SVERIGE – SLOVAKIEN 20:20
André Burakovsky vet att Martin Pospisil kan spela fult.
Foto: Bildbyrån & Alamy
Hockey-VM

André Burakovsky inför mötet med Slovakiens buse Martin Pospisil: “Får ha lite heads up”

ANNONS

Tre Kronor är redan klara för kvartsfinal som gruppetta, men har fortfarande en match kvar. 
Då vill laget inte dra på sig några skador inför slutspelet – men i kväll ställs laget mot Slovakien som har busen Martin Pospisil i laget. 
– Man får bara ha lite “heads up” och veta vem som är runt omkring, säger André Burakovsky till hockeysverige.se inför mötet med busen. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Tre Kronor har vunnit allt hittills med 18 poäng efter sex matcher och kunde inte ha haft en mer perfekt tillvaro på Hockey-VM i Tjeckien så här långt. 

Trots att de redan är klara för kvartsfinal som gruppetta så återstår ändå en betydelselös match mot Slovakien under tisdagskvällen. Förbundskapten Sam Hallam förklarar då hur inställningen kommer att vara inför kvällens match. 

– Det är väl mer för vårt ego i sådana fall. Det är matchen på torsdag som blir avgörande och vi vill vinna i helgen. Punkt. Men samtidigt kommer vi gå in för att göra en bra insats och höja nivåerna i vårt spel för att förbereda oss inför torsdagens kvartsfinal, säger Hallam.

“Vill ta med oss självförtroende in till slutspelet”

Stjärnan André Burakovsky ser dock inte matchen som betydelselös utan menar att den kan ha stor betydelse inför det stundande slutspelet. 

– Nej, men jag tycker att det är en otroligt viktig match. Spelar vi som vi gjorde mot Frankrike nu så vinner vi inga slutspelsmatcher. För oss är det ju viktigt att komma tillbaka till den rätta formen och att vi spelar som vi ska, säger “Lill-Burra” till hockeysverige.se och fortsätter: 
– Vi vill spela med självförtroende så att vi kan ta med oss det självförtroendet in till slutspelet så att vi har en bra känsla i stället för att kanske ta med oss det här spelet från Frankrike in till ett slutspelet. Därför tycker jag att den matchen blir väldigt viktig och vi ska spela så bra som vi bara.

Raymond och Burakovsky spelar numera tillsammans i en kedja. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

André Burakovsky har varit en av Sveriges bästa spelare hittills på VM med nio poäng på sex matcher vilket är delat bäst tillsammans med Marcus Johansson. I början spelade “MoJo” och Burakovsky tillsammans i samma kedja men den senaste tiden har i stället Lucas Raymond kommit in i den kedjan tillsammans med Pontus Holmberg

Hur tycker du att det har fungerat sedan ni bytte i kedjan? 
– Det har varit bra. Vi har fortsatt producera och varit ett ständigt hot tycker jag. Vi kommer in med mycket fart i anfallszon och kan hitta spel. Raymond är extremt skicklig och en farlig målgörare. Jag tycker att jag kanske kan hitta honom lite mer än vad jag gjort med tanke på att han är en otroligt bra målskytt.
– Jag ska försöka leta efter honom lite mer men sedan blir det svårt mot de här mindre lagen också där de verkligen stänger i mitten och ger en mycket på utsidan och då är det svårt att hitta de här passningarna. Men överlag så tycker jag att det har gått bra och vi producerar fortfarande som kedja och det är viktigt.

Nu ställs Sverige mot busen: “Får ha huvudet uppe”

Tisdagskvällens match mot Slovakien är alltså inte viktig för Sveriges grupp eller tabellplacering. En av de viktigaste faktorerna är då att undvika skador och det kan bli en extra utmaning eftersom Slovakien har en riktig buse i sitt lag. 

Martin Pospisil har visserligen varit en bra offensiv spelare för Slovakien under VM med sju poäng på sex matcher men i NHL har han skapat sig ett rykte för sig som en ful spelare. 24-åringen kom upp till Calgary Flames för sin rookiesäsong den här säsongen och har direkt hittat sin roll. Även om han gjorde 24 poäng på 63 matcher så har det ändå varit annat som han har blivit känd för. 

På de 63 matcherna drog Pospisil nämligen på sig 109 utvisningsminuter vilket gjorde att han kom nia i NHL:s utvisningsliga. André Burakovsky har då sett på nära håll hur fult slovaken kan spela. I en match mellan Calgary Flames och Seattle Kraken den femte mars så delade Pospisil först ut en ful smäll mot Adam Larsson. Därefter smällde han på Vince Dunn vilket ledde till att Dunn blev skadad och Martin Pospisil blev avstängd i tre matcher. 

Hur tänker man nu när ni ställs mot en sådan spelare? 
– Vi spelar hockey liksom och allt kan hända. Det kan vara olyckshändelser också eller vad som, det kan hända mycket. Men vi har spelat den här sporten länge och vi vet om att när folk kommer och smäller på mer i vissa situationer, då har man huvudet uppe och är beredd på att de kan komma hårt och vara ute efter en. Det gäller att bara vara smart, tänka till och hålla huvudet högt.

André Burakovsky och Martin Pospisil. Foto: Bildbyrån

Det är inte en spelare som man håller lite extra koll på då när man vet om historiken? 
– Nej, man kan inte åka runt och fokusera på det och hålla på med “tänk om han kommer här nu”. Utan man spelar sitt spel, har fokus på sig själv och hur man kan hjälpa sina lagkamrater ute på isen. Sedan får man bara ha lite “heads up” och veta vem som är runt omkring, avslutar André Burakovsky.


TV: Sverige besegrar Frankrike

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL