ROGER RÖNNBERG LÄMNAR FRÖLUNDA
Christian Bäckman och Roger Rönnberg, då och nu.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Christian Bäckman om Rönnbergs betydelse: "En helt annan förening idag"

ANNONS

I måndags kom till slut beskedet. Roger Rönnberg lämnar Frölunda och avslutar den då långa och framgångsrika eran i Göteborgsklubben. En era som började 2013. 
– Det var ett annat sätt att spela som vi äldre inte var vana vid, berättar klubb-ikonen, Christian Bäckman för hockeysverige.se.

Många spelare har kommit och gått, men Roger Rönnberg har bestått. För att ge en uppfattning av hur mycket som har hänt sedan den dagen han klev in i Frölunda 2013, tar hockeysverige.se hjälp av Christian Bäckman, vars tröja med nummer 5 hänger i taket på Scandinavium. 

– Det jag minns mest är hans passion, driv, noggrannhet och kärlek till hockeyn. Viljan att göra, att inte lämna några detaljer, utan göra allt för att göra det så bra som möjligt sticker ut. Han är fortfarande hetlevrad, men i början var det verkligen så. Han har fått jobba med sig själv genom åren, säger den nu 44-årige legendaren. 

Bäckman var då 33 år gammal och skulle göra sin tionde säsong i Frölunda efter både NHL-äventyr och VM-brons. 2013/14 blev hans näst sista i spelarkarriären och innebar en omställning, både för honom och klubben.

– Det var en förändring, modernisering och ett annat sätt att spela som vi äldre inte var vana vid. Sen var det mina två sista år och kanske inte mina bästa. De yngre hade lättare för det, säger han om Roger Rönnbergs intåg och fortsätter:
– Även om han ledde gruppen så lät han oss ta mycket ansvar i sättet att driva och sätta krav på varandra. Det tror jag behövdes i föreningen och var en del som bidrog i resan mot att bli bättre och bättre, och sedan vinna.

“Han har betytt jättemycket - en helt annan förening idag”

Frölunda hade då förlorat två raka kvartsfinaler och väntade fortfarande på det första SM-guldet sedan 2005. En Rönnberg era senare har man vunnit två SM-guld (2016 och 2019) och fyra CHL-titlar (2016,2017, 2019 och 2020).

– Han har betytt jättemycket. Han är huvudansvarig och en del av den mest framgångsrika perioden i Frölundas historia. Han kom in när klubben var i en uppbyggnads-fas och behövde bygga från grunden. Därifrån har de skapat mycket bra rutiner som genomsyrar hela förningen, både när det kommer till hur man ska träna, hur man ska spela och utbilda spelare. Det är en helt annan förening idag än vad det var där och då, absolut, säger Bäckman. 

Roger Rönnberg på SHL:s upptaktsträff 2013. Foto: Bildbyrån.

Vad är största skillnaden från då till nu?
– Sättet att träna och tävla. Mängden träning, sättet att alltid tävla på den högsta nivån och kravställningen på varandra. Man har jobbat fram en väldigt hög lägstanivå och aldrig fallit ur ramen eller haft rent misslyckade år. Det har alltid funnits en stabilitet. 

Trots detta är denna era snart slut. Frölunda och Roger Rönnberg gick ut med nyheten i sommarvärmen i slutet av maj, att den kommande säsongen blir hans sista i klubben. 

– Det är inte helt oväntat. Man har haft lite på känn att det inte kommer vara för evigt. Det har varit så många år. Någon gång behövs det något annat oavsett hur bra det är, säger Bäckman.

Känns det rätt att inleda en ny era nu?
– Ja, jag vet inte exakt vad Roger känner, men det är svårt att hålla på så länge. De har gjort det jäkligt bra, men det kan vara bra för alla att det blir något nytt. Nu släpptes det så här tidigt också, vilket jag tror bara är positivt. Du får borta alla spekulationer, Frölunda kan fokusera på att hitta rätt person och Roger kan försöka göra det så bra som möjligt. De är professionella och kommer göra ett minst lika bra jobb ändå.

För Rönnberg väntar en ny utmaning i schweiziska Fribourg Gotteron, men först ska han ta projektet i mål med en sista dans. 

– Det känns som att det är helt omöjligt att tippa SHL de senaste åren. det har varit så jämnt hela tiden. Ändå känner jag att man alltid kan räkna med Frölunda. Man är stabila, har ett bra lagbygge och kommer att vara att räkna med i kampen om medaljerna. Jag har inte superbra grepp om de andra lagen, men Frölunda kommer vara med där. Sen kan jag drömma om att blir ett sådant drömslut, säger Bäckman.

Vill se Robert Ohlsson ta över: “Håller honom högt”

Bland kandidaterna till jobbet är det nu ett namn som sticker ut. Ett namn som själv sitter på ett utgående kontrakt. Enligt Aftonbladet är det just Skellefteås guldtränare, och Rönnbergs tidigare parhäst, Robert Ohlsson, som är klar för klubben genom ett långtidskontrakt.

När Christian Bäckman får frågan vem han vill se är det precis mot Ohlsson som tankarna far.

– Jag vet inte hur Robert Ohlssons situation i Skellefteå är, men honom håller jag högt. Jag hade även honom i Frölunda. Det är en jäkligt kunnig tränare som nu äntligen nådde framgången med Skellefteå. Jag tror att han hade gjort ett jättebra jobb med Frölunda, absolut, säger han.

Samtidigt menar Bäckman att det kan finnas ett argument för att gå en annan väg.

– Han har jobbat med Roger en hel del och en farhåga kan vara att de är för lika. Man kan argumentera för att de behöver någon annorlunda för att få ett annat synsätt när det kommer till hockeyn. Det är det som skulle kunna tala emot, men kompetensen, inställningen och drivet finns ju där hos Robban. Han kryssar i alla de boxarna, avslutar Frölunda-ikonen. 

Robert Ohlsson och Roger Rönnberg på Frölundas bänk 2014. Foto: Bildbyrån.


TV: Robert Ohlsson om att träna Djurgården

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL