Ivan Demidov, Macklin Celebrini och Zayne Parekh - tre av toppnamnen i NHL-draften 2024.
Foto: Alamy/AP Photo
NHL-draften

NHL-draften 2024 – här är de bästa spelarna

ANNONS

Vilka spelare i NHL-draften 2024 har bäst spetsegenskaper? DailyFaceoffs Steven Ellis tittar närmare på spelarna som lämnar avtryck i olika kategorier i allt från skridskoåkning till skott och fysiskt spel.

Den här texten publicerades ursprungligen på DailyFaceoff och är översatt från engelska till svenska. 

Låt oss ha lite kul.

NHL-draften 2024 är bara en dryg vecka bort, och det finns ingen mer hockey att spela för de som hoppas bli valda i Vegas. Det finns inget kvar som kan förändra en spelares säsong nu. Så vid denna tidpunkt har vi en bra uppfattning om vilka som är de bästa av de bästa i alla de största kategorierna.

Idag ska vi titta på vilka som utmärker sig mest när det kommer till specifika egenskaper. 

  • Vem försvarar bäst?
  • Vem kan skjuta som en NHL-superstjärna?
  • Vem vill krossa alla i sin väg?

Låt oss ta en titt på vilka talanger som utmärker sig mest i några nyckelområden av spelet:

Högst tak: Ivan Demidov

fw, SKA Sankt Petersburg (KHL)

Andra kandidater: Zayne Parekh, Macklin Celebrini, Beckett Sennecke, Trevor Connelly

Det fanns några spelare hade en chans att fylla denna plats, men jag valde den spelare som jag anser vara den mest renodlat skickliga i draften. Demidov är en enastående puckhanterare med stor hockeykänsla, ingen spelare i draften har bättre händer eller blick för spelet. Han gör konsekvent spektakulära mål och gjorde ett fantastiskt jobb i att bära SKA-1946 St. Petersburg i MHL i år med sin förmåga att dominera matcher med pucken. Hans skridskoåkning är genomsnittlig, men med rätt coaching kan den förbättras. Jag vet att vissa tror att han kommer att falla i draften – jag tror att det är ett misstag. Jag satsar alltid på skicklighet, och Demidov har det i överflöd.

Ivan Demidov en av NHL-draftens mest spännande spelare. 
Foto: Maksim Konstantinov/SOPA Images via ZUMA Press Wire

Samtidigt kan Trevor Connelly bli en av de mest spännande talangerna i denna draft. Mot sina jämnåriga var han sällan utan kontroll över spelet och var lätt en av de mest imponerande spelarna i hela den internationella juniorhockeyn. Han är en topp-10-talang i denna draft, men problem utanför isen från det förflutna kommer att sänka honom på rankingen. Om ett lag tror på honom kan jag se honom bli en målgörare i en förstakedja i NHL, men de måste också vara säkra på att han passar in i omklädningsrummet.

Bästa offensiva backen: Zayne Parekh

b, Saginaw Spirit (OHL)

Andra kandidater: Carter Yakemchuk, Zeev Buium, Artsiom Leushunou, Cole Hutson

Det är svårt att slå en säsong med 33 mål och 96 poäng – särskilt eftersom det är bland det bästa en 17-åring någonsin registrerat i OHL. Parekh är en begåvad offensiv talang som visade lovande tecken från ung ålder, men aldrig i den utsträckning som han gjorde i år. Dessa är siffror du förväntar dig från en målgörande ytter, inte en försvarare. Hans tålamod med pucken, hans blick och hans hockey-IQ, blandat med ett fint handledsskott, gör honom till ett sådant farligt hot varje gång han rör pucken, och jag har ingen anledning att tro att han inte kommer att bli en 70-poängsspelare i NHL en dag.

Zayne Parekh efter att ha prisats som den bästa backen i kanadensisk juniorhockey. 
Foto: The Canadian Press/Alamy Live News

Carter Yakemchuk är lika fascinerande men av en lite annan anledning. Han hade 30 mål och 71 poäng på 66 matcher med Calgary Hitmen, men också 120 utvisningsminuter, vilket gör honom till en så fruktad närvaro på isen. Hans skridskoåkning kanske är det som hindrar honom från att vara en riktigt högklassig försvarare, men den kan han förbättra. Hans kombination av storlek, skicklighet och ihärdighet gör honom så rolig att titta på, och jag skulle inte bli förvånad om ett lag tog en chans på honom riktigt tidigt.

Bästa defensiva back: Anton Silajev

b, Torpedo Nizjnij Novgorod (KHL)

Andra kandidater: EJ Emery, Charlie Elick, Stian Solberg, Ben Danford

Om Silajev gick bland de tre första i draften, skulle jag inte bli förvånad. Han saknar de offensiva färdigheter som några av de andra topptalangerna har men när det gäller att faktiskt försvara är han utmärkt. Den två meter långe backen spelade viktiga minuter i KHL där han blockerade skott, satte in tacklingar och visade upp bra skridskoåkning för sin storlek. Det finns inte många stora försvarare som kan åka skridskor lika bra som Silajev, och hans istid i KHL är något som aldrig har setts av någon i hans ålder tidigare. Han kommer att bli en stjärna om några år.

Anton Silajev fick stort förtroende i KHL den här säsongen.
Foto: SOPA Images Limited / Alamy Stock Photo

EJ Emery, däremot, är inte långt efter Silajev. Jag tycker att han gjorde ett utmärkt jobb med att spela tillsammans med den mer skicklige, puckförande Cole Hutson i USNTDP och vara ofta den lugnande närvaron i USA:s zon. Han åker skridskor bra för en 190-centimetersback och gör ett fantastiskt jobb med att stänga av vinklar, även på den större isen i internationella turneringar. Han har topp-fyra-potential skrivet över sig med tanke på hur han gör livet svårt för alla som försöker slå honom i en-mot-en-situationer.

Bästa tvåvägs-forward: Macklin Celebrini

c, Boston University (NCAA)

Andra kandidater: Konsta Helenius, Michael Brandsegg-Nygård, Jett Luchanko, Cole Beaudoin

Macklin Celebrini är den bästa forwarden i draften, punkt slut. En av de största anledningarna till det är hans tvåvägsspel. Det går att göra liknelser med spelare som Sidney Crosby och Jonathan Toews eftersom Celebrini är så engagerad i att återvinna pucken och inte heller är rädd för att beblanda sig i det fysiska spelet. Han har ett av de bästa skotten, är på en elitnivå som puckhanterare, har enastående hockeykänsla och är också en dynamisk skridskoåkare. San Jose Sharks har en framtida NHL-stjärna – kanske inte någon som kommer att utmana om poängtitlar, men han kommer att göra så bra ifrån sig på så många områden av spelet att han kommer att bli en gamechanger för hela organisationen.

Macklin Celebrini - årets självklara etta i NHL-draften. Foto Alamy/AP Photo

Och sedan har vi Konsta Helenius, som inte har fått tillräckligt med uppmärksamhet i år. Han kommer inte att blända någon med ren offensiv eller skicklighet, och hans spel kan ibland vara tråkigt att titta på. Men Helenius hade ändå en av de mest produktiva säsongerna av en 17-åring i Liigas historia i år och lyckades bli en av få spelare som deltog i både Junior-VM, U18-VM och Herr-VM under samma säsong. Han är defensivt ansvarstagande, åker skridskor bra och slår dig med sitt klubbteknik om du försöker vara för snitsig.

Bästa powerforward: Cayden Lindstrom

c, Medicine Hat Tigers (WHL)

Andra kandidater: Igor Tjernisjov, Michael Brandsegg-Nygård, Liam Greentree, Adam Jecho

Den 193 centimeter långa forwarden är så bra på så många delar av spelet. Han är en enastående skridskoåkare, har ett av de bästa skotten i draftklassen, passar mycket bra, har stor hockeykänsla och kan spela sig igenom en vägg. Även om han inte är en bråkstake, tillför han verkligen en fysisk dimension till sitt spel som påminner om Roope Hintz eller, i mindre utsträckning, Eric Lindros. Han är en bra tvåvägsspelare som kan skapa magi med pucken och skulle troligen ha brutit 100-poängsbarriären om en ryggskada inte hade begränsat honom till bara 32 matcher under grundserien. Förvänta dig att han går tidigt eftersom det inte finns någon annan forward i första rundan som har hans kombination av skicklighet och kraft.

Cayden Lindstrom - en powerforward av rang. Foto: Alamy/AP Photo

Men ett annat intressant alternativ är Igor Tjernisjov från KHL. Med sina 189 centimeter och 89 kilo har han en bra storlek och är inte rädd för att använda den. En typisk powerforward som gör ett fantastiskt jobb utan puck och aldrig backar för någon. Han är ständigt i rörelse, vilket är något som tränare älskar att se. Han är en spelare för en sen förstarunda, men skulle passa perfekt in i många lags utvecklingslinjer.

Bästa skridskoåkare: Berkly Catton

c, Spokane Chiefs (WHL)

Andra kandidater: Macklin Celebrini, Trevor Connelly, AJ Spellacy, John Mustard

Om du inte kommer att vara en stor center, kan du lika gärna vara en snabb en. Catton är snabb, kan starta och stanna på en sekund, och han genererar en enorm kraft för en spelare som är 180 centimeter. Hans fotarbete, blandat med hans snabba händer, gör honom till en riktig ankelbrytare, och han spelar i ett bra tempo. Även i omställningsspelet är han en topptalang i denna draft.

Berkly Catton - ett fartvidunder. Foto: Alamy/AP Photo

Ett lag som letar efter att lägga till energi och bra hastighet i nord/syd utanför första rundan kan få ett enormt värde i John Mustard. Han älskar möjligheten att vinna kamper med sin skridskoåkning och gör det svårt för andra att komma ikapp honom. Även om jag inte är säker på att han har den rena skickligheten för att bli en spelare som sätter avtryck i NHL, kan jag se honom bli en tredjekedjespelare som kan hjälpa till i powerplay. Han har hockey-IQ och energin för att lyckas.

Bästa skott: Cole Eiserman

fw, USNTDP (USHL)

Andra kandidater: Justin Poirier, Macklin Celebrini, Michael Brandsegg-Nygard, Cayden Lindstrom

Här var det inte ens särskilt jämnt. Eiserman har ett av de bästa skotten vi har sett på länge. Han kan göra lite av allt med pucken – han kan avlossa den på direktskott, knäppa upp den i toppkrysset eller till och med visa en avledningsmanöver innan han lurar målvakten med ett skott de aldrig såg komma. Eisermans skott har jämförts med spelare som Auston Matthews och Aleksandr Ovetjkin, och även om hans tvåvägsspel behöver lite arbete, råder det ingen tvekan om att han kommer att bli en målgörare i NHL eftersom Eisermans förmåga att skjuta från nästan var som helst och med hög hastighet och kraft ger honom något som varje spelare åtrår.

Cole Eiserman med guldmedaljen efter U18-VM i Schweiz 2023. Foto; Sipa US/Alamy Live News

Den spelare med det mest fascinerande skottet kan faktiskt vara Justin Poirier. Den 173 centimer korta forwarden är en högklassig offensiv spelare som blev den första 17-åringen att göra 50 mål i QMJHL sedan Sidney Crosby för två decennier sedan. Han är inte en tvåvägsspelare på något sätt och hans skridskoåkning är genomsnittlig som bäst, men precis som Eiserman har Poirier förmågan att konsekvent placera pucken där han vill ha den.

Mest fysisk: Gabriel Eliasson

b, HV71 (J20 Nationell) 

Andra kandidater: Stian Solberg, Carter Yakemchuk, Charlie Elick, Jegor Surin

Även om det ibland kan skapa problem för honom, finns det få spelare som bidrar med fysisk så som Eliasson gör det. Han är en massiv närvaro med sina två meter och ser till att använda sin kropp så mycket som möjligt. Oavsett om det handlar om tunga tacklingar längs sargerna, enkla knuffar för att återfå puckinnehavet eller massiva tacklingar på öppen is, vill Eliasson inte att du ska ha pucken. På 36 matcher med HV71:s J20-lag slutade han med 103 utvisningsminuter och höjde insatsen med tio utvisningar på sju U18-VM-matcher med Småkronorna också. Eliasson, som flyttar till Michigan University för collegespel till hösten, behöver hålla sig i schack om han ska få det att fungera, men han är en rörlig försvarare med storlek, vilket kommer att intressera någon under en av de mellersta rundorna andra draftdagen.

Gabriel Eliasson viker aldrig undan i närkamperna. 
Foto: Vaclav Salek/CTK Photo/Alamy Live News

Stian Solberg är samtidigt en fascinerande försvarare eftersom han under säsongens gång lärde sig att använda sin storlek mer till sin fördel. Det var särskilt tydligt under världsmästerskapet, där det verkade som om ingen kunde skrämma den norske spelaren. En gång förutspådd att vara mer av en spelare för tredje rundan, har Solbergs defensiva och fysiska spel verkligen hjälpt honom att sticka ut.

Mest atletisk: Cole Beaudoin

c, Barrie Colts (OHL) 

Andra kandidater Ollie Josephson, EJ Emery, AJ Spellacy, Stian Solberg

Om du någonsin har sett Cole Beaudoin utanför isen, kommer du att bli chockad över hur muskulös han är. Beaudoin presterade bra under övningarna på NHL Combine och visade varför scouter är exalterade över honom som en potentiell botten-sex-forward. Han producerade bra siffror i OHL med Barrie, men det var hans spel på U18-VM, där han var Kanadas fjärdecenter, som visade hur fysiskt dominant han kan vara samtidigt som han dödade utvisningar och skapade kaos framför målet. Han är byggd som en stridsvagn och gör ett utmärkt jobb med att tackla hårt, och du kan förlita dig på att han kommer att bidra med energi sent i matchen. Beaudoins mångsidighet kommer att bli fascinerande att följa.

Cole Beaudoin - rippad som få andra i årets NHL-draft.
Foto: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA/Sipa USA

En annan spelare som såg vass ut vid combine var Ollie Josephson, som var en av de bästa i många av de viktigaste fysiska kategorierna. Han är en defensiv forward, men han har en stark motor och kommer att slita ut dig tills det inte finns något kvar. Det är vad du letar efter i en tredje runda, någon som kan spela en roll och spela den mycket, mycket bra.


TV: Svensken som kan bli årets fynd i NHL-draften

Den här artikeln handlar om: