HOCKEY-VM 2024
Samuel Ersson.
Foto: Maxim Thore/Bildbyrån
Hockey-VM

Samuel Ersson om sin speciella start på VM: “Det är lite tufft för mig”

ANNONS

Samuel Ersson har fått chansen i två VM-matcher – och haft väldigt lite att göra båda gångerna. 
Han har nu haft två matcher i rad där han har fått stå sysslolös under längre perioder.
– Det är en utmaning att försöka hålla sig mentalt redo, säger Ersson efter segern mot Kazakstan.  

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter att ha suttit på bänken i de två första matcherna så har Samuel Ersson sedan fått komma in och göra sina två första matcher på Hockey-VM för Tre Kronor

Det har då slutat med dubbla vinster, 6-1 mot Tyskland och 3-1 mot Kazakstan. 

Under torsdagens match så stod Ersson länge sysslolös då Sverige hade många långa anfall och tryckte på mot det kazakiska målet. Ersson fick då endast elva skott på sig under 60 minuters spel. 

– Vi spelar bra igen och det är lite tufft kanske för mig med långa stunder utan mycket att göra. Det är en bra utmaning också att försöka hålla sig mentalt redo för man vet ju att de kommer att få lägen, säger 24-åringen efter vinsten.

“Så uttråkad att jag bara försökte göra något”

Philadelphia Flyers-målvakten fick dock släppa en puck förbi sig på ett riktigt kanonskott av Adil Beketayev som gick in högt i första krysset. 

– Det är lite… Vafan, det är min hörna där på första stolpen. Det är klart att han får på en bra träff men det är puckar som jag ändå ska kunna ta, säger Ersson om målet. 

Den svenske burväktaren var dock aktiv med klubban och gick ut flera gånger för att hantera pucken med sin klubba. Någon gång var han då på väg att ställa till det då de kazakiska spelarna hann först till pucken och han fick ställa om snabbt och åka in i målet igen. 

Han själv tar dock lättsamt på situationen. 

– Jag är så uttråkad att man försöka göra något bara, säger han skämtsamt innan han fortsätter: 
– Nej, men det var lite dumt av mig. Det är lite annorlunda för hörnen är större här och puckarna som kommer i runden är lite långsammare än vad man är van vid så jag missbedömde pucken lite där. Det var dumt av mig men skönt att det inte blev mål.

“Klart att det blir en utmaning som målvakt”

Samuel Ersson har nu fått vakta kassen i två matcher – men haft väldigt lite att göra båda gångerna. 

Hans målvaktskollega Filip Gustavsson fick 45 skott på sig i de två första matcherna mot USA och Polen. Därefter har Ersson fått förtroendet i kassen men har har då bara fått motta 27 skott mot Tyskland och Kazakstan. 

– Båda de här matcherna som jag stått i har väl varit lite liknande på det sättet. Det har varit otroligt lugnt och det är ju svårt att klaga när vi spelar så pass bra. Men det är klart att det blir en utmaning som målvakt för man vet att någon gång kommer läget att komma och då behöver man hålla sig redo.

Känner du att du ens har kommit in i spelet eller kommit in i turneringen efter de här två matcherna? 
– Alltså det är svårt. Det är liksom en mental utmaning men när vi gör det så pass bra som lag och håller nere chanserna så mycket. Så för egen del, det är bara upp till mig att vara redo när jag lägena väl kommer, avslutar Samuel Ersson.


TV: Tre snabba med Wikegård

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL