om 40 deltagande lag. Det blir med andra ord väldigt svårt.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: