”Klart det finns en träningshets inom ishockeyn”
Hans inlägg på Instagram fick stor uppmärksamhet. Mattias Karlsson ville visa att det går att vara bra på hockey även fast man inte har ett sexpack på magen, och uppmanade alla att stanna upp och vara nöjda med hur de ser ut. I en intervju med hockeysverige.se berättar KHK-backen om träningshetsen inom hockeyn, sin egen utveckling, och nystarten i Karlskrona.
– Jag var bra på hockey när jag var fet, då ska jag kunna vara bra när jag inte är riktigt lika fet.
– Officiellt har vi semester. Men jag kör på lite på egen hand. Nu är vi så pass nära på att gå på is, så jag försöker få upp snabbheten framför allt. Samtidigt försöker jag få in lite gristräning också, så man verkligen kör slut på kroppen till vi drar igång.
Intervjun är tänkt att handla om träning, och hans uppmärksammade Instagraminlägg från förra veckan. Och Mattias Karlsson inleder med att prata om det innan intervjun ens hunnit starta, officiellt. Den tungt meriterade backen är tillbaka på heltid i Sverige, och börjar om karriären i Karlskrona efter några framgångsrika år i HV71, och en säsong i Severstal i Ryssland.
– Av naturliga skäl var HV förstaalternativet, eftersom vi bor där. Jag kollade med dom, men jag hade inte bråttom alls. Jag tog det lugnt, och kanske lite väl lugnt om jag ska vara ärlig. Till slut insåg jag att jag behövde söka efter något annat, för jag fick inget svar av HV71. Då hörde jag av mig till Sundlöv (Michael, sportchef i Karlskrona). Jag hde för mig att de hade fullt i truppen, men jag tycker deras lag såg intressant ut. Så jag drog iväg ett SMS.
– Jag kände egentligen att ”Varför inte?”. Jag behövde ändå starta om på en ny kula, och det kändes som en kul utmaning.
I Karlskrona får han stifta bekantskap med Miro Zalar, som blivit en närmast mytomspunnen fystränare för KHK. Han nämndes som en stor anledning till att klubben så sensationellt tog klivet upp till SHL för två säsonger sedan.
– Jag har varit nere i Karlskrona tre gånger, och jag tycker det känns bra. Jag har varit med länge, och haft en del olika fystränare genom åren. Men jag tror vi kan få ett bra samarbete. I grund och botten vill alla tränare att vi ska bli bättre hockeyspelare, men de tar lite olika vägar dit. Jag är ganska nyfiken på träning och gillar att träna, så det känns bra.
– Det blir nästan som en chans för mig att tvätta bort min stämpel också. Många sa ju att jag lämnade HV71 för att jag var bekväm och lat, och inte orkade träna. Men så var det förstås inte alls, slår Mattias Karlsson fast och fortsätter:
– Jag har kanske inte varit den som tränat mest, men jag har alltid gjort det jag ska. Det är mer andra bitar jag kanske inte skött.
Det var den där bilden Mattias Karlsson lade upp på Instagram. Den till vänster är efter hans bästa säsong i karriären, där det blev landslagsspel och stort intresse från KHL. Den andra är från nu.
– Det var en kompis till mig som lade ut en bild, där han hade genomgått en jättestor förändring men ändå inte kände att han kunde vara nöjd. Någonstans då sade min fru åt mig att någon gång måste man få vara nöjd.
– Jag strävar efter att vara så bra tränat som möjligt, men jag vill också lyfta fram för vanligt folk att de också måste kunna titta i backspegeln och jämföra med en annan bild, och se att det hänt grejer. Man ser inte det om man tittar sig i spegeln varje dag. Jag vet själv att 80 procent av alla spelare i SHL är bättre tränade än jag är, men det handlar inte bara om träning. Jag gjorde 29 poäng den säsongen, jag spelade i landslaget, och jag var eftertraktad. Det går att vara bra på hockey, även om man ser ut så där.
Vilka reaktioner har du fått efter inlägget?
– Det var många som uppmärksammade mina shorts på den första bilden, haha. Annars var det inget speciellt egentligen. Det var en del kompisar som skrev att man gjort en bra resa, men jag var inte ute efter det. Jag vet att det finns många som är bättre tränade, men jag bryr mig inte. Jag tar min egen resa, och brottas med mig själv. Vi tävlar på isen, men på gymmet tävlar jag bara mot mig. Jag vill jämföra med mig själv, och inte med någon annan.
– Om jag har sju eller 15 procent i kroppsfett spelar ingen roll för mig. Det viktiga är att jag är bättre än tidigare. För mig handlar det om att äta bättre och träna bättre än förut. Jag var duktig på hockey när jag var fet, och då ska jag vara duktig på hockey när jag inte är riktigt lika fet, säger han med ett skratt.
Det pratas ofta om att det finns en stor kroppsfixering i samhället, som framför allt många unga far illa av. Men det hörs inte speciellt ofta att det finns en träningshets och ett kroppsideal inom idrottsvärlden. Mattias Karlsson menar dock att det finns.
– Det är klart det finns en träningshets inom ishockeyn. Men det är förstås inte bara inom hockeyn, utan inom allt i samhället. Det är därför vi ser ett sånt stort problem med ätstörningar, och sån skit. Samtidigt kan jag bli sporrad när jag ser vältränade människor, även om jag vet själv att jag inte kommer komma dit. Hockeyspelare ska inte se ut som fitnessatleter. Alla kan heller inte ha sex procent i kroppsfett, utan alla har sina förutsättningar att gå efter. Det enda det handlar om är att man ska försöka bli så bra som möjligt på ishockey.
Mattias Karlsson kommer från ett år i Ryssland, där han faktiskt var förvånad över att träningsdosen inte var större än den var. De skräckhistorier man hört från andra håll är inget han kände igen sig i.
– Ska jag vara helt ärlig hade vi det ganska slappt. Man gjorde lite som man ville, och jag är överraskad över att vi inte tränade mer än vi gjorde. Jag förberedde mig förra året för att vi skulle träna mer. Men vi hade en tjeckisk tränare på träningslägret, så skillnaderna mot hemma var inte så stora. Samtidigt vet jag andra lag som körde helt annorlunda, och hade extremt långa pass som kanske inte var så effektiva.
Varför blev det bara en säsong i Ryssland?
– Jag sade till min agent att jag skulle ha dubbelt så mycket betalt för att stanna kvar ett år till, och det visste jag ju att det inte skulle hända, haha. Jag trivdes inte alls, men jag ångrar inte att jag åkte dit. På förhand hade jag tänkt att jag skulle kunna köra tre år där och tjäna bra med pengar, men jag märkte ju snabbt att det inte skulle kunna bli så. Men hade jag inte åkt över så hade jag säkert gått runt och funderat på varför jag inte gjorde tre år i Ryssland. Nu kan jag stänga det kapitlet i livet.
Vad var det som gjorde att du inte trivdes?
– Jag har aldrig varit ifrån mig familj på det sättet förut. Man måste må bra för att kunna spela bra, och det gjorde jag inte när inte familjen var med.
Nu väntar alltså en nystart i Karlskrona, som förra gången blev totaljumbo i SHL innan man gjorde ett starkt kval mot AIK och höll sig kvar.
– Det vore skittråkigt att säga att vi ska bli bättre än förra året… Men jag tycker vi ska vara med och slåss om en playin-plats. När jag kollar på de andra lagen som ska vara där nere tycker jag inte vi har ett dugg sämre trupp än dem. Jag tror vi kan bli topp-tio.
Den här artikeln handlar om: