Domarbossen om Coronaviruset och snackisarna från förra säsongen
– Vi har redan börjat jobba på ytterligare åtgärder, säger Tomas Thorsbrink till hockeysverige.se
När hockeysverige.se når SHL:s domaransvarige Tomas Thorsbrink så har han precis avslutat ett Skypemöte med några av SHL:s heltidsanställda domare.
– Den här krisen påverkar oss precis lika mycket som övriga samhället. Med det sagt så var det verkligen ett ordentligt antiklimax. Vi förberedde oss för slutspel, och så försvann allt bara så där. Tråkigt, men det var rätt beslut, säger Tomas Thorsbrink.
Hur ser den dagliga verksamheten ut för er nu?
– Vi får börja en tidig försäsong. Domarna håller sig i form, fysiskt och mentalt. Vi jobbar med att försöka utvecklas hela tiden och bli bättre. Det är som vanligt. Sedan har vi börjat gå igenom förra säsongen, vad som gick bra och vad som inte gick lika bra.
För domare kan hockey ibland vara en mardröm. Förra säsongen var inget undantag. I mitten av december kom det fram att flera domare hade blivit mordhotade efter deras prestationer på isen. Något som resulterade i flera polisanmälningar.
– Det var helt oacceptabelt. Nu vet jag inte hur det ligger det med polisanmälningarna. Men det gick tok för långt. Det var därför vi valde att ta till vissa åtgärder.
"HANDLAR OM EN RIMLIG ARBETSMILJÖ"
En av åtgärderna Thorsbrink pratar om var att stänga domarrummet för tränare och media efter matcherna. Ett beslut som ansågs vara rätt så kontroversiellt.
– Jag fattar inte riktigt varför. Det jag vet så är de svenska ligorna de enda som har öppet domarrum där tränare och sportchefer kunde gå in och diskutera domslut efter match. Övriga ligorna i världen har det stängt. Så jag förstår inte riktigt hur beslutet att stänga domarrummet var så kontroversiellt. Det handlar om att domarna ska ha en rimlig och trygg arbetsmiljö.
Kommer vi se ytterligare förändringar inför nästa säsong?
– Det är för tidigt att svara på. Det arbetet vi gör idag handlar om att vi måste få fram en lösning som gör att domarna inte blir så utsatta av personliga påhopp från klubbar och media. Visst ska kontroversiella domslut diskuteras, precis som för spelare. Men det är viktigt att det inte blir personligt mot domarna. Det förstör bara, säger Thorsbrink och utvecklar:
– Det märks i rekryteringen av domare på lägre nivåer. Det finns inte lika många som vill jobba med att vara hockeydomare längre. Det beror mycket på det hårda klimatet de får utstå på planen och utanför. Det jobbar vi stenhårt för att förbättra till nästa säsong.
Du nämnde tidigare att medias rapportering kan försvåra domarens situation. Kan du utveckla det resonemanget?
– Media måste sätta rimliga krav och inte bara jaga kontroverser. Som domare är inte allt svart och vitt. Beslut måste tas på en sekund, det är väldigt lätt att tycka si och så när man har reprisbilder och andra hjälpmedel att tillgå, säger han och fortsätter.
– Kan alla kommentatorer, journalister och experter hela regelboken utan och innan? Jag menar på att de som rapporterar om sporten måste bli kunnigare och ha möjligheten att sätta saker i mer perspektiv.
Tomas Thorsbrink tystnar för en sekund innan han säger:
– Vi har stora utmaningar framför oss. Vi jobbar dagligen för att bli ännu bättre nästa säsong.
Den här artikeln handlar om: