Victor Johansson jämförs med John Klingberg.
Foto: YouTube & Bildbyrån
NHL

Victor Johansson jämförs med John Klingberg

ANNONS

Han var en av de stora svenska överraskningarna i NHL-draften härom veckan. Men Toronto Maple Leafs ser en ljus framtid för Leksands backlöfte Victor Johansson.
– Han påminner mig om John Klingberg, säger Hayley Wickenheiser, Maple Leafs assisterande general manager.

22 svenskar valdes i NHL-draften 2024. Frågan är om någon av dem var lika oväntad som Victor Johansson, Leksands 18-årige back.

Nog för att pappa Thomas Johansson har en fin spelarkarriär bakom sig, och att bröderna Simon och Anton båda spelar professionell ishockey och har draftats av NHL-klubbar. Men inför draften var det väldigt lite prat om den yngsta brodern.

En stor anledning till det är hans vikt, 67 kilo utspritt på 185 centimeter.

Toronto Maple Leafs såg dock något i den gänglige stockholmaren, med Boo HC som moderklubb, och valde honom som 120:e spelare i den fjärde rundan. Nu har han precis avslutat sitt första utvecklingsläger med den anrika NHL-klubben, och fick där ta emot fina vitsord.

Klubbens assisterande general manager, den tidigare damstjärnan Hayley Wickenheiser, påpekar att hon inte ser bristen på kilon som något problem.

– Det är mycket prat om hans vikt, 67 kilo, men han är riktigt bra på att transportera pucken. Han påminner mig om (John) Klingberg när han kom fram och vägde ungefär lika mycket, säger hon enligt TSN.

Victor Johansson tävlar med bröderna

Klingberg hade samma typ av kroppsbyggnad som Johansson, och behövde tid för att växa in i sin kropp. Han draftades först i femte rundan av Dallas 2010, men kom att bli en av de mest produktiva backarna i den draftkullen.

Victor Johansson är medveten om att han har en lång väg att vandra om han ska nå NHL. Han var inte ens beredd på att bli draftad.

– Jag trodde att jag skulle gå alls, eller i sjunde rundan. Det kändes som det fanns så många spelare som är mycket bättre än jag, säger han till TSN.
– Men det är kul att de tror på mig och att de ser utveckling i mig. 

Själva beskedet att han hade blivit draftad kom som en stor och glad överraskning.

– Det var en helt otrolig känsla. Ord kan inte beskriva det. Jag var hemma med min föräldrar. Min pappa började skrika och mamma började gråta. Jag visste inte hur jag skulle reagera, säger Victor Johansson som tävlar med de äldre bröderna om vem som kan få den bästa karriären.
– Anton är den som draftades tidigast av oss. Han messade mig: “Jag blev vald 16 val före dig, hahaha!”

Den gångna säsongen spelade han 34 matcher med Leksands J20-lag i grundserien och gjorde åtta poäng (2+6).


Den här artikeln handlar om: