CALDER CUP-FINALEN
Se målet i videospelaren ovan.
Video: AHL TV
AHL

Hardy Häman Aktell tvåmålsskytt i nattens Calder Cup-final

ANNONS

Hardy Häman Aktell hade gjort tre mål på 66 matcher innan finalserien började. 
Men efter två fullträffar i natt när Hershey Bears kvitterade serien har svenskbacken nu gjort tre mål på två finalmatcher. 

För andra året i rad är det Hershey Bears och Coachella Valley Firebirds som möts i Calder Cup-finalen för att avgöra vilka som blir mästare i AHL. Förra året vann Hershey efter ett avgörande i förlängningen av den sjunde finalmatchen. 

I år hade Coachella tagit ledningen då de vann den första finalmatchen – men nu fick Hershey revansch i nattens andra final. 

Svenske backen Hardy Häman Aktell sköt ett av Bears mål i förlusten senast – och nu klev han fram återigen för att bli en av hjältarna i segern.

Hyllas av tränaren: “Vår bästa back”

Med tio minuter kvar av matchen så ledde Hershey Bears med 3-2 och ställde upp för en offensiv tekning. De vann då tekningen och pucken gick rakt bak till Hardy Häman Aktell som klippte till direkt och sköt in pucken i nät för 4-2 och han blev därmed målskytt för andra raka finalmatchen. 

Som om det inte vore nog så punkterade Häman Aktell också matchen definitivt då han skickade in 5-2-målet i tom kasse. Efteråt hyllades då svensken också av sin tränare. 

– Jag tycker att han har varit vår bästa back här i slutspelet. Han var riktigt bra i första matchen och fick även sin belöning med två mål i kväll. Han har varit stabil för oss. Han stänger ner motståndarna, han spelar en viktig roll i boxplay och han har höjt sitt spel i slutspelet, säger Hersheys coach Todd Nelson.

Häman Aktells stora finalsuccé – bäst av alla

Häman Aktell gjorde endast två mål på 55 matcher i AHL:s grundserie och hade gjort ett mål på elva slutspelsmatcher innan finalserien började för totalt tre mål på 66 matcher. Men nu har han alltså dubblat sin målnotering från säsongen med tre fullträffar på två finalmatcher. Han har därmed även gjort flest mål hittills i finalserien. 

Tidigare under säsongen har 25-åringen även fått göra sex matcher i NHL med Washington Capitals. I Sverige har Häman Aktell tidigare vunnit dubbla SM-guld med Växjö (2021 0ch 2023). 

Trots att Coachella Valley Firebirds vann skotten med hela 34-21 i natt var det Hershey Bears som vann matchen med 5-2 för att kvittera serien till 1-1 i matcher. Nu vänder Calder Cup-finalen västerut då Coachella ska spela tre raka hemmamatcher. Detta eftersom att AHL-finalen har ett lite udda upplägg då matcherna spelas i form av H-H-B-B-B-H-H för att minimera resor. 

Hershey Bears – Coachella Valley Firebirds 5–2 (1-0,2-1,2-1)

Hershey: Hardy Häman Aktell 2 (4), Ivan Mirosjnitjenko (7), Jimmy Huntington (3), Pierrick Dubé (4). 
Coachella: Luke Henman (1), Marian Studenic (3). 

1-1 i matcher.


TV: Connor McDavids historiska slutspel

Den här artikeln handlar om: