Foto: Bildbyrån
Hockey-VM

Peter Forsberg om VM: "Var inte många gånger jag tackade nej"

ANNONS

Han är en av Tre Kronors största VM-spelare genom tiderna. Nu ska Peter Forsberg jobba med VM - som expert på Viaplay. Men varför brann han så mycket för att spela för Tre Kronor?
– Jag ville vinna sista matchen på året. Jag ville inte stå där som en ”loser”, så när jag fick frågan var det inte många gånger jag tackade nej, säger han till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (Hockeysverige.se)

Viaplay förstärker sin laguppställning inför VM med en dubbel världsmästare – Peter Forsberg. Vi har såklart alla hört hans utbrott på domaren Börje Johansson efter SM-finalen mot Malmö 1994. Då var det Albert Svanberg som höll i mikrofonen. 

Men hur har ”Foppas” relation med media egentligen varit genom åren?
– Jag tycker ändå att jag hade bra relation till journalister. Om jag fick en jobbig fråga efter en svår förlust kanske jag inte var så positiv, säger Peter Forsberg till hockeysverige.se med ett skratt och fortsätter:
– Samtidigt hade jag en förståelse för att även jobbiga frågorna skulle ställas. Över lag tycker jag att det gick jättebra. Det var inte många gånger jag var irriterad eller riktigt arg på en reporter. Dom hade sitt jobb att sköta. 



Hade du några favoriter bland journalisterna, du var ju ganska het när Albert Svanberg sträckte fram mikrofonen efter finalen 1994?
– (Skratt) Ja, men det kunde jag vara arg på honom för. De jag hade mest kontakt med var Mats Wennerholm och Gunnar Nordström i och med att dom jobbade på största kvällstidningarna. Jag har haft jättebra relation med båda två under alla år. 

Foto: Ronnie Rönnkvist.

Därför vill han jobba som expert

Vad är det som lockar med jobbet som expert under VM?
– Jag tycker det ska bli kul och riktigt roligt att komma ner dit. Stå nära laget och turneringen igen. 
– Det var ett antal år sedan jag var riktigt nära Tre Kronor och hockey-VM även om jag varit på något OS. I grunden tycker jag, som sagt var, det ska bli jätteroligt att få vara med. 
– Sedan tycker jag att jag har sett tillräckligt med hockey för att vara med där i år. I och med att MoDo tog sig upp har jag såklart sett mycket SHL och då också flesta spelarna från SHL som kommer vara med i VM. Jag har också bra koll på NHL och ser mycket därifrån. På något sätt stod alla stjärnor rätt för att jag skulle vara med. Plus att jag hade tiden. 



Peter Forsberg spelade fem VM-turneringar och vann två VM guld och tre silver. Under sina 33 VM-matcher svarade han för 15 mål och totalt 29 poäng. 
– Mitt bästa VM-minne måste vara någon av vinsterna. 1992 kommer jag knappt ihåg. Jag var 18 år då och gick fortfarande på gymnasiet. 
– Bästa minnet är nog då vi vann VM-guldet 1998 med farsan (Kent Forsberg) som tränare och med ”Sudden” (Mats Sundin) och några till i laget. En rolig vinst. Det var mitt i karriären och det gick otroligt bra för mig under det VM:et. 

Foppa firar guldet 1998. Foto: Bildbyrån.

Spelade fem VM

Oavsett vilket lag Tre Kronor får ihop till VM, vilka förväntningar har vi rätt att ha på vårt landslag i VM?
– Definitivt att man ska gå längre än till en kvartsfinal. Det tycker jag. Om vi tittar på namnen Tre Kronor fått in och ledarstaben vi har tycker jag att vi i alla fall ska ta oss till en semifinal. 
– Självklart är det många bra lag kvar när man kommer dit och då kanske det till exempel handlar om vilka spelare lagen får in på slutet. Vilka som åker från NHL. Kommer Sidney Crosby, Connor McDavid… Man har ingen aning och vi får se hur det blir.
– Tittar jag på pappret är det ett av de bättre Tre Kronor vi kommer få se om vi ser till senaste sju, åtta åren. 



Hur såg du själv på att ställa upp för landslaget efter en tuff NHL-säsong, var det tufft att åka hem och spela?
– Nej, det tyckte jag inte. Sedan hade jag inte barn eller familjen vid den tiden så det var lätt för mig att bara dra. Däremot hade jag en del skador och var tvungen att tacka nej några gånger på grund av det. 
– Plus att jag hade tränat hela säsongen och ville vinna sista matchen på året. Jag ville inte stå där som en ”loser”, så när jag fick frågan var det inte många gånger jag tackade nej. 
– Jag var i alla fall med i fem VM. Någon turnering var innan jag åkte, men jag såg alltid fram emot att få åka och spela med Tre Kronor. 
– Dessutom fick jag 1992 möta folket på Sergels Torg. Det är svårslaget och var något fantastiskt. Vi landade på Arlanda, poliseskort in, folk överallt och allt det där. Att veta att jag kunde få möjligheten att stå där igen gjorde också att jag ville åka.

Får vi se Tre Kronor stå i Kungsträdgården, dit man flyttat firandet, och ta emot hyllningarna i år?
– Det är största möjligheten på bra många år. Vi vann 2013, 2017 och 2018. Därefter har det varit skralt med medaljer och framgångar. 
– Tittar vi på vad Tre Kronor så här långt har på pappret, i och med att vi har fått så bra spelare med, tror jag att det kan komma ännu fler som vill vara med och få uppleva den här känslan. 
– Det kan faktiskt bli VM-guld även om jag inte säger ATT vi kommer vinna VM-guld, men vi har absolut en möjlighet. 

Bröderna Jihde och Peter Forsberg ska jobba med hockey-VM. Foto: Ronnie Rönnkvist.

Här hittar du hela spelschemat.

Här hittar du all information du behöver om Hockey-VM 2024.

Här hittar du alla nyheter om hockey-VM 2024


TV: Tillbakablick på Peter Forsbergs snyggaste aktioner

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM