U18-VM

Småkronorna vinner mot Schweiz – men missar ändå andraplatsen

Det blir ingen andraplats för Sverige i gruppen, trots 3-2-vinsten mot Schweiz.
Småkronorna blir trea och kommer då att ställas mot antingen Finland eller USA i kvartsfinalen av U18-VM.

Efter att Kazakstan skrällde och vann över Tjeckien i går så hade Småkronorna chansen att säkra en andraplats och lättare kvartsfinal vid tre poäng i dagens match mot Schweiz. Men vid förlust riskerade Sverige att hamna fyra i gruppen och tvingas möta segraren från den andra gruppen.

Sverige fick då en mardrömsstart där Schweiz tog ledningen redan efter 81 sekunders spel. Men U18-killarna växte in i det och kvitterade då Alfons Freij spelade över till backkollegan Felix Öhrqvist som satte 1-1.

Därefter var det oroväckande bilder för Småkronorna då lagets poängkung Alexander Zetterberg var groggy efter en tackling. Zetterberg fortsatte spela ett tag efter smällen men klev sedan av och spelade inte alls under i slutet av andra perioden och tredje.

Sverige vann – men det hjälpte inte

I mittperioden så upprepade sig mönstret från första då Schweiz gjorde 2-1 bakom Love Härenstam i powerplay och sedan satte hårt press mot det svenska laget som blev passiva i egen zon. Men Sverige lyfte sig sedan i slutet av andra och sköt sitt första skott på mål i perioden efter 16:40 minuters spel. När Småkronorna sedan fick spela powerplay så klev MoDo-löftet Lucas Pettersson fram och gjorde 2-2 efter assist av Viggo Nordlund

2-2 inför tredje perioden och Sveriges öde inför kvartsfinalen hängde därmed i luften. Det blev då en jämn tredje period där båda lagen hade chanser att avgöra.

Likaläget stod sig dock och 2-2 stod sig efter 60 minuter vilket innebär att laget missar chansen att ta andraplatsen i gruppen. En övertidsseger skulle då ge en tredjeplats och förlust en fjärdeplats.

I förlängningen dröjde det dock bara 65 sekunder innan Valter Lindberg klev fram och satte vinstmålet för 3-2 till Sverige som därmed alltså slutar som grupptrea. De hamnar på samma poäng som Tjeckien, men hamnar under i tabellen på inbördes möten eftersom Tjeckien vann över Sverige på straffar.

Om Småkronorna hade besegrat Schweiz efter ordinarie tid så hade de kommit tvåa i gruppen och ställts mot Slovakien i kvartsfinal. Men nu väntar i stället en svår kvartsfinal mot Finland eller USA, lagen möts under kvällen och Sverige kommer då att få möta förloraren av den matchen.

Schweiz – Sverige 2–3 OT (1-1,1-1,0-0,0-1)

Schweiz: Jordan Forget, Gian Meier.
Sverige: Felix Öhrqvist, Lucas Pettersson, Valter Lindberg.

TV: Målen från nattens Stanley Cup