Henrik Lundqvist inleder ett samarbete med Hjärt-Lungfonden.
Foto: Bonnier News/Netflix/Alamy
Intervju

Henrik Lundqvist: "Jag kommer behöva göra fler operationer"

ANNONS

Hjärtproblematiken vände upp och ned på Henrik Lundqvists hockeykarriär – och i framtiden väntar ytterligare hjärtoperationer.
Nu inleder den svenske målvaktslegendaren ett samarbete med Hjärt-Lungfonden.
– Det kändes rätt att hoppa med för att hjälpa till, säger “Henke” till hockeysverige.se.

Under sommaren 2021 bjöds bland andra hockeysverige.se in till en presskonferens med Henrik Lundqvist på Scandinavium i Göteborg. Där meddelade han, med tårar i ögonen, att karriären var över. Bakgrunden till beslutet var såklart hans problematik med sitt hjärta som ledde till en stor operation. Det kunde ha gått illa, men nu gick det mesta bra.

Idag mår Henrik Lundqvist bra och har en bra vardag.  Redan då han flyttade över till New York Rangers uppdagades det att han hade en hjärtproblematik, men det skulle alltså dröja 15 år innan han tvingades till operation. 

2014 startade Henrik Lundqvist en egen stiftelse – Henrik Lundqvist Foundation. Via den har han nu inlett ett samarbete med Hjärt-Lungfonden och startat en egen insamling, inom initiativet ”Årets hjärta”. Nu välkomnar han hela svenska folket att vara med, genom att swisha till hans insamling eller att starta sin egen

– Om ni skänker pengar till min insamling så kommer jag att dubbla era gåvor. Krona för krona upp till 250 000 kronor. Var med och stötta insamlingen du också. Så räddar vi liv tillsammans, berättar han på Hjärt-Lungfondens hemsida.

"Jag kommer behöva göra mer operationer"

Henrik Lundqvist till hockeysverige.se:

– Har du hälsoproblem är såklart vården jätteviktig. Du litar att dom ska ta hand om dig och det är inget du själv kan lösa. Det ger en ett lugn om man får ett bra omhändertagande, bra kunskap och rätt information om vad som händer. 
– Ju mer man vet desto lugnare är man om en sådan situation uppstår oavsett vad det är för hälsoproblem.
– När hjärt-Lungfonden hörde av sig kändes det som att jag hade en stark koppling till det dom strävar efter, vilket är fortsätta utveckla forskningen. Det är många som lever med hjärt-kärlsjukdomar i Sverige. Stödet från Hjärt-Lungfonden betyder mycket i det arbetet. 

Henrik Lundqvist är idag inte helt återställd utan har fortfarande en resa att göra framför sig. 

– För egen del är min resa inte klar. Jag kommer behöva göra mer operationer. Klart att jag är då mån om att forskningen ska fortsätta i rätt riktning. 
– Vi har också mycket kunskap i Sverige, men stödet behövs fortfarande. Det kändes rätt att hoppa med för att hjälpa till och via min organisation matcha och dubbla insatsen upp till 250 000 kronor som folk lägger in. 

Henrik Lundqvist på presskonferensen 2021. Foto: Ronnie Rönnkvist

Jobbade mycket med sig själv

Första beskedet om hjärtproblemen fick Henrik Lundqvist alltså redan 2005. 

– Då visste jag inte så mycket utan det var mer att jag årligen fick kolla det, men det var stabilt till allt började ske ganska fort hösten 2020. 

Du som vältränad och frisk idrottskille, vilka insikter fick du då det blev skarpt läge 2020?
– Det jag hade med mig, att leva i nuet, hjälpte mig väldigt mycket. Framför allt i rehabiliteringen och fokuset på mig själv och min hälsa. 
– Som atlet tog jag det nästan lite som en match. Dels hur man förbereder sig och hittar ett lugn inför en sådan resa. Att inte se för långt framåt. 

Har du haft det mentalt tungt eller behövs det mer bollplank och sådant i vården och bland folk i allmänhet?
– Jag var på en bra plats och jobbade mycket med mig själv. Jag hittade styrkan ganska fort, men det arbetet hade jag börjat med redan innan hjärtproblemen började. Jag kände att det hjälpte mig mycket och jag hade rätt verktyg att jobba med. 
– Klart att oavsett vad du går igenom i livet är det bra att ha folk att prata med. Ventilera tankar och hitta rätt känsla. 

Mår bra i dag: “Kunnat vara väldigt aktiv”

Det finns givetvis även en stor anhörigproblematik när en nära eller kär går igenom en tuff operation eller liknande. 

– Jag tror alla upplever situationen olika beroende på vart du än är. Återigen, ju mer man vet desto lugnare blir du och din omgivning. 
– Det handlar om att ställa många frågor och det är samtidigt mycket information man får. Att som patient och anhörig få rätt information så man vet vad ”gameplanen” är. 

Du har många operationer framför dig, men hur mår du idag?
– Jag mår jättebra. Det har tagit nästan tre år innan jag blev av med inflammationen i hjärtat. Det gick lite upp och ner, fram och tillbaka, men senaste sju, åtta månaderna har jag kunnat vara väldigt aktiv så det känns väldigt bra, avslutar Henrik Lundqvist. 

Här kan du läsa mer om Henrik Lundqvist insamling för Hjärt-Lungfonden där han alltså dubblar upp till 250 000 det svenska folket swishar.

Illustration: Fredrik Jax


TV: Henrik Lundqvist invald i Hall of Fame

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL