Lovisa Engström går i sin fasters fotspår.
Foto: Ronnie Rönnkvist (Montage)
Intervju

Lovisa Engström har faster Sofia Engström som förebild: “Har betytt jättemycket för mig”

ANNONS

Lovisa Engström har gått från Surahammar till MoDo via Västerås. 
Den 17-åriga centern har då sin faster, tidigare OS-backen och MoDo-spelaren Sofia Engström, som inspiration och förebild. 
– Hon har betytt jättemycket för mig eftersom jag sett upp till henne hela tiden, säger Lovisa till hockeysverige.se.

KATRINEHOLM (Hockeysverige.se)

Surahammar är ett starkt hockeyfäste som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ronald ”Sura-Pelle” Pettersson, Ove Dahlberg, Stig-Göran ”Stisse” Johansson, Per Bäckman, Ulf ”Mini” Mårtensson, Tommy Salo. Daniel Rydmark, Mikael Karlberg, Johan Hult, Sofia Engström… Raden kan storspelare från orten kan göras lång. Och intresset för hockeyn i bygden lever kvar. 
– Intresset för hockeyn i ”Sura”? Det är stort tycker jag, men jag skulle inte säga att det är så mycket tjejhockey där utan det är mest killar som spelar. Tjejerna får köra med kill lagen, vilket är bra, berättar Lovisa Engström som är den senaste talangen på tjejsidan som kommit fram från Surahammars led. 
– Jag spelade med killarna fram till det att jag var 15 år och det är också något jag kan sakna lite. 

Vad är det du saknar från att spela med killar?
– Det går lite snabbare och är tuffare. 

Är du fysisk i spelstilen?
– Nu är jag rätt liten, men ibland kan jag vara det, säger 17-åringen med ett skratt. Lovisa Engströms förebilder under uppväxten fanns på nära håll. 
– Det var min faster och brorsan. Liam gick på college förra året, men nu ska han spela med Karlskrona. 

Däremot är inte college i USA eller Kanada något för henne. 
– Nej, jag är för dålig på engelska, skrattar Lovisa Engström.

Sofia Engström avslutade karriären med två säsonger i MoDo och spelade totalt 396 matcher i SDHL. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Faster är Sofia Engström som har spela OS och VM, men också gjort 17 säsonger i högsta ligan. Så sent som efter säsongen 2020/21 valde hon att avsluta sin resa som hockeyspelare. 
– Hon har betytt jättemycket för mig eftersom jag sett upp till henne hela tiden. Jag har alltid velat bli lika bra som henne, spela OS och VM. 
– Hon var väldigt bra när hon spelade och fick då också spela OS, vilket är coolt. Just OS är något jag också vill komma till.

Ser du OS som det största man kan komma till som hockeyspelare på damsidan?
– Ja, jag tror det eller att komma till den här nya ligan, PWHL. OS är nog ändå det största.

Så hamnade Lovisa Engström i MoDo: “Kändes mest rätt”

Efter Surahammar gjorde Lovisa Engström en säsong i ettan med Västerås. Där svarade hon för två mål och totalt fyra poäng på 13 matcher. I kvalet blev det sedan tre mål och totalt fyra poäng på fyra matcher. 
– Det var roligt och min första säsong med tjejer, säger Lovisa Engström samtidigt som runt 20 gymnastiktjejer tar plats i rummet bredvid och hörs ganska väl något som överledaren, Hasse Edlund, styr upp både snabbt och effektivt. 
– Bästa minnet jag har från tiden i Västerås är känslan i laget. Jag kom in i laget bra och träffade nya kompisar som jag har med mig än idag. 

Det blev bara en säsong i Västerås innan flyttväskan packades för resa till Örnsköldsvik och spel med MoDo. 
– Jag var och provade på några hockeygymnasier. ”Ö-vik” kändes mest rätt och hade bäst utvecklingsmöjligheter. Var det en stor omställning från Västerås till MoDo?
– Ja, så var det. Jag tycker det är mycket bättre i MoDo, isen… Allt. 

Lovisa Engström fick göra debut i SDHL med MoDo under den gångna säsongen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur delaktig var Sofia Engström i att du kom just till MoDo med tanke på att hon och hennes familj numera bor där?
– Vi har mycket kontakt, men hon var inte så delaktig i mitt val. Hon blev nog glad att jag flyttade dit så hon fick någon från släkten uppe i ”Ö-vik”, skrattar Lovisa Engström som tycker att det fungerat bra även vid sidan av isen med att bo i Örnsköldsvik. 
– Ja, det har fungerat bra. Bott själv och har fått ta mycket ansvar. Största omställningen var att jag nu behövt laga mat, diska, städa (skratt)… 

Var du bra på att laga mat innan?
– Nej, men lite mat kan jag laga. Samtidigt får vi lunch och middag i skolan så det har varit bra. 

Spelade i NDHL och på JVM: “Surt att vi inte fick någon medalj”

Lovisa Engström spelade mestadels i MoDo:s lag i NDHL förra säsongen. Där svarade hon för fem mål och totalt tio poäng på 13 matcher. 
– Jag tycker att säsongen varit bra och fått spela mycket i NDHL, vilket varit roligt. Det har varit lite tuffare matcher mot Skellefteå, men annars har det inte varit så stor omställning. 

Det blev även en match i SDHL för henne. 
– Vi mötte Luleå och jag minns att jag var nervös. När tränaren sedan sa att jag skulle in och spela blev jag extra nervös, men framför allt var det roligt att jag fick chansen. 
– Vi förlorade, vilket inte vara lika kul, men såklart roligt att få göra SDHL-debut. Lovisa Engström var under förra säsongen med och spelade Junior-VM. En turnering där Sverige blev utan medalj. 
– Det var roligt att få vara med, men surt att vi åkte ur och inte fick någon medalj. Upplevelsen att få vara med på ett JVM var ändå coolt. Det var en bra grupp där alla pratade med alla. 

I vintras var centern född 2007 med och spelade U18-VM med Sverige. Foto: Aron Broman/Bildbyrån

Var det en stor besvikelse att det inte blev medalj?
– Ja, lite. Nu när jag tänker tillbaka känner jag, som sagt var, att det var coolt att få vara med JVM. 

Vilka förväntningar har du på kommande säsongen?
– Mina förväntningar är att jag hoppas på att få vara med på U18-VM igen. Och såklart bli lite bättre, så jag ska i alla fall träna på.
– Att kanske få vara med och köra någon mer SDHL-match hade varit skoj, att få vara med det laget och träna så jag kommer upp i tempot lite. 

MoDo var i final förra säsongen, hur kommer det gå för laget kommande säsong?
– Ja du… Jag hoppas på final igen och att det då blir guld, avslutar Lovisa Engström med ett leende. 


TV: Thomas Paananen om Sascha Boumedienne

Den här artikeln handlar om: