SVERIGE – TJECKIEN 14:20
Sverige ska stoppa David Pastrnak.
Foto: Bildbyrån & Alamy
Hockey-VM

Så ska Tre Kronor få stopp på David Pastrnak: “En av de bästa målskyttarna i världen”

ANNONS

Efter kvartsfinalvinsten mot Finland så väntar nu en helt annan utmaning för Tre Kronor. 
Mot Tjeckien i semifinalen ställs Sverige nämligen mot en av världens bästa forwards, David Pastrnak. 
– Det är en otroligt duktig spelare så det är klart att man får hålla utkik, säger målvakt Filip Gustavsson. 
– Fördelen är att vi har en backsida som är väldigt van att spela mot den typen av spelare, säger förbundskapten Sam Hallam. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor vann med 2-1 mot Finland i kvartsfinalen för att avancera till semifinal på Hockey-VM för första gången sedan guldåret 2018. 

Under fredagen reste laget från Ostrava till Prag för medaljmatcherna som spelas i stora O2 Arena. 

Senare under lördagen väntar då en glödhet semifinal där Sverige ställs mot värdnationen Tjeckien. Det kommer då att bli en helt annan utmaning för det svenska laget jämfört med senaste matchen mot Finland. 

– Tjeckien är oftast lite mer offensiva och har lite mer framåt så troligtvis kommer det bli lite mer att göra för mig, säger målvakten Filip Gustavsson inför dagens match. 

LÄS ÄVEN: Alla mot Sverige: “Hade velat ha dem på sin sida”

Filip Gustavsson – bäst räddningsprocent på VM

Lucas Raymond är en av Sveriges främsta spelare och han är också inne på samma spår. 

– Det blir ett annat typ av spel. När man kommer till slutspelet så är alla lag bra och alla spelar olika. Den stora skillnaden är väl spelsättet skulle jag säga.

Vad är det som ni ska se upp med här mot Tjeckien? 
– De har väldigt många skickliga offensiva spelare. De spelar ett offensivt spel med mycket far. Det är väl det man får se upp med. Det blir lite annorlunda från Finland och en liten annan matchbild. Men för oss är det viktigast att vi fokuserar på det vi ska göra. 

Även om Tjeckien har en väldigt bra offensiv med flera tongivande spelare framåt så har deras försvarsspel också imponerat hittills. Deras 14 insläppta mål är tredje bäst i turneringen, bara Sverige (tio) och Schweiz (13) är bättre. 

Men Tre Kronor har dock bäst försvar hittills med färst insläppta mål – och de har även bäst räddningsprocent i turneringen. Filip Gustavsson toppar då den listan då hans räddningsprocent på 93,4 är bäst på VM av alla målvakter som har stått minst fyra matcher. 

– Det har varit ganska bra än så länge. Det har varit några bra matcher och några matcher där man inte har haft så mycket att göra men generellt tycker jag det har gått ganska bra, säger Gustavsson om sin insats. 

Enligt “Gus” så har han inte heller behövt ändra så mycket under turneringens gång utan mestadels bara kunnat gå ut och spelat sitt spel. 

– Nej, inte något jättestort. Det är ju saker man kan se på videon om man fuskar lite eller om det är små ovanor som man får korrigera efter att inte ha spelat när man hade det avbrottet efter att NHL-säsongen var slut. Det är bara små justeringar. 

Filip Gustavsson är en av VM:s främsta målvakter. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Heta målvaktsduellen: “Han är väldigt bra”

Nu väntar dock en rejäl målvaktsduell i semifinalen. Gustavsson är alltså etta i målvaktsligan men tvåa är Tjeckiens Lukas Dostal som har gjort en otrolig turnering så här långt med 93 i räddningsprocent och två nollor på sex matcher. Han storspelade bland annat i kvartsfinalen mot USA vilket gjorde att Tjeckien kunde avancera. 

Det är alltså VM:s två bästa målvakter som möts i Prag under dagen. 

– Jag har ju sett honom i Anaheim lite. Jag tycker att han spelar riktigt bra där borta och det verkar som att han spelar väldigt bra här nu också. Styrkor och svagheter har jag väl inte jättekoll på för jag har inte scoutat honom så mycket. Men som målvakt tycker jag att han är väldigt bra, säger Gustavsson. 

Tjeckien har hållit tre nollor i turneringen så här långt och visat på en förmåga att kunna stänga ner lag. Det blir därför en utmaning för Hallam och spelarna på isen att se till att få hål på Dostal. 

Hur ska ni försöka ta er förbi försvaret och spräcka den nollan? 
– Det finns inget specifikt sätt. Vårt powerplay ser bara bättre och bättre ut. Vi har flera spelare som är giftiga. Vi är duktiga på att skapa offensiv zontid och på så sätt få in mycket mängd med skott från blålinjen där vi kan skymma, styra och ta returer. Så det finns olika verktyg som jag hoppas att vi kan använda, säger Sam Hallam

Lucas Raymond menar dock att sett till just försvarsspel var Finland en större utmaning än vad det kommer att bli i morgon och Sverige kommer att få spela lite annorlunda för att vinna mot Tjeckien. 

– Jag tror att Finland är det tajtaste försvaret i den här turneringen, rent strukturmässigt. De spelar annorlunda men alla lagen här spelar med mycket känslor, passion och fart. Det är där det kommer att avgöras om vi vinner våra kamper och får med oss några studsar. 

Stora hotet – David Pastrnak: “En av världens bästa”

Tjeckien har däremot en x-faktor som inget annat VM-lag besitter i. De har nämligen David Pastrnak

Superstjärnan har de senaste säsongerna växt ut till en av NHL:s allra bästa spelare. Förra säsongen stod han för 61 mål och 113 poäng på 82 matcher vilket gav en andraplats i skytteligan och han kom även trea i poängligan. Han var då en finalist till Hart Trophy som delas ut till NHL:s mest värdefulla spelare. 

Den här säsongen stod Pastrnak sedan för 47 mål och 110 poäng och han kom därmed femma i poängligan samt landade på sjundeplats i skytteligan. 

Hittills på VM har dock “Pasta” inte noterats för någon poäng på två matcher. Men Sverige vet fortfarande att de måste se upp med stjärnan.  

– Han är en av de bästa målskyttarna i världen. Jag tror att alla vet hans förmågor, vilket bra skott som han har och hur giftig han är med pucken. Det gäller att hålla koll på det, säger Raymond.

Målvakten Filip Gustavsson menar att han inte brukar scouta motståndarspelare så noggrant inför matchen – men han har ändå koll på Pastrnak och hotet som han står för. 

– Vi kör ju oftast PK-möten och sedan generellt lagmöte och sådant. Det är väl ungefär det man kollar efter. Jag är inte ute så mycket efter specifika spelare utan oftast bara generellt vad lagen gör, säger Gustavsson och fortsätter: 
– Man vet väl vart han står ändå. Han brukar ju vara där på högerkanten i powerplay och han har gjort några sådana mål i NHL. Det är en otroligt duktig spelare så det är väl klart att man får hålla lite utkik.

David Pastrnak väntar fortfarande på sin första poäng i årets VM. Foto: Alamy

“Fördel att vi kan välja hur vi vill matcha”

Det blir nu Gustavssons jobb som målvakt att försöka stoppa Pastrnak som lär vara väldigt spelsugen i semifinalen. 

– Han har ett väldigt bra skott skulle jag säga. Det är väl framför allt det som sticker ut, säger Gustavsson innan han fortsätter med hur man ska stoppa skotten: 
– Man får vara på rätt plats i rätt tid och försöka fånga den.

Sam Hallam vet också om att Tjeckiens offensiv, med David Pastrnak i spetsen, kan ställa till det för Sverige om de inte hanterar det hela rätt. 

Hur kommer ni att coacha mot det? 
– Fördelen är att vi har en backsida, om vi börjar där, som är väldigt van att spela mot den typen av spelare. Där kan ju vi sprida ut det ansvaret på fler. Forwardsmässigt känner jag mig också trygg med att vi har ett lag som egentligen rakt över kan hantera det spelet. 
– Vi känner väl att vi inte har matchat jättehårt utan snarare matchat för vår skull om vi vill göra några förändringar. Det är mer efter zonstarter och hur vi nyttjar vår lagutställning, snarare än att anpassa oss efter motståndarna. Fördelen för oss som hemmalag så kan vi ju välja hur vi vill matcha det.

Det blir nu också en annan häftig duell då det är VM:s bästa powerplay som möter VM:s bästa boxplay. Sverige har fortfarande inte släppt in ett enda mål i boxplay men kommer nu att testas på ett helt annat sätt. 

Hittills har dock penalty kill varit en av Tre Kronors starkaste sidor. 

– Jag tycker att vi har varit väldigt bra placerade. Sedan tycker jag att vi har satt bra press på motståndarna, även när de försöker passa in i vår zon eller när de är i zonen. Det har gjort det svårare för dem att få fram passningarna och att ha fått sina rena chanser riktigt. Det är väl där vi har varit riktigt starka, säger Filip Gustavsson. 

Semifinalen mellan Sverige och Tjeckien spelas i Prag klockan 14:20.


TV: Södergren och Lindquist synar Tjeckien

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL