Foto: Bildbyrån, Martin Jansson & Steven Ellis
Intervju

Mikael Aaro om lagbygget: "Det gäller att vara sjukt ödmjuk"

ANNONS

Nybro bygger om efter ett succéartat första år i Hockeyallsvenskan. I en intervju med Hockeysverige.se berättar nya sportchefen Mikael Aaro om det nya lagbygget: 

  • Har en dialog med stortalangen: “Vet hur mycket kompetens han besitter”
  • “Att pricka in en Filip Eriksson varje år går nog inte att göra…”
  • “Jag tror folk utifrån kommer ha större förväntningar”
  • Så ska man hitta nästa fynd: “Då får man också mycket tips”

Mikael Aaro lämnade jobbet i Piteå för att bli sportchef för Nybro i Hockeyallsvenskan. Nykomlingen som förra året gjorde succé och tog ligan med storm.

Det slutade med en kvartsfinalförlusten mot Brynäs, som till slut gick upp. I år har man också helt andra förväntningar på sig, där många minns förra säsongen.
– Först och främst har vi pratat mycket om att det är ett svårt andraår som vi ska in i. När man kommer som nykomling har inte alla full koll på en och man går på ångorna. Nu har vi tagit in en hel del spelare med erfarenhet från ligan, som kan sätta standarden vi vill ha, säger sportchefen Mikael Aaro.

Vad har varit intrycket första tiden på jobbet?
– Det har varit intensivt eftersom jag var tränare fram till den 20 april och sen var det att byta roll över en dag. Det är mycket nytt och det är roligt med en ny utmaning. På det sättet har det känts bra. Det är en härlig arbetsplats att vara på. Det är ett driv i organisationen.

Det finns också en del jobb att göra. Nybro har i skrivande stund tolv spelare under kontrakt, och måste därmed plocka en hel del nyförvärv. 

Så vill man bygga laget

Förra säsongen prickade man också rätt i det mesta. Daniel Ljungman kom in och spelade till sig ett kontrakt i AIK, Kalle Holm kom in på slutet och gjorde succé och lånen Hugo Fransson och Filip Eriksson imponerade stort.

Nu ska Mikael Aaro sätta sin prägel på lagbygget.
– Vi behöver ha en bra mix och åldersstruktur. Vi har ett gäng runt 30-strecket och sen såna som Alex Čiernik som är 19. Sen gäller det att hitta rätt pusselbitar. För att ha det spelet med puckinnehav och hög fart behöver vi ha spelare som är bra med pucken. Vi behöver olika spelartyper och sen är vi inte direkt ensamma om att leta en center.

Foto: Alamy. Filip Eriksson var grym i Nybro.

Vad letar du annars efter på marknaden?
– Vi vill ha erfarenhet från spelare som har gjort matcher på hög nivå. I samma veva behöver vi få in unga och hungriga spelare som vill framåt. Vi behöver olika typer för att lägga ett pussel. Där jobbar jag tajt ihop med tränarna och vi är ett bra team runtomkring det. Jag upplever att det är viktigt att vi är i samma linje som dem som ska jobba med spelarna i den dagliga verksamheten. Där behöver vi ha en bra dialog i vad vi tar in.

I ledarstaben har också Hampus Sylvegård från Vimmerby tillkommit bredvid rutinerade Tommy Samuelsson.

Han är aktuell för lån: “Vet mycket väl vem Leo är”

Förra säsongen prickade man som sagt rätt i lån från SHL-klubbar. Filip Eriksson var kanske Hockeyallsvenskans bästa junior tiden han var i Nybro samtidigt som Hugo Fransson var en nyckelback under hösten.

Till nästa säsong är det också klart att man återigen blickar mot att låna in talangfulla spelare.
– Vi har god dialog med SHL-klubbar och vi har pratat mycket med olika klubbar om hur deras upplägg ser ut. Att pricka in en Filip Eriksson varje år går nog inte att göra… men att vi har goda kontakter med många inom hockeyn gör det lättare. Sen handlar det om att se mycket hockey också. Är man ute och pratar med mycket hockeyfolk får man också mycket tips.

Foto: Martin Jansson. Leo Sahlin Wallenius ser ut att lånas ut till Hockeyallsvenskan.

Enligt uppgifter till Hockeysverige.se är Leo Sahlin Wallenius mycket aktuell för ett lån till Nybro. Backen var den som spelade mest för Småkronorna under U18-VM som var och är en av de mest lovande backarna i 06-kullen.

Bland annat blev det även hela 42 poäng på 43 matcher från backplatsen i J20 Nationell under den gångna säsongen. Mikael Aaro bekräftar också att det är ett spännande namn.
– Vi vet mycket väl vem Leo är och hur mycket kompetens han besitter. Det är en dialog mellan klubbarna och sen får vi se vad som händer till hösten. 

"Förhoppningsvis får man nån sorts semester"

Nu väntar en spännande sommar för Nybro. Där det säkerligen kommer komma in ett gäng spännande nyförvärv under sommaren.

Får du någon semester eller är det bara att köra till säsongen börjar nu?
– Förhoppningsvis får man nån sorts semester. Vi jobbar på så långt vi kan och vi kan inte stressa utan vi måste ta rätt beslut och vi måste vara rätt på det.

Foto: Bildbyrån. Mikael Aaro under sin tid som tränare i Djurgården.

Sedan väntar också en minst sagt spännande säsong. Där Nybro kommer in med en annan press på sig än förra året.

Även om målsättningen internt är att hålla sig kvar i ligan.
– Jag tror folk utifrån kommer ha större förväntningar. Men som sagt gäller det att vara sjukt ödmjuk och ha två lag bakom sig. Sen är man inte dummare än att man vill vinna hockeymatcher.


TV: "Fimpen" på Guldskölden

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL