Martins Dzierkals får lämna Skellefteå efter guldsäsongen.
Foto: Bildbyrån (Montage)
Intervju

Martins Dzierkals om uppbrottet med Skellefteå: “Det var deras beslut”

ANNONS

Martins Dzierkals spelade bara en säsong i Skellefteå men kom att bli oerhört populär bland fansen på vägen till SM-guldet. 
Efter guldfirandet fick lettländaren dock lämna klubben – och för hockeysverige.se berättar han om uppbrottet. 
– Det var deras beslut och jag respekterar det – jag är väldigt tacksam över hur jag blev bemött där, säger Dzierkals. 

OSTRAVA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Lettland hade inlett VM-turneringen i Tjeckien med tre raka vinster mot Polen, Frankrike och Kazakstan. 

Men under onsdagskvällen åkte de på en tung förlust då de ställdes mot Tyskland – två lag som gör upp om att ta en slutspelsplats från grupp B. Då gjorde Lettland en mycket platt insats och förlorade med hela 8-1.

Skellefteåforwarden Martins Dzierkals var en av många väldigt besvikna letter i Ostrava efter storförlusten.

– Det finns inte mycket bra att säga. Det var en viktig match och vi spelade inte som vi borde göra. Men vi kan inte göra något åt det nu i efterhand. Nu handlar det bara om att analysera vad som gick fel och glömma den här matchen. Förra året hade vi en stor förlust mot Kanada också så det är bara att glömma det här och gå vidare, säger Dzierkals till hockeysverige.se.

Hur ska ni gå vidare från den här matchen? 
– Nu kan vi bara kolla video och se vad vi gjorde fel och hur vi ska bättra oss själva. Bara glömma den här matchen, det är allt vi kan göra.

Martins Dzierkals är en toppspelare för det lettiska landslaget. Foto: Alamy

Breddspelare i Skellefteå – nyckelspelare i Lettland

Martins Dzierkals hade en roll i Skellefteå där han i princip bara var en defensiv rollspelare och spelade väldigt mycket boxplay där han aldrig var inne på ett enda baklängesmål i numerärt underläge på hela säsongen. Han gjorde då bara tre poäng på 45 matcher i grundserien och sedan tre poäng på 16 matcher i slutspelet på vägen till SM-guldet. 

Men i Lettlands VM-lag så är Dzierkals en nyckelspelare då han spelar i förstakedjan med Rodrigo Ābols och Kaspars Daugavins. Han har då redan gjort tre poäng på fyra matcher hittills i turneringen. 

– Här så spelar jag mer och får mycket mer istid där jag spelar i powerplay, boxplay och överallt. Så har det varit i flera år nu och jag trivs med det. Jag är sådan att jag bryr mig inte alls om vilken roll jag får av coachen utan jag går in och gör mitt jobb så bra jag bara kan, säger Dzierkals och fortsätter: 
– I Skellefteå var det annorlunda och där hade alla sina tydliga roller och det var en del i att vi var framgångsrika och kunde vinna. Jag är bara glad att jag hade den här säsongen i Skellefteå där alla gjorde sitt jobb som de skulle och vi kunde gå hela vägen och bli mästare.

Säsongen i Skellefteå är ett minne för livet. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

27-åringen från Riga fick då vara med om att vinna Skellefteå AIK:s fjärde SM-guld i historien där han spelade en avgörande roll för lagets defensiva spel på vägen till att bli mästare. 

– Det är vad vi spelar för och vad man kommer att blicka tillbaka på efter karriären och komma ihåg resten av livet. Alla är ute efter att vinna och vi gjorde vårt jobb precis som vi skulle och blev belönade, säger Dzierkals om guldet.

Får lämna Skellefteå: “Hockey är en business”

Men det blir ingen fortsättning för Dzierkals i Västerbotten. 

Under tisdagen meddelade Skellefteå nämligen att han är en av spelarna som får lämna föreningen efter SM-guldet. Han får därmed leta efter en ny klubb efter att inte ha erbjudits något nytt kontrakt.

– Hockey är en business och alla tittar på vad som är bäst för sig själv eller för laget. Det var deras beslut och jag respekterar det. Oavsett var jag landar efter det här så har jag haft en otrolig säsong och jag uppskattar min tid i Skellefteå. De var glada att vi kunde vinna och vi nådde vårt mål. Hockey är en business, det är bara så det är. 

Hur var samtalen med Erik Forssell (general manager i Skellefteå)? 
– Han är väldigt professionell, verkligen proffsig i sitt sätt att sköta saker och ting. Det är inte konstigt att Skellefteå har varit så bra i alla år för han är… Jag vet inte hur jag ska säga på engelska, men han är professorn. Det är han som är hjärnan bakom allting och jag har bara respekt för honom.

Säsongen var också väldigt speciell för Martins Dzierkals då han blev väldigt populär i Skellefteå och en publikfavorit hos fansen för sitt uppoffrande och tuffa spel. 

Hur känns det att lämna med tanke på det?
– Jag är väldigt, väldigt tacksam över hur jag blev bemött. Den kärleken som jag har känt från fansen… Vanligtvis så är det stjärnorna som får spotlighten och all uppmärksamhet men det var annorlunda i Sverige. Jag gjorde grovjobbet genom att blockera skott och döda utvisningar men fick ändå känna all uppskattning. Jag blev förälskad i staden och älskar fansen där och säsongen som vi hade tillsammans. Det är ett minne för livet.

Dzierkals har känt kärleken från Skellefteås supportrar under säsongen. Foto: Ola Westerberg/Bildbyrån

Oviss framtid: “Får se vad som händer”

Tidigare i sin karriär har Dzierkals spelat i AHL, ECHL, KHL, Finland och Tjeckien innan han flyttade till SHL förra året. Men nu är det alltså oklart vad som händer för VM-forwarden. 

– Vi får se, det är någonting som jag får ta efter VM. Nu har jag bara fokus på den här turneringen. 

Vore du öppen för att spela i en annan klubb i Sverige? 
– Jag vet inte det just nu, vi får se vad som händer, avslutar Martins Dzierkals.


TV: Skellefteå-tränaren Robert Ohlssons favoritspelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL