Tre Kronor

Wallstedt hyllas i Tre Kronors seger inför VM: "Satt sig i en bra situation"

Jesper Wallstedt positionerar sig inför det stundande hockey-VM.
21-åringen imponerade när Tre Kronor idag besegrade Schweiz i Euro Hockey Tour.
– Han har satt sig i en bra situation för att vara med och tampas, säger Viaplays expert, Jacob Josefson under 2–1-matchen.

Se matchens höjdpunkter i videospelaren ovan.

Med Hockey-VM en dryg vecka bort inledde Tre Kronor idag Betano Hockey Games i Euro Hockey Tour. Då klev laget som redan fått förstärkning i form av flera NHL-spelare, ut på isen i Kloten och säkrade en 2–1-seger.

Mötet stod länge fast på siffrorna 0–0, men till slut var det Fabian Zetterlund som satte igång ketchup-effekten. Detta med dryga åtta minuter kvar att spela. 1–0 efterföljdes av Jonas Brodins 2–0 och 1–2 från schweizaren, Calvin Thurkauf.

Ändå var det Jesper Wallstedt som blev den stora förgrundsfiguren. Minnesota Wilds 21-årige burväktare räddade Sverige flera gånger om och fick även hyllningar i Viaplays sändning.

– Hans pondus och trygghet i målet… alla skott som kommer nära har han kontroll på. Blir det retur är han där snabbt. Det är verkligen förtroendeingivande. Han har satt sig i en bra situation för att vara med och tampas om den där målvaktspositionen i VM-laget, säger experten, Jacob Josefson.

Målsnål start: “Det kan bli bättre”

I första perioden var det just Wallstedt som såg till att Tre Kronor inte hamnade i ett tidigt underläge. Han tvingades rädda farliga lägen flera gånger om och var skillnaden mellan 0–0 och åtminstone 0–1.

– Lite avvaktade tycker jag. Schweiz börjar bra. Sverige kan vara lite aggressivare i sin forecheck och vara lite snabbare med andra spelare för att greppa tag om pucken. Det kan bli bättre, säger Jacob Josefson.

Under kommande 20 minuter tog sig Sverige till ett par lägen och hade chansen att ta ledningen, inte minst när Victor Olofsson tog sig till ett friläge. Schweiz var på andra sidan en ramträff ifrån att gå ifrån när buren i stort sett var tom, men ändå höll sig 0–0 in i tredje.

– Sverige tar steg i rätt riktning. Man spelar lite bättre med pucken. Trots att Schweiz vid vissa tillfällen har långa anfall känns det tryckt i försvarszon. Upp lite i anfallsspelet så kan man kanske göra ett mål, säger Josefson.

I den tredje perioden kom som sagt, ketchup-effekten. Thurkaufs mål med fem minuter kvar gav det hela spänning och ställde nya frågor till Wallstedt i den svenska buren, men även dem hade den Västerås-fostrade målvakten svar på. Matchen slutade med 29 säkrade räddningar för hans del.

*****

På annat håll säkrade Finland en 4–1-seger mot Tjeckien efter mål av Frölundas Jere Innala och Oliver Kapanen som enligt Expressen är högaktuell för en flytt till Timrå, där pappa Kimmo Kapanen är sportchef.

TV: Jack Berglund efter segern mot Finland