”Hjälpen jag får av Pecka är en jättestor nyckel”
Målvaktsgurun Pecka Alcéns pedagogik lockade henne till Gävle. I Brynäs har målvakten Sara Grahn funnit ny motivation och inspiration som på sikt ska göra henne till förstavalet i damlandslaget.
– Hjälpen jag får av Pecka Alcén både mentalt och på isen är en jättestor nyckel för mig, säger 25-åringen till hockeysverige.se.
GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Sara Grahn från Hallsberg är en av Sveriges mest rutinerade målvakter på damsidan trots att hon bara är 25 år. Hon har spelat sex VM-turneringar och gjort två OS. I årets OS i Sotji blev det inte något spel eftersom förbundskaptenen Niclas Högberg ansåg att Valentina Lizana Wallner och Kim Martin Hasson var bättre. Grahn fick helt enkelt finna sig att vara tredjemålvakt.
Nu har Sara Grahn precis förlängt sitt kontrakt med Brynäs, men det var i Hallsberg som allt började. Samma ort som även fostrat Leksands Johan Ryno.
– Han är två år äldre än jag så vi har nog tränat ihop några gånger om jag minns det rätt. Som person känner jag honom inte. Vi är från samma klubb, men inte något mer än så, berättar Sara Grahn när hockeysverige.se träffar henne i Läkerol Arena.
Hur stor är hockeyn i Hallsberg?
– Den är inte jättestor och har väl aldrig heller varit det. Min bror spelade hockey och min pappa var jätteintresserad av hockey. Det var nog därifrån allting startade. Jag hängde med dom ner till hallen och redan som fyraåring stod jag på skridskorna. Sedan dess har det i stort sett bara rullat på.
Var du målvakt från början?
– Nej, det blev jag nog vid tioårs ålder. Dom hade köpt in nya skydd till klubben, blåa och vita. Jag var lite kär om dom skydden tror jag, skrattar Sara Grahn och fortsätter:
– Då fick jag testa dom och efter det var jag fast.
Något tjejlag fanns det inte i Hallsberg, men att spela med killarna har hon inte känt som något större problem.
– Jag har spelat med killar upp till J20 som sistaårsjunior. Det var inga andra tjejer med utan det var bara jag under resan i Hallsberg. Det har verkligen varit jättekul och jag har varit som en med dom, det har inte varit något problem alls.
”TRIVDES INTE SÅ HIMLA BRA I LHC”
Sara Grahn gick först från Hallsberg till Linköping, men efter tre år i Östergötland valde hon att flytta till Brynäs. Efter årets säsong valde hon dessutom att skriva ett nytt kontrakt med Brynäs som sträcker sig fram till och med säsongen 2015/16.
– Jag trivdes inte så himla bra i Linköping och med allt runtomkring. Det passade mig helt enkelt inte. Brynäs var väldigt intresserade då mitt kontrakt gick ut nere i Linköping. Jag skrev på nästan direkt eftersom Brynäs verkligen visade upp en professionell sida och det samarbete med Pecka Alcén som klubben visade upp verkade jättelovande.
Alcén var också en av de främsta anledningarna till att Grahn förlängde kontraktet med Brynäs.
– Framför allt för den hjälpen jag får av Pecka Alcén både mentalt och på isen. Det är en jättestor nyckel för mig. Sedan också för att jag får en otrolig hjälp från junior-, fystränare och så vidare.
– Jag trivs väldigt bra i klubben, med laget och allting runtomkring. Det fanns inget annat alternativ heller tycker jag.
Hade ni målvaktstränare även i Linköping?
– Det var lite till och från. Vi hade en målvaktstränare som heter Mattias Elm och som också var med herrlaget, men det var bara lite då och då. Inget regelbundet direkt.
Pecka Alcén är bland annat känd för att ha varit med och fostrat målvakter som Jacob Markström, Joacim Eriksson, Anders Lindbäck, Niklas Svedberg, Eddie Läck med flera. Den här säsongen har han främst jobbat med Bernhard Starkbaum och Johan Holmqvist, men även med de unga målvakterna i klubben.
– Tre gångar i veckan har vi målvaktsträning. På måndagar är det ungdomarna från U10 upp till U16. Då brukar jag också vara med och träna. Jag ser det som ett extra tillfälle att få bra målvaktsträning samtidigt som Pecka är med.
– Tisdagar och onsdagar har jag hockeygym med J18 och J20 som jag alltid är med på.
Hur ser det ut underifrån på målvaktssidan i Brynäs?
– Vi har en målvakt född 1998, Ellen Jonsson, som är riktigt lovande och som vi satsar jättemycket på just nu.
”DET ÄR SÅ HIMLA KUL”
Mycket talar för att Valentina Lizana Wallner kommer ta ett sabbatsår och Kim Martin Hasson varvar ner. Det är också tufft att vara elitspelare på damsidan med att kombinera träning med jobb, men Sara Grahn har aldrig haft några tankar på att trappa ner eller sluta spela.
– Det är väl vardagen som gör det svårt att få det att gå ihop. Man måste få in pengar samtidigt som man måste göra ett fruktansvärt bra jobb på träningen. Just nu tycker jag det är så himla kul att träna och spela hockey så nu är det inget problem alls.
– Jag tycker verkligen att det är kul och gå och träna varje dag och jag vill hela tiden bli bättre. Det är också vad som sporrat mig hela tiden.
Har tankarna funnits där då du går upp fem på morgonen att ”nu lägger jag av med hockeyn”?
– Nej, det har aldrig funnits.
Hur ser en träningsdag ut för dig?
– Vintertid, låt oss säga en tisdag, har jag hockeygym med grabbarna på morgonen. Åtta är vi på is och efter det kör vi gym en timme. Efter det har jag gått i skolan. Jag har gått på Komvux i vinter och läst upp lite ämnen. Då har det varit skolan tolv till tre. Sedan är det hem och äta för att vi sedan har träning 17.30 till 18.50 med laget.
”VI FÅR BRA UPPMÄRKSAMHET”
Gävle är ett starkt hockeyfäste och Brynäs är ett väldigt starkt varumärke på herrsidan. Hur fungerar det att jobba med damhockeyn parallellt under dom förutsättningarna?
– Visst är det stor skillnad, absolut. Jag tycker ändå att vi får en bra uppmärksamhet av Brynäs och dom jobbar jättemycket för att vi också ska komma i fokus. Det spelar ingen roll om vi är tjejer eller killar nere i omklädningsrummet. Vi står under samma tak känns det som.
– Vi drar inte så mycket folk till våra matcher, så är det ju. Då är det svårt att vi ska få den publiciteten som herrlaget har.
Hur ofta är Gefle Dagblad på plats när ni spelar?
– Varje match. Dom sätter stjärnor och så vidare för dom spelare som varit bra och så vidare. Det står alltid en notis i tidningen. Gefle Dagblad är riktigt duktiga med det och även det här med nya bilder. Tidigare har det kunnat vara jättegamla bilder, men där har dom också blivit jättebra.
Du har sex VM och två OS i ryggen, men om vi tittar på turneringen i Sotji, är du besviken över att du inte fick spela något?
– Ja, klart att det var en besvikelse eftersom det var något som jag jobbat för under fyra år. Att få spela någon match i alla fall. Samtidigt har jag inte varit bra i landslaget i år. Det har varit lite upp och ner samtidigt som jag inte fått det riktigt att stämma.
– Jag köpte det när jag kom dit och fick beskedet att jag är tredjemålvakt. Jag kunde inte göra så mycket åt. Även om det var en besvikelse att jag inte fick spela så är jag ändå stolt över att jag kom med.
Hur upplevde du OS?
– Det var häftigt. Det var ett stort arrangemang med allting runtomkring. Allt var så fint byggt och allting var så nära. Man kunde gå överallt samtidigt som det var bra väder. Säkerheten tycker jag var fruktansvärt bra. Man märkte nästan inte alls av det här man pratat om att det skulle vara vapen och allt det här. Man bytte vakter snyggt och prydligt klockan fyra på eftermiddagen och istället för färgglada så kom det mörkklädda vakter. Vakterna låg där i buskarna. Vart man än såg låg det en vakt men ändå märkte man inte av det.
– Själva turneringen är som en vanlig turnering. Det är ingen skillnad mellan OS och VM egentligen.
Sverige var senast på pallplats i en stor turnering 2007, men Sara Grahn ser optimistiskt på framtiden för svensk damhockey och framtida pallplaceringar.
– Vi gjorde det väldigt bra på OS och jag tycker att vi är någonstans på vägen mot pallplatserna igen. Det gäller att vi jobbar lika hårt som vi gjorde i somras. Jag tror aldrig vi tränat så pass bra som vi gjorde som grupp.
– Vi hade ett mål och vi jobbade mot det tillsammans. Det är väl också det som är nyckeln. Sedan vill jag lyfta fram Leif Boork som jobbade jättebra med oss och fick fram dom här smådetaljerna som kanske inte hade kommit fram annars. Han har verkligen hjälpt oss jättemycket.
Ulf Hedberg, Leksands tidigare tränare, menar på att eliten bland tjejerna inte varit tillräckligt bra tränare tidigare. Är ni bättre tränade i dag än förra säsongen?
– Det är svårt att säga och jag har egentligen alltid tränat på samma nivå. Vi hade mycket bättre fysresultat nu och det är kanske något som tyder på att vi har varit dåligt tränade. Men det tycker jag verkligen att vi skärpt upp till i år.
När är Damkronorna tillbaka på pallen?
– Nästa år i då VM går i Sverige är vi på pallen.
Den här artikeln handlar om: