Här är SHL-klubbarna som utvecklar flest juniorer till SHL-spelare

Många reagerade stark när jag förra veckan publicerade siffror från en undersökning om ungdomsverksamheterna i SHL-klubbarna. Nu har jag gjort en undersökning kring juniorverksamheterna i SHL. Här kommer nu listan på vilken klubb som är bäst i SHL på att utveckla juniorer.

Jag har alltid varit intresserad av ungdomsverksamheterna i elitlagen och därför gjorde jag förra veckan en undersökning kring ämnet. Undersökningen väckte starka reaktioner bland er läsare och en del var kritiska till den och uttryckte det på både bra och mindre bra sätt. Sorterade man ut alla enbart kritiserande kommentarer fanns det ändå en del med lite intressant innehåll. Några tyckte att det var en orättvis undersökning eftersom ungdomsverksamheterna och spelarunderlaget såg så annorlunda ut i de olika föreningarna. En mer rättvis undersökning vore att se hur många spelare som går på klubbens hockeygymnasium som når till a-laget, var det någon som skrev. Det har egentligen inte så mycket med klubbarnas ungdomsverksamhet att göra men en intressant tanke tyckte jag ändå. Därför får ni kära läsare denna vecka ytterligare en lista om talangutveckling att hylla eller rasa över från min sida.

När jag läste kommentaren dök jag genast ner i SHL-lagens trupper för att kolla vilka spelare som tillhört respektive klubbs hockeygymnasium. Jag ska redan från början säga att denna undersökning var lite svårare att genomföra då vissa spelare har bytt lag under tiden. Jag har då valt att räkna in spelaren i det lag som han spenderade längst tid i under sina juniorår. I vissa fall var det ungefär samma tid i två eller ibland tre lag och då valde jag helt enkelt att räkna bort den spelaren helt och hållet. Annars har jag utgått från samma parametrar som förra undersökningen. Jag kollade trupperna efter den gångna säsongen och spelaren i fråga måste ha spelat minst 20 matcher i klubben under säsongen för att räknas. Undantaget var målvakterna där andramålvakterna ofta inte får mer än kanske 15 matcher så där räknades alla med 10 matcher eller mer.

Jag delade också in spelarna i två kategorier, de som spelade i den klubb man spelat i under juniortiden och de som spelade i andra klubbar i SHL. Resultatet blev då som följer:

Brynäs: 10 i egna laget + 10 i övriga SHL-lag = 20 spelare
Djurgården: 13 + 5 = 18
Frölunda: 12 + 6 = 18
Färjestad: 11 + 11 = 22
HV71: 12 + 10 = 22
Karlskrona: 1 + 2 = 3
Leksand: 9 + 8 = 17
Linköping: 8 + 3 = 11
Luleå: 8 + 6 = 14
Malmö: 9 + 3 = 12
Rögle: 7 + 7 = 14
Skellefteå: 17 + 8 = 25
Växjö: 2 + 0 = 2
Örebro: 3 + 0 = 3

Även denna gång visar det sig att Skellefteå är bäst i SHL på att ta vara på talang och utveckla den. Hela 17 spelare i den gångna säsongens trupp har gått genom SAIK:s juniorverksamhet. Skellefteå är också den klubb som utvecklar flest SHL-spelare totalt sett genom sin juniorverksamhet. Intressant också att Frölunda, Djurgården, Brynäs och Leksand klättrar rejält från den tidigare undersökningen. Intressant också att lag som sällan får beröm för sin talangutveckling, snarare tvärtom, som Färjestad och HV71 ligger med i toppen både i den förra undersökningen och denna. Kanske borde det pratas mer positivt om HV71 och FBK gällande talangutveckling?

Värt att tänka på är dock att lag som Karlskrona och Örebro inte förrän nyligen flyttat upp sina lag i J20 Superelit. Det har därför kanske inte varit så attraktivt för unga talanger att söka sig till dessa juniorverksamheter och resultaten kan bero på det. Ett annat lag som ser sämre ut i statistiken än i verkligheten är Linköping. Klubben hade ytterligare fem-sex spelare som har fått speltid i SHL den här säsongen men inte över 20 matcher. Fortsätter dessa att utvecklas lär LHC:s siffror se helt annorlunda ut kommande säsong.

Där har ni siffrorna för hur bra klubbarna är på att utveckla sina juniorer till SHL-spelare. Personligen tycker jag inte att detta säger så mycket om hur bra eller dålig respektive klubb är heller. Visst det säger ju en del om hur bra juniorverksamhet en klubb har men det kan också bero på klubbens attraktionskraft. Exempelvis Frölunda eller Skellefteå är ju kända för att vara bra på att utveckla talanger och ge dem chansen. Det gör ju att fler talanger söker sig till dessa klubbar och ju fler bra talanger du har desto större chans är det ju att du får fram fler till ditt a-lag. Det finns många parametrar för vad som gör en klubb till bra talangutvecklare. Jag har nu lagt fram två, ungdomsverksamheten och juniorverksamheten. I mina undersökningar är Skellefteå bäst i båda, tolka det som ni vill.

Vill ni vet mer om hur Frölunda eller Skellefteå jobbar på ungdomssidan LÄS MER här:
Daniel Eriksson, ungdomsansvarig Frölunda
Fredrik Kariander, ungdomsansvarig Skellefteå

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: