Rasmus Kågström: Svenskarna som kan släppas av NHL-klubbarna

32 svenskar valdes i NHL-draften 2020 – i kväll kan 14 av dessa spelare släppas av klubbarna som draftade dem.

Rekordmånga svenskar valdes i den på grund av pandemin försenade NHL-draften 2020. Den hösten plockades inte mindre än 32 svenska spelare i draftens sju rundor, där Lucas Raymond och Alexander Holtz var de stora svenska affischnamnen med Raymond som landade in i Detroit som fjärdevalet medan Holtz gick som sjua till New Jersey.

Raymond är den som skördat störst framgångar i NHL bland de svenska spelarna från draften så här längt. På 238 matcher har han skrapat ihop 174 poäng, vilket är en poängnotering som är näst bäst av samtliga spelare i draften. Totalt har fem svenskar från draften fått speltid i NHL – och totalt 16 har skrivit NHL-kontrakt.

Medan rättigheterna till överåriga Eric Engstrand och Linus Öberg redan gått ut för Ottawa respektive San Jose har 14 av de svenska spelarna som draftades hösten 2020 har ännu inte skrivit något kontrakt. Det börjar nu brinna i knutarna för NHL-klubbarna om de vill säkra upp sina rättigheter för de blågula löftena.

I kväll klockan 23:00, svensk tid, infaller deadlinen för klubbarna att sajna spelarna. Gör de inte det kommer de att tappa rättigheterna till svenskarna, som i sin tur kommer att betraktas som free agents på NHL-marknaden. Bland spelarna återfinns etablerade SHL-namn till spelare som i dag kämpar på i Hockeyettan.

Sommarerbjudande på Hockeysverige Plus! Prova på att vara plusmedlem i en månad för en krona. Ta del av allt exklusivt material på sajten. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: