Michael Brandsegg-Nygård, Jesper Wallstedt och Will Smith – tre av de mest spännande talangerna på hockey-VM 2024.
Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

De tio största talangerna på hockey-VM 2024

ANNONS

Hockey-VM ger oss inte bara möjligheten att se NHL-stjärnor representera sina hemländer. Här får vi också chansen att se nya stjärnor födas. I årets turnering finns det en hel del spännande namn att hålla koll på. Här listar Uffe Bodin tio spelare som är värda att hålla ögonen på.

I takt med att trupperna inför hockey-VM presenterats har det blivit uppenbart att det totalt sett kommer att finnas mer talang än etablerade NHL-stjärnor att se fram emot i turneringen. Många unga NHL-spelare väljer glädjande nog att komma till Tjeckien och förgylla VM med sin närvaro, men det finns även en hel del spännande namn som ännu inte etablerat sig fullt ut i ligan. 

Det är dem den här listan kretsar kring.

För att inte göra en alltför “NHL-ifierad” lista har vi tillämpat rookieregeln i samma liga. Har du spelat fler än 25 NHL-matcher förlorar du din rookiestatus. Samma sak här. Har du spelat fler än 25 matcher är du diskvalificerad. Det innebär att spelare som Connor Bedard, Luke Hughes, Olen Zellweger, Lucas Raymond och Juraj Slafkovsky inte tar plats här.

Utöver det har vi dragit ett streck vid 22 års ålder. Listan gäller därmed bara för spelare som är födda 2002 eller senare. Finns det fortfarande tillräckligt med spelare kvar för att göra en sådan lista? Ja, faktiskt. Se resultatet nedan.

Här hittar du hela spelschemat för hockey-VM 2024

Här hittar du all information du behöver om hockey-VM 2024

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024

10) Maksymilian Szuber, b, Tyskland

Ålder: 21
Klubb: Tucson Roadrunners (AHL) 
Draftad: Arizona Coyotes (Sjätte rundan 2023)

2023 var verkligen en mäktigt år för Maksymilian Szuber. Den polskättade backen vann tyskt ligaguld med EHC München, belönades med NHL-kontrakt med Arizona Coyotes och var sedan en del av det tyska VM-lag som sensationellt tog sig hela vägen till VM-final och tog silver. Den här säsongen har tillbringats i Nordamerika och där ska den bastante backen ha gjort ett fint avtryck i AHL med Tucson Roadrunners. Han belönades också med en NHL-debut alldeles i slutet av grundserien. I den här tyska VM-upplagan förväntas han spela en viktig roll med mycket speltid, inte minst i defensiva situationer. Med sin storlek och fysik kommer han att bära stort ansvar i boxplay.

Maksymilian Szuber tog VM-silver med Tyskland i fjol. Foto: Bildbyrån

9) Stian Solberg, b, Norge

Ålder: 18
Klubb: Färjestad BK (SHL) 
Draftad: Tillgänglig i sommar

Norsk hockey rör på sig. Alla som följt Mora IK den här säsongen har förstått att något är på väg att hända. Tidigare har alldeles för många av de norska spelarna som kom till Sverige, vare sig det var SHL eller Hockeyallsvenskan, svårt att anpassa sig till de fysiska krav som ställs här. Nu har vi sett flera exempel på att det inte är fallet längre. Stian Solberg kommer att få chansen att bevisa det kommande säsong då han aspirerar på en plats i Färjestad efter att ha anslutit från Vålerengen. Den store, fysiske backen har låtit tala om sig sedan han debuterade i norska ligan som 15-åring och får nu chansen att VM-debutera, blott 18 år gammal. Förväntas gå redan i andra rundan av NHL-draften i sommar. Det är anmärkningsvärt eftersom det bara hänt en gång tidigare att en norsk spelare gjort det. 2002 när Dallas Stars valde FBK-bekantingen Marius Holtet som 42:a spelare.

Stian Solberg debuterar i hockey-VM blott 18 år gammal. Foto: Bildbyrån

8) Oscar Fisker Mølgaard, fw, Danmark

Ålder: 19
Klubb: HV71 (SHL) 
Draftad: Seattle Kraken (Andra rundan 2023)

Dansken tog ett stort och fint kliv i sin utveckling i Sverige den gångna säsongen. Efter att ha kommit in som en komplementspelare under sitt U18-år blev han en fullvärdig medlem av HV71 och tredubblade då också sin poängproduktion. Fisker Mølgaards stora styrka är hans mogna tvåvägsspel. Att han faktiskt är så pålitlig defensivt så tidigt i sin karriär är ett gott omen. Det finns kanske frågetecken för i vilken utsträckning han kommer att producera poäng om han tar sig till NHL, men ansvarstagandet gör att han mycket väl kan ha en framtid som tredjecenter i ligan. Får nu chansen att spela sitt andra raka VM och kommer rimligen att få en mer framträdande roll än vad som var fallet i fjol. Det kryllar inte direkt av starka centrar i den danska truppen.

Oskar Fisker Mølgaard tog ett stort kliv i sin utveckling med HV71 den här säsongen. Foto: Bildbyrån

7) Trey Augustine, mv, USA

Ålder: 19
Klubb: Michigan State University (NCAA) 
Draftad: Detroit Red Wings (Andra rundan 2023)

Det finns nog en del svenska JVM-spelare som fortfarande har mardrömmar om Trey Augustine. Han kanske inte var den absoluta tungan på vågen i JVM-finalen i Göteborg i januari, men han gjorde viktiga räddningar vid rätt tillfällen och såg på så vis till att ge det stjärnspäckade amerikanska laget förutsättningar att punktera matchen. Eftersom USA i skrivande stund bara har Detroitmålvakten Alex Lyon jämte Augustine tycks det finnas goda möjligheter att han faktiskt får chansen att spela i Tjeckien. Det är svårt att förutse målvakters utvecklingskurva eftersom de generellt sett behöver mer tid än utespelare för att bli “färdiga”, men av det Trey Augustine visat upp hittills tyder det mesta på att han gå en fin framtid i NHL till mötes.

6) Michael Brandsegg-Nygård, fw, Norge

Ålder: 18
Klubb: Mora IK (Hockeyallsvenskan) 
Draftad: Tillgänglig i sommar

Norges största talang genom tiderna? 
Ja, åtminstone baserat på hur han rankas inför NHL-draften i sommar. Michael Brandsegg-Nygård skriver av allt att döma historia i sommar då han blir den första norrmannen någonsin att väljas i första rundan. Det är en enorm framgång för Norge som hockeynation. Att han nu får chansen att kliva in och spela ett VM med den otvivelaktigt bästa norska spelaren genom tiderna i den 18 år äldre Mats Zuccarello ska inte förringas. Det finns en stark symbolik i det. Brandsegg-Nygård hade en väldigt fin utveckling i Mora under säsongens gång och spelade sin bästa hockey i det allsvenska slutspelet, där hans övertidsmål mot AIK i den femte kvartsfinalen verkligen lämnade avtryck. 

Michael Brandsegg-Nygård under JVM i Göteborg. Foto: Alamy/TT

5) Felix Unger Sörum, fw, Sverige

Ålder: 18
Klubb: Leksands IF (SHL) 
Draftad: Carolina Hurricanes (Andra rundan 2023)

Carolina Hurrcianes kommer sannolikt att framstå som rysligt smarta om några år när Felix Unger Sörum når sin fulla potential. En del tyckte att klubben stod för ett långskott när man plockade upp den smarte forwarden i andra rundan förra sommaren. Men han har använt den här säsongen till att bevisa att han besitter en talang utöver det vanliga. Skridskoåkningen får en del kritik, men hans spelsinne kompenserar för det. Redan i höstas gav Unger Sörum Hurricanes huvudbry då han presterade så bra på campen att de på allvar övervägde att behålla honom i NHL. Nu blev det en återkomst till Leksand, där han fick växa in i SHL-kostymen på ett bra sätt, och sedan ett fint JVM med Juniorkronorna i Göteborg. Att han nu ändå står inför möjligheten att spela VM som junior är lika sensationellt som när Leo Carlsson slog sig in i truppen som 18-åring i fjol. Det hade ingen kunnat föreställa sig inför säsongen – och det säger en hel del om vilken sorts talang vi har att göra med här.

Felix Unger Sörum var en framstående spelare för Sverige på JVM. Foto: Bildbyrån

4) Konsta Helenius, fw, Finland

Ålder: 17
Klubb: Jukurit (Liiga) 
Draftad: Tillgänglig i sommar

JVM.
U18-VM.
Och nu “stora” VM.
Den finske stortalangen Konsta Helenius blir den första spelaren sedan Jack Hughes (2019) att delta i alla tre turneringerna (även om Helenius inte var speciellt glad över att behöva delta i U18-turneringen på hemmais nyligen). Han är dessutom den yngsta spelaren genom tiderna att ta plats i en finsk VM-trupp. Bara tre finska U18-spelare har lyckats slå sig in ett VM-lag: Reijo Ruotsalainen, Patrik Laine och Kaapo Kakko. Inget dåligt sällskap. Hans 36 poäng på 51 matcher i Liiga har dessutom bara överträffats av tre spelare i samma ålder: Aleksander Barkov (48), Mikael Granlund (40) och Kakko (38). Vad är det då som gör 17-åringen från till ett så pass omhuldat löfte? Speluppfattningen för det första, men även viljan att tävla om varje puck. Trots att han aldrig är den största spelaren på isen viker han inte undan från hettan. Han tar också ansvar i bägge riktningarna, vilket inte hör till vanligheterna för en så pass ung spelare. Förhoppningsvis ger Jukka Jalonen ynglingen alla möjligheter att visa sig från sin bästa sida i Tjeckien.

Konsta Helenius under JVM i Göteborg. Foto: Alamy/TT

3) Ryan Leonard, fw, USA

Ålder: 19
Klubb: Boston College (NCAA) 
Draftad: Washington Capitals (Första rundan 2023)

Han har redan hunnit med att vinna guld på U18-VM och JVM det senaste dryga året, så varför inte säkra en trippel i Tjeckien? Ryan Leonard är en utpräglad målskytt som smällde in 31 mål på 41 matcher under sin första säsong med Boston College och imponerade med sin kompromisslösa spelstil och obevekliga inställning. Många anser att han är redo för NHL-spel redan nu, men av allt att döma kommer han att återvända till skolan i höst och göra en säsong till innan han blir proffs och behagar Washington Capitals med sin närvaro. Kanske kan ett lyckat VM ändra hans inställning om han upptäcker hur kul det är att spela mot män.

Ryan Leonard tystar hemmapubliken under JVM i Göteborg. Foto: Bildbyrån

2) Jesper Wallstedt, mv, Sverige

Ålder: 21
Klubb: Iowa Wild (AHL) 
Draftad: Minnesota Wild (Första rundan 2021)

Minnesota Wild testar Jesper Wallstedts tålamod just nu. Det råder ingen tvekan om att han är klubbens framtida förstakeeper, men det ser ut att dröja innan han får chansen att bevisa det på allvar. Efter att ha förlängt kontraktet med Filip Gustavsson i fjol och sedan skrivit nytt avtal med Marc-André Fleury nyligen finns det ingen rak väg till NHL för killen som har kallats den största svenska målvaktstalangen genom tiderna. Den här säsongen visade sig dock vara bra för Västeråssonens utvecklingskurva. Han fick spela 45 AHL-matcher och se en hel del gummi i ett mediokert farmarlag i Iowa, och utöver det NHL-debutera med Wild. Debuten – en bister 2–7-förlust mot Dallas i januari – var såklart ingen höjdare, men de två sista starterna resulterade i vinster och bland annat en hållen nolla mot Chicago förra månaden. Jesper Wallstedt är på rätt väg och det är inte alls uteslutet att han kan sno förstaspaden i VM från de lite äldre och mer rutinerade Gustavsson och Samuel Ersson

Jesper Wallstedt gör sitt andra hockey-VM för Tre Kronor. Foto: Bildbyrån

1) Will Smith, fw, USA

Ålder: 19
Klubb: Boston College (NCAA) 
Draftad: San Jose Sharks (Första rundan 2023)

Fjolårets draftfyra har tvingats leva i Macklin Celebrinis skugga – och kommer antagligen att få fortsätta göra det även den dagen hans NHL-karriär startar. Trots att det var Will Smith som tog hem poängligan i NCAA den här säsongen med sina 71 poäng var det Celebrini, spelandes för rivalerna Boston University, som fick rubrikerna, blev utsedd till collegeligans främsta spelare och fick ta emot Hobey Baker Award. Nu när San Jose Sharks gick och vann draftlotteriet härom natten blev det mer eller mindre klart att de väljer samme Celebrini med sommarens förstaval. Rimligtvis blir han lagets förstacenter i framtiden och Smith får iklä sig rollen som en Scottie Pippen till Michael Jordan, för att använda en extrem NBA-analogi. Men Will Smith kommer inte att behöva misströsta för det. Han är en så pass skicklig center att han har potentialen att bli en regelrätt NHL-stjärna på egna ben. Nu fick Macklin Celebrini dessutom lämna den kanadensiske VM-truppen, vilket ger Smith chansen att åtminstone i detta VM ta tillbaka lite av det rampljus som han berövats. I ett synnerligen spännande amerikanskt VM-lag är han den stora talangen att fästa ögonen på.

Will Smith under JVM i Göteborg, där han vann guld med USA. Foto: Bildbyrån


TV: Det bästa från Jesper Wallstedts säsong 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 maj
15:20 Sverige - Kanada VM
20:20 Schweiz - Tjeckien VM
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
fredag 31 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL