”En lite sämre match så hade de nog kunnat göra det tråkigt för mig”

I våras avgjorde han SM-finalen för HV71 och var Jönköpings store hjälte. Nu befinner sig Simon Önerud i en ny verklighet i KHL där han redan hunnit med att bli trejdad. Men han låter sig inte nedslås av det och verkar se positivt på det mesta för tillfället – även om flytten blivit en omställning på många områden.
— Du kan ju inte fråga någon direkt heller för engelska är det inte många som kan, berättar han för hockeysverige.se från Novosibirsk.

Det är en sprudlande glad Simon Önerud som hockeysverige.se pratar med under söndagen. Han berättar att han precis fått tillgång till sin lägenhet efter flytten från Sochi till Novosibirsk i början av oktober.
— Det var lite väl trångt att bo på hotell med två barn. Nu har vi lite mer kvadratmeter att leka på. Än så länge går det att vara ute här, men det kommer kallare tider har jag förstått, skrattar Önerud.
— Sochi var rena semesterorten och där trivdes vi jättebra. Här trivs vi med jättebra än så länge och sen är det skönt att ha svenskar med deras familjer runt sig. Allting är positivt, säger han att hamna i samma lag som svenskarna Alexander Bergström och Patrik Zackrisson.

Guldhjälten från i våras berättar att han inte hade åkt till KHL om inte familjen följt med på äventyret.
— Jag hade saknat dem för mycket.
Öneruds barn är två och fyra år och han tyckte att det var perfekt att ge sig ut på äventyret nu när de ännu inte är för gamla.
— Det är en bra tid att göra en sån här sak. Jag är faktiskt lite imponerad, de har redan snappat upp lite ryska och engelska. Det var ju bara nordamerikaner i Sochi och det är rätt kul nu när tvååringen snackar hälften svenska och hälften engelska, skrattar Önerud.

TUFF START I NYA LIGAN

Simon Önerud lämnade HV71 efter säsongen för att testa lyckan österut. Valet föll på Sochi och starten blev lite turbulent för honom.
— Det är en stor omställning rent spelmässigt här kontra SHL. Precis i början var det väl lite att komma in i. Sen hade jag oturen att bli skadad på försäsongen.
Det var i näst sista träningsmatchen som oturen var framme för den 29-årige svensken. I mötet mot Team Canada kom han i full karriär och fick en tackling i samband med att han avlossade ett skott och därmed var i obalans.
— Deras back stod upp på mig. Jag faller ner med huvudet rätt in i sargen men hinner precis lyfta upp huvud och nacke, men flyger handlöst in i sargen.
Önerud berättar att han inte upplever situationen som ful och beskriver det som att han fick lite skavanker på ena axeln och ryggen. Den värsta smällen kom i låret där han tror att han drabbades av muskelbristning.
— Jag fick aldrig riktigt reda på vad det var, säger han och skrattar.
— Det funkade att åka i 80 procent, men när du tog det där max, eller oväntade skäret, så var det som en kniv rätt in i låret. Så det var det som höll mig borta.

Hade han fått välja själv hade han vilat lite längre från matcher. Men Ryssland är Ryssland.
— Jag är van vid att jag får tjata på läkarna hemma att jag ska få spela, medans här så pushade de fram mig kanske någon vecka för tidigt. Så jag kunde inte gå 100 procent, det fanns inte på kartan, säger han utan någon som helst bitterhet i rösten.
— Det var inte så mycket att säga till om utan det vara bara att göra det bästa av situationen. Så det var lite tufft i början, men samtidigt nyttigt att sitta vid sidan av och se lite matcher.

GICK MED PÅ ATT TREJDAS

Tolv matcher, tre mål och en assist blev det i OS-staden innan han trejdades till Sibir Novosibirsk. För en utomstående kan man kanske få för sig att man inte har så mycket att säga till om vid sådana tillfällen. Men så var det inte i Öneruds fall.
— Det var faktiskt så att jag fick vara med och bestämma det själv. Min agent ringde mig och frågade om jag kunde tänka mig att bli trejdad.
Saken var den att Sochi inför säsongen hade värvat fem importforwards och nu kände de att de var i behov av en back. Simon byttes mot tjecken Adam Polasek.
— Jag kände inte att det funkade till 100 procent i Sochi och det var en ”win-win” kan man säga. Jag tvekade egentligen aldrig och jag gick med på det ganska direkt. Så det blev rätt snabba ryck när det blev bekräftat från mitt håll. Sen om jag hade sagt nej så är det möjligt att jag hade hamnat i skiten, säger han och skrattar.
— Jag vet inte hur det funkar i Ryssland, det beror nog på hur det hade gått i matchen efter antagligen. Hade jag gjort en lite sämre match så hade de nog kunnat göra det tråkigt för mig och hade jag gjort det bra så hade de nog säkert varit glada.

Simon Önerud har tidigare varit lagkamrat med Stefan Liv i HV71. Målvakten och hans lagkamrater i Lokomotiv Jaroslavl omkom i en flygkrasch på väg till KHL-premiären i Minsk den 7 september 2011. Säsongen innan fanns Liv i Novosibirsk och trots att han bara spelade en säsong i klubben är han ihågkommen.
— De har fortfarande en stor vägg här med Stefan på och hyllar honom fortfarande här nere, berättar Önerud.

SIBIR VAR INTRESSERADE TIDIGT

Novosibirsk visade intresse för Önerud redan innan han skrev på för Sochi och det underlättade hans beslut när trejden kom på tal. Han berättar att han pratat med forne lagkamraten David Ullström, som tidigare spelat i Sibir, om klubben.
— Så jag har hört gott om den sen tidigare.
— Nu har inte jag varit på alla ställen, men alla säger att själva intresset och atmosfären är helt överlägset bäst i KHL här. I Sochi var det 3-4000 på läktarna och här är det fullt hus varje match. Tjo och tjim, lite mer åt det som jag är van vid i Kinnarps.

Efter den lite struliga starten tycker Simon Önerud att han kommit i i det mer och mer.
— I Sibir tycker jag att det har gått ytterligare bättre. Det är enklare här för de har det lite mer likt Sverige med ett spelsystem som alla i laget ska gå efter och lite mer uppstyrt. I Sochi var det mer ”gör lite som du känner för”, berättar Önerud som hittills gjort ett mål på sina tre matcher i sin nya klubb.
För Novosibirsk väntar nu en hel radda viktiga matcher. Säsongen är ännu ung, men laget befinner sig utanför slutspel och smålänningen beskriver det lite som att varje match nu är av playoffkaraktär.

STOR OMSTÄLLNING

Att flytta till Ryssland har varit en stor omställning och vardagen testar hela tiden.
— Det känns som allt är en väldigt stor omställning. Bara det här med att gå ut och handla, du känner inte igen jättemycket i affärerna och du kan inte läsa någonting för det är andra bokstäver.
— Man hittar ”sin” affär där man vet lite vad som finns och sådär, du kan ju inte fråga någon direkt heller för engelska är det inte många som kan.
Han berättar också om en annan sak.
— Sochi var allting väldigt nära och var det något så kunde du åka taxi. Men här använder vi chaufförer. Du måste planera lite mer här än hemma.

Han berättar också att det är skillnad i spelet i KHL jämfört med vad han är van vid från SHL.
— Det är lite mer styrspel och individuella prestationer här. Lite mer avvaktande men individuellt skickligare, berättar han och drar jämförelsen med hur det såg ut i SHL kring den tiden han själv debuterade 2008.
— När det väl blir en spelvändning går det väldigt fort.
— I Sverige är det väldigt bra spelsystem. Sverige ligger väldigt bra framme där och jag tror säkert att många svenska lag hade gjort det väldigt bra i KHL. Mycket på grund av att vi är så bra skolade.

TÄNKER INTE PÅ OS

Förra säsongen testades Simon Önerud av förbundskaptenen Rikard Grönborg under en landslagsturnering. 2018 är det dags för första OS-turneringen sedan 1994 utan NHL-proffs. Men så långt tänker inte Önerud.
— Det är ingenting som jag går och tänker på, men det är klart att det är en dröm. Sen är det tråkigt att inte NHL-spelarna får vara med såklart. Det blir en chans för oss andra att få spela ett OS. Det är klart att man skulle vilja göra en väldigt, väldigt bra säsong och få chansen att få vara med där.
— Jag försöker göra det så bra jag kan i klubblaget och hoppas att jag blir uttagen och få visa upp mig i landslaget. Gör man det bra så får man förhoppningsvis chansen.

Han tycker att landslagsledningen har bra kontakt med spelarna och Johan Garpenlöv har pratat med svenskarna i Sibir och ska även se en match med dem på plats.
— De har en väldigt bra kontakt med spelarna och kollar läget. De vill väl ha en bra relation med spelarna såklart och spelarna vill ha en bra relation med ledningen.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: