SVERIGE – TJECKIEN 3–7
Se situationen i videospelaren ovan.
Video: Viaplay
Hockey-VM

Experternas ilska över missade armbågen: “Horribelt - otroligt dåligt av domaren”

ANNONS

Isac Lundeström fick en armbåge i huvudet och klev av tillfälligt. 
Men domarna tog ingen utvisning på Jan Rutta för smällen – något som fick experten Erik Granqvist att rasa. 
– Det är en jätteful tjuvsmäll, det är otroligt dåligt av domaren, säger Granqvist i Viaplays studio. 
– Jag tänker inte stå här som ett annat lag gjorde i torsdags och säga att det är där allting landar i, säger förbundskapten Sam Hallam om domarinsatsen. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor förlorade semifinalen mot Tjeckien med hela 7-3 och gulddrömmen är därmed krossad för det svenska laget som nu i stället får sikta om på bronsmatch på Hockey-VM.

Matchens snackis kom dock i den andra perioden då Sveriges center Isac Lundeström fick en armbåge i huvudet av den tjeckiske backen Jan Rutta. Lundeström klev då av en stund men återvände sedan till matchen. 

– Det där är medvetet. Väldigt medvetet, säger Viaplays kommentator Niklas Holmgren och får medhåll av expertkommentatorn Mattias Norström
– Det är inte att den råkar komma upp. Inte en puck i närheten heller, säger Norström.

Sedan rasar också experten Erik Granqvist mot att det inte blev någon utvisning alls för armbågen i huvudet på Lundeström. 

– Det är horribelt. Det blir ju väldigt matchavgörande också, säger Granqvist i Viaplays studio och fortsätter:
– Det är otroligt dåligt av domaren som har blicken åt det hållet, men även av de andra tre som ingen har blicken på vad som händer. Det är en jätteful tjuvsmäll. Han ska sitta fem minuter och dessutom bli avstängd. Otroligt dåligt av domarna, måste jag säga.

Sam Hallam om situationen: “Får bita mig i tungan”

Sveriges förbundskapten Sam Hallam var däremot inte intresserad av att diskutera domarinsatsen när han mötte svensk media. 

– Nu har jag redan gått igenom mixade zonen så nu får jag bita mig lite i tungan på alla rubriksökande omfrågor om samma sak, säger Hallam. 

Hallam vill inte lägga fokus på domarbeslut och skickar samtidigt en pik mot Finland som var väldigt kritiska mot domarna efter förlusten mot Sverige i kvartsfinalen. 

– Nu ger jag det tråkiga svaret men det är också sanningen. Jag har fortfarande inte sett situationen men de som har sett den säger att det är en kontakt från tjecken på ett kanske felaktigt sätt, säger Sam Hallam och fortsätter: 
– Men jag tänker inte stå här som ett annat lag gjorde i torsdags och säga att det är där allting landar i. Den situationen påverkar ju inte vad vi gör på tekningen efter eller att vi släpper till ett tre-mot-ett-läge emot oss. Jag tycker inte att vi ska gå dit och lägga matchen i den situationen, jag vill inte göra det. 

Enligt Hallam så fick Tre Kronor inte heller någon förklaring till varför situationen inte videogranskades. 

– Jag tror att ni ska kolla reglerna för jag är inte säker på att om de inte sett någonting, om de inte har en utvisning på armen, så är jag inte säker på att man får granska den. 
– Det kanske man hade kunnat göra ändå, men uppenbarligen så måste det ju ha skett utan att någon av domarna såg det och då är det väl bättre att de inte hittar på eller ljuger ihop en story. Men jag vill inte gå in i den, säger han.


TV: Sverige förlorade stort i semifinalen mot Tjeckien

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL