Kvartersgänget gick i konkurs – nu samlar de ihop spillrorna i division 3

Kvartersklubben IK Pantern var en av Malmös äldsta klubbar. I fjol gick de i konkurs. Numera hittas spillrorna i Hockeytrean – med målet att föra den tidigare stoltheten uppåt i seriesystemet.
– Vi börjar närma oss det gamla Pantern och vad de stod för när jag växte upp, säger eldsjälen och tränaren Joakim Tillgren till hockeysverige.se.

För att verkligen greppa fenomenet IK Pantern måste man gå tillbaka till starten. 1959 samlades ett gäng bilmekaniker från den lilla stadsdelen Kirseberg i Malmö för att bilda en ishockeyklubb. Föreningen bildades och det kostade då 20 kr att bli medlem. Namnet tillkom efter att ha sett det engelska laget Nottingham Panthers spela på Södra isbanan i Malmö. Laget främsta meriter är kvalspel till dåvarande Elitserien under 90-talet, samt spel i Hockeyallsvenskan från 2015-2019. För att verkligen förstå klubbens position i Kirseberg tog vi kontakt med Lars Rasmusson, 71 år gammal. 

– Jag blev medlem 1963, då var jag 15 år gammal. Sedan dess har jag jobbat med många olika delar i föreningen. Men nu när det blev omstart har jag tagit något steg bakåt, säger Lars Rasmusson. 


Lars Rasmusson är en stor del av föreningens historia. Han har bott i Kirseberg nästan hela sitt liv och under den långa tiden har han märkt att en förändring i samhället har skett. Hockey var inte längre bara en arbetarklassaktivitet. 

– Pantern var en kvartersförening i början. Det var en väldigt lokal förankring och det var häftigt att spela för IK Pantern, säger han och fortsätter.
– Hela det svenska samhället har förändrats, vilket är naturligt. Men den lokala förankringen fick sig en törn på grund av det. De som spelade i Pantern började flytta till andra områden och började spela för andra lag i närområden. Det kanske inte är den tydliga arbetarklassen som är målgrupp längre inom ishockeyn. Det tror jag har att göra med att samhället förändras hela tiden. 

Vad var ”gamla Pantern” synonymt med?
– Laget var hårt förankrat i arbetarklassen. Det fanns en stolthet för föreningen när jag växte upp. Vi var Pantern, liksom. 

"EN SJÄLVKLARHET ATT STÄLLA UPP"

Malmö, eller Skåne överlag är starkt förknippat med fotboll, snarare än hockey. Det märktes också när föreningen Malmö FF började växa.

– Malmö FF hade ett ishockeylag förr i tiden. Men ju större del fotbollen tog över så började ishockeyklubbar slås ihop för att överleva. Pantern var en av klubbarna som fortfarande klarade sig självständigt. 


Vad betydde IK Pantern för samhället?
– Svårt att svara på… Men för mig har det varit en väldigt stor del. De tusentals timmarna jag har lagt ner sedan -63 har gjort med glädje. Det finns så många andra som har gjort det. När vi växte upp var det en självklarhet att ställa upp på vad det nu handlade om. Flera personer hade massor av olika roller i föreningen. Men jag ser att ”det nya IK Pantern” är på god väg att göra på samma sätt, säger Lars Rasmusson.

"DET KÄNDES VERKLIGEN I HJÄRTAT"

Tillbaka till sommaren 2019. 

De första uppgifterna var att Pantern behövde 7,5 miljoner kronor. Men enligt uppgifter var det betydligt mer. Det pratas om att beloppen var uppe på hela 16,5 miljoner kronor i underskott. Det var summan som IK Pantern behövde för att klara elitlicensen. De lyckades inte, Pantern föll ner i seriesystemen. Tanken var att de skulle stanna i Hockeyettan och bygga upp föreningen igen. Men så blev det inte. På deras årsmöte under sommaren 2019 meddelade Idrottsklubben Pantern att de gått i konkurs. 

En era tog slut. 

Den förre sportchefen, tränaren, Joakim Tillgren, 61 minns tillbaka på sommaren då laget i hans hjärta gick upp i rök. 

– Det var väldigt sorgligt. Jag var inte där då i och med att jag fick sparken som tränare 2017. Men det kändes verkligen i hjärtat, speciellt när klubben precis skulle fylla 60 år, säger Joakim Tillgren.

IK Pantern firar en av många vinster i division 3.IK Pantern firar en av många vinster i division 3.Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

"HAR MÅNGA ELDSJÄLAR ATT VARA STOLTA ÖVER"

Men det tog inte lång tid innan det började byggas upp något nytt i Kirseberg. En ny förening bildades med samma namn – fast ändå inte. Ishockeyklubben Pantern startades upp av supporterföreningen Black Panter, bara några dagar efter konkursbeskedet. De startade om i Hockeytrean Södra E. Där slutade de på en andra plats i årets säsong, med samma poäng som ettan, Halmstad. 

– Det var många eldsjälar som drog igång det. Allt från styrelsemedlemmar, säljare, kanslipersonal och fans. Pantern har många eldsjälar att vara stolta över. Jag fick förfrågan om att bli anställd och tränare ganska direkt. Det var inget snack om saken. De brukar säga att jag är allt i allo, haha. Det är ju Pantern som jag brinner för, så det blir så naturligt, säger Tillgren. 


Vad är det nya Pantern?
– Jag vill påstå att vi har gått tillbaka till rötterna. Vi börjar närma oss det gamla Pantern och vad de stod för när jag växte upp. Då var det hårt jobb som gällde. Vi har blivit försiktigare med ekonomin och vi är väldigt noga med vilka vi rekryterar. Andra positiva saker är att vi faktiskt har bättre publiksiffror nu än vad Pantern hade i Hockeyallsvenskan. 

I skrivande stund leder IK Pantern Södra Alltrean B med goda chanser att ta sig uppåt i seriesystemet. 

– Min och lagets målsättning är att ta steget upp i Hockeytvåan. Vi har stor chans att göra just det, säger Joakim Tillgren. 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: