Alfons Freij.
Foto: Martin Jansson
Intervju

Alfons Freij är den högst rankade svensken inför NHL-draften

ANNONS

Ingen back har gjort fler poäng i U18-landslaget än Alfons Freij. Nu tippas också backtalangen gå högst av alla svenskar i NHL-draften.
– Man försöker bara tänka ifrån det och bara tänka på nuet och matcherna man spelar, säger 18-åringen till Hockeysverige.se.
– Han är bra på blålinjen där han kan göra sin gubbe, där är han grym, hyllar lagkamraten Lucas Pettersson.

VANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Alfons Freij har stått för 27 poäng på 24 matcher för Småkronorna den här säsongen. Med det har 18-åringen passerat Mattias Hävelid som tidigare hade rekordet för flest antal poäng av en back i U18-landslaget.

I U18-VM har det inte riktigt lossnat poängmässigt, men backen får ett stort förtroende av Johan Rosén med stab. Hittills har det blivit över 26 minuter per match.

– Så klart skitkul att få förtroendet och allt sånt där. Det är bara att ta tillvara på all istid man får.

Däremot har det som sagt inte blivit någon poängmässig kavalkad. Det trots stora lägen, men där puckarna har studsat stolpe ut.

Har det varit frustrerande?
– Så klart lite frustrerande, men jag skapar fortfarande lägena och så får jag hoppas på att det kommer snart.

Rankas högst av svenskarna: “Inget man tänker på”

För att Sverige ska gå långt i den här turneringen är det också viktigt att Alfons Freij visar vägen. Tillsammans med lagkamraten från Växjö, Leo Sahlin Wallenius, ska 18-åringen vara den ledande backen.

Inför årets NHL-draft är han också den spelare som rankas högst av alla svenskar. Där det just nu ser ut att bli antingen en sen förstarunda eller en tidig andra.

Under U18-VM har det också varit mycket scouter på läktarna. Där det gäller att lyckas koppla ifrån den pressen som finns på de unga killarna. 

Foto: Steven Ellis/Daily Faceoff. Alfons Freij är en av spelarna som spelar mest i Sverige.

– Visst har det varit mycket turneringar och matcher den här säsongen. Det har varit en del scouter på i princip varenda match. Man försöker bara tänka ifrån det och bara tänka på nuet och matcherna man spelar. Det är inget man tänker på när man lirar.

Varför tror du att du rankas så pass högt?
– Jag tycker att jag har haft en bra säsong i Växjö med mycket förtroende från ledare och så. Det har varit jäkligt kul med allt förtroende i landslaget också. Så förtroende tror jag är en stor del av det.

Hyllningen från lagkamraten: “Där är han grym”

Alfons Freij hade även en mycket fin säsong i Växjö. Med resultatet 33 poäng på 40 matcher var han en av de poängbästa backarna i J20 Nationell, som U18-spelare.

Lagkamraten Lucas Pettersson är inte heller förvånad över den starka utdelningen både i landslaget och i J20 Nationell.

– Nej, jag ser hans vision för spelet, hans blick. Han kan slå de där avgörande passningarna och det tycker jag är hans främsta styrka. Sen har han en fin skridskoåkning och är bra på blålinjen där han kan göra sin gubbe, där är han grym.

Foto: Martin Jansson. Lucas Pettersson och Alfons Freij.

Faktiskt är det så att den enda U18-backen som var bättre poängmässigt i J20 Nationell var lagkamraten Leo Sahlin Wallenius, som alltså också är med i U18-VM. Där de båda är rätt lika i spelstilen. Två vänsterfattade, spelskickliga och skridskostarka backar.

Har det varit en konkurrenssituation mellan er två?
– Det är klart att vi konkurrerar om samma plats. Vi båda är skickliga offensiva backar som vill spela pp och allt sånt där. Sen har vi spelat tillsammans också och vi kompletterar varandra jäkligt bra. Jag tycker att vi har en bra kemi därute.


TV: Sam Hallam om sitt VM-bygge

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 23 maj
16:20 Kanada - Slovakien VM
16:20 Schweiz - Tyskland VM
20:20 USA - Tjeckien VM
20:20 Sverige - Finland VM
fredag 24 maj
02:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
14:20 Sverige - Tjeckien VM
18:20 Kanada - Schweiz VM
söndag 26 maj
02:00 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
21:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
tisdag 28 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL
onsdag 29 maj
02:00 Florida Panthers - New York Rangers NHL
torsdag 30 maj
02:30 Edmonton Oilers - Dallas Stars NHL