HV71 och Oskarshamn möttes i vårens ödeskval.
Foto: Bildbyrån
Nyhet

Beskedet: Ändrar inte kvalsystemet

ANNONS

Svenska Ishockeyförbundet har tillsammans med ligorna utvärderat kvalsystemet under den gångna säsongen. Nu meddelar förbundet att man inte gör några förändringar i systemet.
– Det råder en bred samsyn kring att fortsätta med nuvarande kvalmekanism, säger förbundets ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Det kvalsystem som infördes i Hockeyettan, Hockeyallsvenskan och SHL säsongen 2020/21 kommer att ligga kvar. Under säsongen har Svenska Ishockeyförbundet tillsammans med ligorna utvärderat kvalsystemet och meddelar nu att att inga förändringar kommer att göras.

– Som förbund har vi lyssnat på de tre ligaorganisationerna, och vi kan konstatera att det råder en bred samsyn kring att fortsätta med nuvarande kvalmekanism. De långsiktiga samarbetsavtalen mellan förbundet och ligorna skapar stabilitet i svensk elithockey, vilket ger oss goda förutsättningar att kraftsamla kring sportslig utveckling, där vi ska tillhöra världstoppen, säger förbundets ordförande Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Avtalet sträcker sig fram till 2030

Förbundets avtal med SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan sträcker sig fram till 2030 och för att göra ändringar under avtalsperioden krävs enighet mellan parterna, skriver förbundet vidare i sitt pressmeddelande.

Det nuvarande systemet innebär att ett av de 40 lag som spelar i Hockeyettan kommer att kvala sig upp till Hockeyallsvenskan varje säsong, medan de 14 klubbarna i Hockeyallsvenskan slåss om en plats i SHL via det hockeyallsvenska slutspelet, medan en klubb åker ur ligan varje säsong. För SHL-klubbarna innebär systemet att de två lägst rankade lagen i grundserien möts i ett kval där förloraren ramlar ned till Hockeyallsvenskan.


TV: Svensken kan bli årets fynd i NHL-draften


 

Den här artikeln handlar om: