Sverige vann VM-premiären mot USA med 5-2.
Foto: Alamy
Hockey-VM

Svensk drömstart i hockey-VM – besegrar USA i premiären

ANNONS

Sverige får en drömstart på hockey-VM.
Under fredagskvällen vann Tre Kronor premiärmatchen mot USA med 5–2.
– Vi fick kriga i slutet av den andra perioden och den tredje perioden, säger målvakten. Filip Gustavsson.

Tre Kronor fick precis den start man ville ha på VM-turneringen i Tjeckien.

Man drog det längsta strået i premiären mot toppkonkurrenten USA genom att vinna med 5–2, där två av de svenska målen kom i tom kasse. Joel Eriksson Ek blev tvåmålsskytt i premiären, medan Filip Gustavsson, som gjorde sin första VM-match i karriären, räddade 28 skott i segermatchen.

– Vi fick bara nöta på och nöta på, men vi har ett otroligt bra defensivt spel. Vi har Hedman, Karlsson, Dahlin och grabbarna… Det är skönt att stå där som målvakt, säger Gustavsson till Viaplay.

Eriksson Ek öppnade målskyttet

Sverige inledde matchen piggast och var spelförande i den första perioden. Tre Kronor utnyttjade sitt övertag drygt halvvägs genom öppningsakten, då Joel Eriksson Ek under en avvaktade amerikansk utvisning kunde prickskjuta in 1–0-pucken bakom en skymd Alex Lyon.

Tre Kronor hade bud på mer, men fick nöja sig med att gå till den första periodvilan med en uddamålsledning.

– Det är rätt bra. Vi försöker spela ut fort från egen zon och komma in med fem spelare i anfallen. Jag tycker att vi gjort det bra än så länge, men om vi börjar åka mer skridskor kan vi göra det ännu bättre, säger Eriksson Ek till Viaplay.

USA kröp närmare

Tre Kronor fick därefter en drömstart på mittperioden, då Lucas Raymond kunde vandra in i slottet och utöka den svenska ledningen till 2–0. Zach Werenski ordnade därefter en reducering via sitt backskott halvvägs genom perioden, men innan mittakten var över hade Sverige återtagit tvåmålsledningen sedan Marcus Johansson satt 3–1 med tre och en halv minut kvar att spela av perioden

I den tredje perioden blev det rejält nervigt. USA kröp närmare och ordnade också en tidig reducering via Brock Nelson. Därefter drog Tre Kronor på sig två utvisningar, varav en i matchens slutminuter, men svenskarna stod pall.

I stället kunde Victor Hedman och Joel Eriksson Ek göra varsitt mål i tom kasse och fastställa slutresultatet till 5–2.

– Vi ledde spelet i den första perioden, innan de fick ett powerplay i den andra perioden och vi tappade momentum. Vi fick kriga i slutet av den andra perioden och den tredje perioden, säger Filip Gustavsson.

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024.

Här hittar du spelschema och resultat för VM 2024.

Här hittar du all information du behöver om Hockey-VM 2024.


TV: Höjdpunkter från Filip Gustavssons säsong

Den här artikeln handlar om: