HOCKEY-VM 2024
Erik Karlsson får fortsätta vänta på titeln.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Erik Karlsson väntar fortfarande på första titeln: “Det är väldigt tomt”

ANNONS

Silver på OS, silver på JVM och brons på VM. 
I år blir det inte heller något guld för Erik Karlsson som får fortsätta vänta på sin första titel efter att Sverige förlorat semifinalen mot Tjeckien. 
– Det är givetvis väldigt, väldigt tomt just nu, det är inte den bästa känslan i livet, säger Karlsson. 

PRAG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor reste till Tjeckien med en dröm om att vinna guld på Hockey-VM

Men så blir det inte utan efter att ha förlorat med hela 7-3 mot värdnationen under lördagseftermiddagen så står det klart att Sverige missar finalen och inte får slåss om den ädlaste valören. 

Det var då en besviken svensk lagkapten som mötte media i mixade zonen. 

– Jag känner inte mycket just nu… Det är givetvis inte den bästa känslan i livet. Så är det i sport ibland, alla kan inte vinna alltid. I dag var tjeckerna mentalt starkare än vad vi var, säger Erik Karlsson.

Förlorade det mentala spelet: “Lyckades inte hålla ihop det”

Karlsson menar att Sverige förlorade kampen mot Tjeckien i huvudet vilket ledde till att tjeckerna kunde göra tre snabba mål för att gå från 2-2 till 5-2, med hjälp av publikstödet på läktaren. 

– Det tror jag. Mentalt så var de lite stärkare än oss när det gällde som mest. Vi släppte det lite för mycket och kunde inte riktigt hålla i det och de kapitulerade på i stort sett varenda chans de fick, säger Karlsson och fortsätter: 
– Så är det ibland. Vi har sagt hela turneringen att det inte ska spela någon större roll vad som händer runt omkring oss eller vad de andra gör utan vi ska fokusera på vårt. I dag lyckades vi inte hålla i det i 60 minuter och speciellt inte när det gällde som mest i andra perioden. 
– Vi får dra lärdom av dem men det är givetvis väldigt, väldigt tomt just nu. Alla försökte så gott det gick och det ska fortfarande vara bra lagmoral och många av oss kommer sitta här tillsammans igen och spela en sådan här match igen. Förhoppningsvis kommer det inte att hända i fortsättningen. 

Victor Hedman och Erik Karlsson fick inte vinna guld tillsammans. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Han hade inte heller något svar kring varför tjeckerna vann det mentala spelet. 

– Jag vet inte, det är en bra fråga. Det finns bara 25 spelare i landet som spelar här just nu och det är väl en anledning. Det är inte lätt ibland, ibland går det inte ens väg och det är inte så mycket att göra åt det. Vi försökte så gott vi kunde men tyvärr så lyckades vi inte hålla ihop det tillräckligt utan de var lite vassare när det gällde som mest. 

Ni släppte in sju mål, vad var det som inte stämde i försvarsspelet? 
– Nja, så jättedåligt tyckte jag inte att det var. De gör sju mål men jag tycker att de bara har sju eller åtta lägen kanske där de har chans att göra mål och de gjorde mål på de lägena också. Så är det ibland, vi har varit på den sidan också. Det är lite tråkigt bara att vi inte kan hålla i det lite bättre mentalt. Jag tror att det är där de vinner matchen, samtidigt så känns det som att vi hade gett oss en bra chans om vi bara hade hållit i det.

Har fortfarande ingen titel: “Väldigt tråkigt”

Erik Karlsson har varit en av världens bästa backar under många, många år nu. Han har också vunnit tre Norris Trophys som den bästa backen i NHL och han har spelat på en hög nivå under hela sin karriär. 

Men ännu har det inte blivit någon titel för Karlsson, varken i landslaget eller klubblaget. 

I NHL har han varit framme i konferensfinal som längst och internationellt så har det blivit ett OS-silver, ett JVM-silver och ett VM-brons. 

Nu blir det inte heller någon titel för “EK65” då han som bäst kan samla på sig ännu ett brons. 

– Det är givetvis väldigt tråkigt. Jag tycker att vi har haft ett bra stäm i gruppen under hela turneringen och trott på oss själva. I dag gick det inte vår väg och så är det ibland. Men det är såklart väldigt tråkigt. Det var inte det här målet som vi hade, men Tjeckien var bättre än oss i dag. Tyvärr är det så bara, avslutar Erik Karlsson.


TV: Hedman, Burakovsky och Lundeström efter semifinalen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL