Stefan Stéen finns på marknaden.
Foto: IMAGO
Intervju

Stefan Stéen om klubbjakten - och operationen: "Det är prio ett"

ANNONS

Stefan Stéen lämnar Vienna Capitals efter tre år. För hockeysverige.se berättar målvakten om den skada som gäckat honom de senaste säsongerna - och jakten på en ny klubb.
– Prio ett är att vi kommer till ett ställe där min fru känner sig trygg, med tanke på att vi ska få barn i september, säger 31-åringen.

En välmeriterad SHL-målvakt finns på marknaden. Efter tre år i klubben meddelades det i april att Stefan Stéen, med meriter från Skellefteå, Växjö, Färjestad och Örebro, inte skulle bli kvar i Vienna Capitals i Österrike. Den tvåfaldiga svenska mästaren och klubben var överens om att gå skilda vägar. Detta efter en säsong där laget, som normalt sett tillhör toppen av österrikisk hockey, missat slutspel. 

Stéen var lagets förstemålvakt och 87,9 i räddningsprocent samt 3,58 GAA på 31 matcher.

För hockeysverige.se berättar han om beslutet att lämna klubben.

– Det kändes naturligt från båda håll. Jag hade varit där i tre år och kände att det var dags att göra något annat, och klubben gör en stor rensning där de byter ut tränare, sportchef, nästan alla importspelare…ja, egentligen rubb och stubb. Det var dags för mig att lämna.
– Förutom förra säsongen, som var allt annat än kul, var det en kul tid och ett kul äventyr.

“Spelade skadad hela säsongen”

Efter flera år där han bytt klubb från år till år har ändå kontinuiteten i Österrike varit en lyx.
– Ja, lite så känns det. Jag har trivts väldigt bra med allt runtomkring också, så de tidigare åren var det min prioritet att vara kvar där också. Nu har jag fått vara med om den här erfarenheten, bott i Wien, sett nya saker och fått jobba upp min tyska lite också.
– Men det känns rätt bra nu. Det känns skönt i magen att lämna. Jag tycker ändå vi fick ett fint avslut även om förra säsongen var jobbig.

Förra säsongen var inte bara jobbig för att laget sviktade i sina prestationer. Stefan Stéen spelade dessutom med en skada, som nu tvingat honom till en operation.
– Jag spelade skadad hela säsongen. Det senaste ett och ett halvt åren har jag levt på att få pillerburkar från det medicinska teamet… Det funkar väl om man gör det i en månad, typ under ett slutspel, men det här var för lång tid. Till slut gick det inte, och jag fick lägga mig under kniven.

Foto: IMAGO.

Vad har varit problemet?
– Det har varit en fot som inte varit något vidare, om man säger så. Så jag fick opereras för att fixa till det, och för att kunna komma tillbaka smärtfritt och verkligen ge mig själv chansen att spela igen. så mina dagar just nu består mest av rehab för att jag ska kunna komma tillbaka.

Har det funnits en oro för att du ska kunna fortsätta spela, eller har du känt att det kommer lösa sig bara du får göra en operation?
– Ja, jag har känt att det kommer funka bra om jag får operera mig. Men det är klart att man var lite orolig innan operationen. Man vet ju aldrig, eftersom man trots allt ska göra ett ingrepp. Men det var en jättebra kille i Wien som gjorde operationen och han gjorde ett väldigt bra jobb. Så nu kan man släppa det och ha fokus på att min fru ska ha det bra, och föda vår dotter framöver.

Ska bli pappa i september: “Ska vara perfekta paketlösningen”

Ja, i september ska Stefan och frun Emma bli föräldrar. Något som givetvis påverkar målvaktens vardag redan idag, men framför allt hans val av ny klubb. 
– Vi är väldigt öppna, men prio ett är att vi kommer till ett ställe där min fru känner sig trygg och bekväm med att föda. Det har varit problemet med de alternativ som dykt upp så här långt, att det inte riktigt känts 100 på den biten.

Stefan Stéens senaste svenska klubb var BIK Karlskoga. Foto: Bildbyrån.

Den tidigare SHL-målvakten är därför beredd på att han kan behöva vänta innan något blir klart.
– Det kan också bli så att vi kör födseln hemma i Sverige och att man tar sig någonstans efter det. Eller om rätt klubb i Sverige dyker upp, för den delen. Allt är väldigt öppet.
– Samtidigt kommer jag inte säga nej till någon klubb om rätt alternativ skulle dyka upp. Det är mer att om det inte känns rätt så har jag ingen panik. Det ska vara den perfekta paketlösningen. Familjepusslet ska bli rätt.
– Jag förbereder mig som vanligt och det gör ingenting om jag får lite extra tid heller, med tanke på operationen.

Tränar - med NHL-centern

Så det finns ingen stress över att vi är inne i juli, och du inte har klart med någon klubb?
– Både jo och nej. Jag gillar att ha stabilitet och struktur runtomkring, och gillar att veta vad som ska hända framöver. Men som jag varit inne på blir det en annan prio nu. Nu är fokus på att frun ska ha det bra, och att rätt alternativ ska dyka upp med anledning av det. Och det har det inte gjort. Det har gjort att jag ändå känt ett större lugn i allt det här.

Just nu tränar Stefan Stéen tillsammans med sin svåger Jacob Peterson, som också är klubblös efter att hans kontrakt med San Jose Sharks löpt ut förra veckan.
– Vi pushar varandra och ser fram emot att hitta ett jobb.


Den här artikeln handlar om: