HOCKEY-VM 2024
Erik Karlsson och Sam Hallam.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Sveriges frustration – mot domarna: “Får inte med oss det vi vill”

ANNONS

Tre Kronor vinner med 7-2 mot Lettland i en match som präglades av starka känslor. 
Då hade Sverige också en del synpunkter på domarprestationen. 
– Jag tyckte att vi hade kunnat ha haft mer powerplay, säger förbundskapten Sam Hallam. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Fem matcher. 

Fem segrar. 

Det är Tre Kronors facit hittills på Hockey-VM i Tjeckien efter lördagens match mot Lettland som slutade med 7-2. Trots de stora siffrorna så fanns det ändå lite oroväckande tendenser i det svenska spelet. 

Bland annat tappade laget en 2-0-ledning till 2-2 efter två snabba mål av Lettland vilket höll på att ställa till det i matchen. Sveriges förbundskapten Sam Hallam förklarar vad som hände på de 23 sekunderna där laget tappade det hela. 

– Vid det ena så är vi lite “off” på tekningen tycker jag och är inte riktigt med på att vinna en lös puck. Lettland spelar så att det är två hårt in bakom mål och en framför, det är så de vill skapa chanser. Då kan man vända på det och se till hur bra vi gjorde det resten av matchen så att de inte hade fler sådana lägen, säger Hallam och fortsätter: 
– Det andra målet är ytterligare en tekning där pucken går på ett benskydd och in, det är sådant som händer.

Frustration över missade utvisningen: “Får en klubba rätt i ansiktet”

Inför matchen valde Hallam att ändra om en hel del i det svenska laget där han bland annat särade på stjärnbackarna Erik Karlsson och Victor Hedman samt bytte plats på Marcus Johansson och Lucas Raymond i första- och andrakedjan. 

Det blev dock även ändringar under matchens gång sedan Rasmus Dahlin fått ett matchstraff i andra perioden. Efteråt menade Hallam att det inte gick att dra för stora växlar av ändringarna i formationerna. 

– Det är svårt. Jag tycker att första perioden var bra så där var jag nöjd. Men sedan är det väldigt mycket utvisningar rakt igenom hela matchen och därför blir det väldigt svårt att egentligen dra några slutsatser. Vi får sätta oss och titta på det i lugn och ro men det var väldigt mycket special teams i dag. 

Det var en hel del känslor i matchen och det slutade med 35 utvisningsminuter för Sverige och 18 minuter för Lettland. 

– Det hade kunnat vara mer tycker jag. Jag tyckte att vi hade kunnat ha haft mer powerplay. Jag tycker att vi skulle haft ett 2+2-powerplay när Joel Eriksson Ek får en klubba rätt i ansiktet på tekning som sedan leder till att de gör två mål på tekning. Det är sådant som händer men utöver det har jag inga kommentarer, säger Sam Hallam. 

LÄS MER: Sam Hallam ger sin syn på Rasmus Dahlins matchstraff.

“Vi får inte riktigt med oss det vi vill utvisningsmässigt”

Tre Kronors lagkapten Erik Karlsson vittnar också om att det var frustrerat i det svenska laget trots storsegern. 

– Det var ju en skön vinst, vi är ju bättre än dem. Sedan tror jag inte att vi hade vår bästa dag fysiskt och mentalt i dag. Så var det för allihopa, mig själv inkluderad. Det kändes inte riktigt som att man fick ut det man vill av sig själv. Så kommer det bli under en sådan här turnering när man spelar mycket matcher på få dagar, säger “EK65” och fortsätter: 
– Jag tror att det var skönt att få en sådan här match och att vi kunde hålla i det bara även om det var frustration. Vi kunde rulla allihop, alla bidrar och alla bara kör. Det är ingen som viker ner sig och försöker göra något annat. Sedan när det lossnar, då lossnar det liksom. Jag tror att det var en viktig match för oss att få den här och känna att det inte är så dåligt även när vi tror att det är så dåligt. 

Erik Karlsson var framme och diskuterade med domarna vid flera tillfällen. Foto: Maxim Thore/Bildbyrån

Fabian Zetterlund menar att det också fanns en frustration i Sverige – framför allt mot domarna. 

– Det blir väl så lite när de gör 2-2 där och vi får inte riktigt med oss det vi vill utvisningsmässigt. Jag känner själv att sättet vi tar det på och vi går ut och kör. Det är kul att se.

“Skönt att se att vi tog ut vår frustration på rätt grejer”

Känslorna i matchen svällde över för de båda lagen under stunder där det blev en hel del gruff och tjafs mellan de båda lagen. 

Det var dock en hetta som Erik Karlsson uppskattade.  

– Jag tror att det var väl mer att de spelar ju på sitt sätt och bara kör ju. De har inte haft den turneringen som de har velat kanske och haft lite större förväntningar på sig själva efter fjolåret. För oss var det väl lite mer bara att komma igång tror jag. Det var också skönt att se att vi tog ut vår frustration på rätt grejer och inte på varandra. Det var rätt skönt att få en sådan här match där det hettar till lite och det gynnar oss.

Som lagkapten var Karlsson framme och diskuterade med domarna vid flera tillfällen under matchens gång. 

– Det är inte så roligt. Ibland känner man att det blir lätt frustrerat och han får ta mycket. Om jag är där framme så kan de andra fokusera på annat. Det är inget mer än det egentligen, vare sig man håller med domaren eller inte. Det spelar inte så stor roll utan det är mer att man har en dialog och försöker se hur de tänker, avslutar Karlsson.


TV: Elias Pettersson om sviktande formen

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL