Janne Niinimaa får villkorlig dom – för skattefusk

Den tidigare HV71- och Luleåbacken Janne Niinimaa är i blåsväder hemma i Finland. 
Han döms nämligen för skattefusk i Helsingfors tingsrätt och får fyra månaders villkorlig dom. 

För ett par veckor sedan togs den tidigare hockeystjärnan Janne Niinimaas fall upp i Helsingfors tingsrätt där han stod åtalad för grovt skattebedrägeri.

Under onsdagen kom domen från tingsrätten och 48-åringen döms för skattefusk och fick fyra månaders villkorlig dom. Det rapporterar Ilta-Sanomat

2020 misslyckades Niinimaa med att lämna tillbaka en förifylld skattedeklaration. Han missade därmed att betala skatt till Finland på nästan 55 000 euro vilket motsvarar cirka 618 000 kronor. Tingsrätten ansåg att Niinimaa inte kunde åberopa okunnighet till den missade skattebetalningen trots att hans företrädare överklagade i rättegången med anledning av den förre backens hälsotillstånd vid händelsen. Tingsrätten anser dock inte att hälsofrågorna uteslöt den tilltalades uppsåtlighet i målet.

Han klarar sig dock från att straffas för grovt skattefusk trots det stora beloppet. Detta eftersom att tingsrätten ändå anser att Niinimaas personliga förhållanden och hälsotillstånd är en förmildrande omständighet. Niinimaa hade även bett en extern skatteexpert om hjälp med att göra en skattejustering vilket också ansågs vara en förmildrande faktor när straffet skulle fastställas.

Vann VM-guld med Finland och SM-guld med HV71

Janne Niinimaa är en av finsk hockeys största backar genom tiderna. Han är invald i Finlands Hockey Hall of Fame och spelade totalt 741 NHL-matcher under tio säsonger och har därmed sjätte flest matcher i NHL bland finska backar. Han spelade också två OS, två World Cups och två VM-turneringar med Finland där han varit med och vunnit VM-guld (1995) samt tagit ett World Cup-silver, ett OS-brons och ett VM-brons. 

Niinimaa spelade också fyra säsonger i svensk ishockey. Under lockouten 2004/05 gjorde han tio matcher i Malmö Redhawks men han återvände sedan till Elitserien 2009 då han skrev på för HV71. Han var då med och vann SM-guld med HV 2010 innan han flyttade vidare till Luleå för säsongen 2010/11. Han var då en toppback i ligan. Finländaren avslutade sin ishockeykarriär med sju matcher i HockeyAllsvenskan med Asplöven 2012/13.


TV: Rasmus Dahlins tre snyggaste mål 23/24

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: