SM-FINALEN
Kommer SM-finalen att avgöras i kväll?
Foto: Bildbyrån (Montage)
SM-slutspelet

I kväll kan SM-finalen avgöras: “Folk får snacka om de vill”

ANNONS

I kväll kan allt komma att avgöras. 
Skellefteå leder med 3-1 i matcher och vid seger i kväll säkrar de klubbens fjärde SM-guld – medan Rögle är piskade att vinna för att hålla serien vid liv. 
För hockeysverige.se svarar då båda lagen inför den potentiella guldmatchen.

  • Guldläge för Skellefteå: “Folk får snacka om de vill”
  • Rögle måste jaga för första gången: “Vi är jäkligt sugna”
  • Rögles problem i finalen: “Det är vad som krävs”
  • “Vi visste redan innan serien började att vi skulle behöva vinna fyra matcher i finalen och det är samma läge nu”

Efter en lång säsong som började i september så kan allting nu avgöras under måndagskvällen. 

När Andreas Johnson avgjorde den fjärde SM-finalmatchen i lördags så såg han till att Skellefteå tar ledningen med 3-1 i matcher och därmed har chansen att säkra guldet hemma i Västerbotten i kväll. 

– Det är inget som är vunnet än. Vi har satt oss i ett bra läge men jobbet är inte slutfört. Det gäller att ladda om och ha fokus på nästa match, säger vikarierande lagkaptenen Pär Lindholm om lördagens seger och läget inför kvällens match. 

Trots att Rögle var det bättre laget i förlängningen av den fjärde finalmatchen i Ängelholm så var det ändå Skellefteå som kunde avgöra med sitt blott andra skott i övertidsspelet. 

– Jag tycker att hela matchen är ganska periodvis kring vilka som är bättre. I förlängningen kommer de ut starkare och skapar lite klara lägen. Vi har inte riktigt koll på deras spelvändningar, vi tappar lite folk och då blir det farligt, säger Lindholm och fortsätter: 
– Men vi är trygga ändå och Linus (Söderström) är bra i kassen igen. Känslan är att vi ändå är där och stör dem; plockar upp klubbor och gör det svårt för dem att komma in framför mål. När vi väl rider ut den stormen så är vi bra, skapar lite lägen och sedan får in pucken.

Pär Lindholms Skellefteå har satt sig i ett väldigt bra läge i SM-finalen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Nu måste Rögle jaga: “Ser fram emot det”

Rögle däremot har nu kniven mot strupen för första gången i årets SM-slutspel. De blåste förbi både Färjestad och Växjö med 4-0 i matcher i kvartsfinal och semifinal men har nu stött på patrull för första gången. 

För första gången är det nu Rögle som har pressen på sig att komma tillbaka och tvingas jaga i stället för att vara jagade. En situation som lagkaptenen Anton Bengtsson trivs med. 

– På något sätt så ser jag fram emot det. Det ska bli kul att jaga och vi är jäkligt sugna. Vi ska börja med en match och allt fokus ligger nu på att ligga nästa match, säger Bengtsson. 

Det har varit fyra jämna finalmatcher hittills som alla har avgjorts med uddamålet – men ändå har Rögle bara vunnit en av fyra matcher medan Skellefteå har dragit det längsta strået tre gånger. 

Skåningarna menar då att de inte har haft puckstudsarna med sig hittills i serien. 

– Det är små marginaler, det är verkligen så. Framför allt i den här matchserien, det är så oerhört jämnt mellan lagen. Det är roliga matcher och förhoppningsvis kan vi jobba till oss den här medstudsen till nästa match, säger lagkapten Bengtsson.

Rögles problem i finalen: “Det är vad som krävs”

Tränaren Roger Hansson är också införstådd med vad det är som skiljer lagen åt hittills i serien: 

– Det är ju mål. I alla matcherna så har det bara handlat om att göra de där målen. Så jämnt är det och det hade kunnat gå hur som helst i matcherna men det är Skellefteå som gör målen. Prestationerna är det inget fel på utan det är att få de här marginalerna med sig vid rätt tillfälle – och göra de här målen som krävs, säger coachen. 

För Rögle är det framför allt offensiven som har strulat hittills. De gjorde 14 mål på fyra matcher mot Färjestad och tolv mål på fyra matcher mot Växjö. Hittills har det däremot endast blivit fyra mål på fyra matcher i finalen mot Skellefteå. 

Just att låsa upp offensiven och målskyttet är Hanssons största utmaning när det kommer till coachningen. 

– Det är väl kamper. Skellefteå ställer sig säkert samma frågor eftersom de inte gör fler mål förutom det här extra målet som skiljer lagen åt i varje match. Det handlar om att vinna de här kamperna helt enkelt. Vilja ta sig in och göra de här avgörande målen.

Anton Bengtsson har gjort två mål i finalen – men övriga ledande spelare har problem med offensiven. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån 

De ledande spelarna har då inte heller klivit fram för Rögle. Hittills har endast tre spelare gjort mål då Anton Bengtsson har två fullträffar medan Albin Sundsvik och Lian Bichsel har gjort varsitt mål.

Men stjärnor som Dennis Everberg, Daniel Zaar, Linus Sandin, Rodrigo Ābols, Simon Ryfors och Adam Tambellini står fortfarande på noll mål och tre av dem är också helt poänglösa i finalen så här långt. 

– Det är samma sak där. Vi har Zaar och Ryfors som skapar mycket i övertiden men sedan handlar det om att göra det där målet också. Men det är ju så, det går upp och ner under en säsong. 
– Nu är vi där i slutet på säsongen och det gäller att… Jag säger som Ingemar Stenmark: ”Tur förtjänar man ju mer man tränar”. Nu kan vi inte träna så mycket mer utan nu gäller det att den här viljan, inställningen och attacken mot mål är där. Så jag är övertygad om att vi kommer att göra målen som krävs, säger Roger Hansson.

Skellefteås mentalitet: “Känner oss väldigt trygga”

Skellefteå har alltså haft förmågan att gå vinnande ur de här jämna striderna. Oavsett hur det har sett ut i matchen så har laget ändå lyckats höja sig och kliva fram när det väl ska avgöras. 

Vad är det som gör att det är ni som går vinnande ur matcherna trots att det är så tajt? 
– Just känslan i vår grupp och vi har bra tålamod. Vi vet att det kommer att bli jämnt och alla de här matcherna har avgjorts väldigt, väldigt sent men vi känner oss väldigt trygga med det. Visst, vi kan förlora någon match men i det långa loppet så om det är tajt i slutet så kommer vi att vinna, säger Pär Lindholm

Det var 1-1 i matcher inför att serien vände ner till Ängelholm men Skellefteå vann alltså två raka bortamatcher för att ta en 3-1-ledning med sig hem. Rögle däremot förlorade båda sina matcher hemma i Ängelholm – något som grämer laget menar Dennis Everberg

– Det är väl surt att inte få med oss någon seger här, speciellt som förlängningen såg ut. 2-2 hade varit ett avsevärt mycket bättre läge än 1-3 som det är nu, säger Everberg. 

Det har blivit mycket silverdepp för Skellefteå de senaste åren. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Rögle är i samma läge som för tre år sedan

Senare under kvällen kan alltså finalserien, och SHL-säsongen i stort, komma att avgöras. Om Skellefteå vinner så säkrar de klubbens fjärde SM-guld i historien medan Rögle måste vinna för att inte ta sitt andra silver. 

Dennis Everberg menar då att ingenting har förändrats i Rögles mentalitet trots underläget. 

– Vi ska vinna tre matcher. Det är först till fyra. Vi visste redan innan serien började att vi skulle behöva vinna fyra matcher i finalen och det är samma läge nu, säger Everberg.

Rögle är nu också i exakt samma läge som 2021. Då låg Rögle under med 3-1 i matcher inför en potentiell guldmatch på bortais. Då var det Växjö som stod för motståndet och Lakers vann även den femte matchen med 6-2 för att säkra guldet. 

Nu har Rögle alltså hamnat i exakt samma situation med en bortamatch i den femte finalen där säsongen kan avgöras. 

Vad har ni tagit för lärdomar sedan dess och vad blir viktigt inför avgörandet? 
– Vi ska vara framåtlutade och gasa, precis som vi har gjort här i de andra finalmatcherna. Gå ut i första och ta tag i matchbilden direkt. Det är där vårt fokus ligger. Vi tar en match i taget men vi ska vinna nästa, säger Röglekaptenen Anton Bengtsson

Rögle förlorade finalen 2021 – kan Zaar, Ryfors, Ekeståhl Jonsson och Everberg nu ta revansch? Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån: 

Guldläge för Skellefteå: “Folk får snacka om de vill”

För Skellefteå är det dock ett helt annat läge. De får spela framför sin hemmapublik och kan säkra guldet om de vinner. Pär Lindholm har varit med om fem silver under sina år i Skellefteå – och törstar nu efter ett guld. 

Men även om det snackas om att Skellefteå ska slå in matchbollen för att vinna guldet så menar Lindholm att laget inte känner någon press att vinna i kväll för att stänga serien. 

– Folk får snacka om de vill. Vi vet inom gruppen att ingenting är klart än. Vi har fortfarande en match kvar att vinna och vi kommer göra allt vi kan för att vinna nästa. Vi visste redan innan att det troligtvis skulle bli en lång serie. Nu ska vi gå ut och försöka vinna men om vi inte vinner så har vi en till, eller två, chanser på oss, säger Lindholm. 

Den femte finalmatchen börjar 19:30 och senare under kvällen vet vi om det blir ett guldfirande i Skellefteå eller en sjätte match i Ängelholm på torsdag.


TV: Peter Forsberg om Colorado Avalanche

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 19 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL