Joel Eriksson Ek hyllas av Foppa efter succén: “Roligt att höra”

Han är lite i skymundan av alla andra storstjärnor i Sveriges lag. 
Men Joel Eriksson Ek klev fram med 2+1 direkt i VM-premiären – och hyllas då av självaste Peter Forsberg. 
– Det är en spelare som alla lag vill ha, säger “Foppa” om Eriksson Ek.
– Han är en av de största någonsin så det är klart att det absolut är roligt att höra honom säga det, säger “JEE” själv. 

OSTRAVA (HOCEKYSVERIGE.SE)

Tre Kronor tar en stark och viktig seger direkt i VM-premiären då toppkonkurrenten USA besegrades med 5-2. 

En av isens allra bästa spelare var då Joel Eriksson Ek som stod för 2+1 i matchen. 

– Vi startar matchen bra, sedan får de lite momentum då och då. Men som helhet är det en bra start för oss, säger Eriksson Ek efter segern och fortsätter: 
– Att vinna den här första matchen är viktigt och det gäller för oss att fortsätta här och göra den här matchen viktig längre fram i turneringen. 

Eriksson Ek bildar Sveriges toppkedja på VM tillsammans med Adrian Kempe och Lucas Raymond. De klev fram och var ledande direkt då trion tillsammans gjorde fem poäng i premiärvinsten. 

– Jag tycker att det känns bra men det var som sagt första matchen så jag hoppas att vi kan bli bättre. Nu i början så gäller det att försöka prata mycket, hitta varandra och känna av varandras åkvägar och hur vi spelar ihop.

Ni förväntas ju ändå vara en ledande kedja för Tre Kronor så hur viktigt var det att få utdelning direkt? 
– Det är klart att det är viktigt, sedan kommer det ner till att vi vill vinna matcher som vi gjorde i dag. Vem som gör mål och allt det här, det spelar ingen roll alls för mig så länge vi vinner. Men absolut så är det klart att det är viktigt för oss också.

Hyllningen från Peter Forsberg: “Han är överallt”

Joel Eriksson Ek imponerade inte bara på de svenska fansen eller mediakåren på plats. 

Han fick även lovord av Sveriges kanske bästa forward genom tiderna då Peter Forsberg, expert för Viaplay under Hockey-VM, hyllade Eriksson Eks insats i kvällens match.

– Det är som vanligt, han är överallt. Han gnäller på domarna, han tacklas, han gör mål. Det är en spelare som alla lag vill ha, sade “Foppa” om Eriksson Ek i matchen.

Eriksson Ek blir märkbart tagen av orden från Peter Forsberg: 

– Det var snällt. Han är väl en av de största som någonsin har spelat så det är klart att det absolut är roligt att höra honom säga det, säger centerstjärnan. 

Joel Eriksson Ek räds inte det tuffa spelet. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Eriksson Ek är inte bara en duktig tvåvägscenter som kliver fram och gör mål eller poäng. Han har även gjort sig känd för sitt tuffa spel där han inte räds för att ge sig in och röra om i gröten. 

– Jag försöker vara med där det händer. Jag gillar att vara där det är hett och att tävla. Vissa kvällar kommer det att gå bättre och vissa kommer det gå sämre men jag ska alltid försöka ge järnet och det försöker jag göra varje kväll, säger han.

Kampen mot polaren: “Vill ge tillbaka”

27-åringen hade också flera tuffa dueller tillsammans med sin lagkamrat från Minnesota Wild – Matthew Boldy. En tillfällighet? Eller en extra krydda att ställas mot varandra. 

– Jag vet inte, det blev väl så. Vi är två tävlingsmänniskor som vill vinna sina närkamper. En ligger på den andre och då vill man ge tillbaka. Men det är inget jag lägger större vikt vid. Jag är säker på att vi kan släppa det vid sidan av isen, säger Eriksson Ek och fortsätter: 
– Vi är bra kompisar, hoppas jag fortfarande. 

Stjärnan hade dock kunnat bli syndabock för Tre Kronor. Med blott tre minuter kvar att spela så fick han nämligen åka och sätta sig i utvisningsbåset för en boarding. USA kunde då jaga efter ett kvitteringsmål med en man mer. 

Men trots att “JEE” satt utvisad så kunde Sverige punktera matchen via ett mål i tom kasse av Victor Hedman

– Jag var nervös, det var gött att se Hedman skjuta in den. Då lättade det lite, avslutar Joel Eriksson Ek med ett skratt. 

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024.

Här hittar du spelschema och resultat för VM 2024.

Här hittar du all information du behöver om Hockey-VM 2024.


TV: Joel Eriksson Ek gör Sveriges första mål i VM

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: