MJÖRNBERG: Varför skulle de börja svaja nu?

Kristianstad har tagit ett järngrepp om kvalserien och ska bara lyckas med det där svåra – att slå in matchbollen. Men finns det egentligen något som talar för att de plötsligt ska börja svaja?
Dessutom några ord om Karlskronas nya sportchefslösning och en del annat.

Tre omgångar återstår av kvalserien mot Hockeyallsvenskan och Kristianstad har skaffat sig ett drömläge med fem poäng till godo på de tre jagande gängen Hudiksvall, Brödernas/Väsby och Vimmerby (som samtliga dessutom har sämre målskillnad).

Det kan framstå som att kvalserien är avgjord. Speciellt om man betänker det faktum att Kristianstad har varit oerhört stabila hela säsongen, att de ännu inte har förlorat under ordinarie tid på sju omgångar i kvalserien och tycks vara experter på att hitta vägar till poäng i matcherna de spelar. Varför skulle de börja svaja nu?

Den frågan känns oerhört relevant. Kristianstad har inte visat upp ett enda tecken på att darra. De är konsekventa och skickliga, men samtidigt går kvalserien nu in i det skede där naturlagarna inte riktigt gäller. Slutomgångarna som är så viktiga och där oerhört trygga och solida hockeyspelare genom historien som över en natt förvandlats till pinsamma nervvrak som knappt kan slå en passning till rätt adress.

Det stavas psykologi och vi har sett många gånger hur svårt det kan vara att slå in den där matchbollen. I kvalserien 17/18 hade Troja/Ljungby ofantligt svårt att bli helt klara trots att de körde ifrån alla sina motståndare tidigt och vi har sett både Nybro och Hudiksvall hacka på upploppet i närtid. Det finns inga garantier bara för att Kristianstad med sitt rigida spel har skaffat sig ett fantastiskt bra utgångsläge.

Det är kanske att som objektiv åskådare greppa efter halmstrån i en kvalserie som riskerar att bli väldigt ospännande obehagligt snart, men det kvarvarande spelschemat förefaller ändå ganska välregisserat. Kristianstad har klarat av sina matcher mot de avsågade gängen Halmstad och Piteå och möter således de tre jagande gängen i de tre sista omgångarna. Vimmerby (hemma), Hudiksvall (borta) och Brödernas/Väsby (hemma) står i tur och ordning på menyn.

Där kan man snacka om att Kristianstad ska försvara sin plats. Förutsättningen är ganska enkel. Vinner de merparten av matcherna (det kan faktiskt vara så att det räcker med en) spelar de i Hockeyallsvenskan nästa säsong, förlorar de, ja då kan kvalserien hastigt bli väldigt spännande.

Men nej, man kan snacka om psykologi, en kvalserie som lever sitt eget liv och ett Kristianstad som ska försvara sin plats och därmed kan få gummiarmar, jag har ändå väldigt svårt att se att vi kommer få en spännande avslutning av årets kvalserie. Den upplaga av Kristianstad som tagit isen i besittning säsongen 23/24 är inte ett gäng som viker ner sig.

På tisdag väntar dessutom hemmamöte med det Vimmerby som man har fem raka segrar mot den här säsongen och har nollat i de tre senaste mötena. Redan då kan allt det spännande vara över…

…eller rättare sagt, redan då är nog allt vad spänning heter över.

* * *

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: