Anders Gozzi minns tillbaka på när "Smurfkedjan" bildades.
Foto: Ronnie Rönnkvist & Bildbyrån (Montage)
Old School Hockey

Anders Gozzi berättar – så kom "Smurfkedjan" till: “Wow, vad händer nu?”

ANNONS

1991 parades Anders Gozzi ihop i en kedja med Ove Molin och Peter Larsson. 
Trion kom sedan att bli kallade för “Smurfkedjan” och var sedan med och ledde Brynäs till SM-guld 1993. 
– Från första träningen gick det väldigt, väldigt bra. Det var verkligen ”Wow, vad händer nu?”, säger Gozzi till hockeysverige.se om kedjan. 

På söndag kommer en intervju med Anders Gozzi om hans fina resa från Vällingby till AIK och Brynäs. Redan idag bjuder hockeysverige på ett utkast från intervju där Gozzi berättar hur ”Smurfkedjan” kom till. 
– Första säsongen i Brynäs hade jag (Staffan) Tholson. Tommy Sandlin kom under min andra säsong. Redan vid första isträningen satte han ihop mig, Ove (Molin) och Peter (Larsson). Från första träningen gick det väldigt, väldigt bra. Det var verkligen ”Wow, vad händer nu?” 
– Tommy tyckte att vi for runt som små smurfar. Han lät trycka upp egna träningströjor med smurfar på, skrattar Anders Gozzi och fortsätter:
– Dom här tröjorna åkte vi runt på träningarna med varje dag. Kemin mellan oss fanns bara där. Ove, trollgubben. Peter var passningsgeniet medan jag jobbade hårt och hade hyggligt av båda dom delarna. Alla tre ville lira, hade det var väldigt kul och gillade farten. Det blev bra. Är ”Smurfkedjan” den roligaste kedja du spelat i?
– Ja, solklart. Varje dag var rolig och vi gick bara ut och gasade. Många, många gånger i matcherna var vi väldigt bra och svårstoppade. Då blev det såklart också väldigt roligt att spela. 

Andreas Dackell och Tommy Sandlin firar SM-guldet 1993. Foto: Bildbyrån

Hyllar Tommy Sandlin: “Bästa tränaren jag haft”

Var ni tre tajta även vid sidan av isen?
– Ja, det var vi. Alla tre bodde i Sätra och under hela den här tiden umgicks vi och våra familjer väldigt mycket. Det var dessutom väldigt många barn som föddes under dom här åren. 
– Peter, Ove, jag och många andra i Brynäs hade barn. Efter matcherna kunde det vara 10-15 barn som sprang omkring i omklädningsrummet. Halva laget bodde dessutom i Sätra och jag skulle säga att alla i laget umgicks. Det var väldigt familjärt. 

Hur upplevde du Tommy Sandlin som ledare?
– Det är den absolut bästa tränaren jag haft. En otrolig ledare. Jag har lärt mig väldigt mycket av honom och tagit så mycket jag kunnat utifrån hans sätt se på grupp, människor, delaktighet och allt det här. 
– Sedan var träningsmängden och intensiteten… Vi tränade mest och hårdast, så var det bara. Det var också grunden till guldet.

Hela intervjun med Anders Gozzi finns att läsa på hockeysverige.se på söndag.


TV: Peter Forsbergs ultimata hockeyspelare

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL