Axel Landén.
Foto: Pär Olert/Bildbyrån
Nyhet

HV71 lånar ut Axel Landén till IK Oskarshamn

ANNONS

Den JVM-aktuelle backen Axel Landén lånas ut av HV71. 
19-åringen kommer att spela med IK Oskarshamn i HockeyAllsvenskan i nästa säsong. 
– Axel är en spelare som vi känner till mycket väl och har haft bra koll på länge, säger sportchefen Oscar Alsenfelt

Axel Landén klev upp i HV71:s A-lag den gångna säsongen och efter att ha fått förtroende under hösten så skrev han sitt första SHL-kontrakt med klubben. 

Till nästa säsong kommer dock 19-åringen att få spela i HockeyAllsvenskan. Under onsdagen står det nämligen klart att Landén lånas ut till IK Oskarshamn på ett säsongslångt lån. 

– Axel är en spelare som vi känner till mycket väl och har haft bra koll på länge. Vi behöver en kille där bak som är hård och rejäl, använder sin fysik på ett smart vis, tar upp pucken på bra sätt, och sätter upp sina medspelare nedifrån. Axel är alla dessa grejer och mer. Han vill framåt och spelar förhoppningsvis ett JVM till vintern. Vi tror att vi kan hjälpa varandra att bli bättre. Tackar HV för förtroendet att låna Axel, säger Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt.

Aktuell för JVM till vintern

Under den senaste säsongen var Axel Landén ombytt i 35 SHL-matcher med HV71 men utan att noteras för någon poäng. Den defensivt inriktade backen spelade U18-VM med Småkronorna 2023 och var då med och tog silver med landslaget. 

Till vintern är han då aktuell för att bli uttagen till Juniorkronornas trupp som ska spela JVM i Kanada då han gjorde flera landskamper med både U19- och U20-landslaget den gångna säsongen. 

– Axel är en ung och lovande back som behöver mycket speltid och att få det i HockeyAllsvenskan och IK Oskarshamn kommer att vara bra för honom. Om vi under säsongen skulle få skador har vi möjligheten att ta tillbaka Axel till HV71 igen, säger HV:s general manager Chris Abbott

I NHL-draften 2023 valdes Landén i femterundan som 130:e spelare av San Jose Sharks.


TV: Thomas Paananen om Sascha Boumedienne

Den här artikeln handlar om: