SM-FINALEN
Simon Ryfors i samtal med domare Linus Öhlund.
Foto: Niclas Jönsson/Bildbyrån
SM-slutspelet

Simon Ryfors om avgörandet: “Det är en otroligt billig utvisning”

ANNONS

Rögle förlorade den tredje finalmatchen och Simon Ryfors fick se det avgörande målet från utvisningsbåset. 
Efteråt var han irriterat över utvisningen som ledde till Skellefteås segermål.
– Det är en otroligt billig utvisning, jag tycker att han söker den, säger Ryfors. 

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

För första gången någonsin spelades en SM-final i Ängelholm med publik på läktarna. När Rögle spelade final 2021 var det ju tomma läktare på grund av coronapandemin men nu var det dukat för fest i Catena Arena. 

Hemmapubliken fick dock inte se sitt lag gå segrande ur striden. Efter en galen avslutning på den tredje perioden så vann nämligen Skellefteå matchen med 3-2 för att skaffa sig en 2-1-ledning i matcher. 

– Jag tycker att vi ger bort lite mål i dag. Skellefteå är ett bra lag och de tar väl tillvara på lägen men jag tycker inte att de skapar så mycket själva utan det känns ganska kontrollerat. Det känns lite onödigt att ge bort den här matchen. Men som sagt så är det ett bra lag vi möter och det är en jämn matchserie. Det är tre matcher som vinns med uddamålet så det gäller att vara på rätt sida av det där, säger Simon Ryfors efter förlusten. 

Rögle hade haft en otroligt svit på 17 raka matcher utan att ha släppt in mer än två mål. Men den bryts nu alltså då Skellefteå gjorde tre mål och vann med 3-2. Senast ett lag gjorde tre mål på Rögle var i grundserien, den 29 februari. Då var det också Skellefteå som lyckades göra tre mål – i en 3-1-vinst. 

– Det är en otroligt bra streak som vi har haft och det är klart att det går inte att hålla den i all evighet. Men vi hade ju bara släppt in två ända till slutet och ger oss själva chansen att vinna. Vi hade velat ta den här matchen till förlängning och fortsätta kriga inför de här fansen.

Frustration över utvisningen: “Vet inte ens om den tar i ansiktet”

Efter lite avvaktande matcher i Skellefteå så blev det en galen tillställning i kväll – speciellt i slutet av matchen. 

Arvid Lundberg gjorde först 1-2 fem minuter in i den tredje perioden men Rögle kvitterade till 2-2 genom lagkaptenen Anton Bengtsson med drygt fem minuter kvar att spela. Direkt efteråt hade Dennis Everberg ett friläge men då stod målvakten Linus Söderström emot och bara en halvminut senare fick Skellefteå spela powerplay.

Det var Simon Ryfors som blev utvisad för en hög klubba på just Lundberg i Skellefteå. I Skellefteås powerplay kunde Max Lindholm sätta det avgörande 3-2-målet medan Ryfors satt och fick titta på från utvisningsbåset.

Efteråt var Ryfors kritisk mot utvisningen som ledde till avgörandet. 

– Jag tycker att det är en otroligt billig utvisning. Jag tycker att han söker den och “interferar” mig för jag ska ju egentligen bara ta mig runt till målet och han står upp och blir låg. Jag vet inte ens om den tar i ansiktet. Om den gör det så… Ja… Jag tycker att den är billig men samtidigt så är det bra domarna där ute och de gör ett bra jobb, säger han. 

Hur var det att sitta i utvisningsbåset och se Skellefteå avgöra? 
– Det var tufft såklart. Men det är vad det är. Domarna tog en utvisning och vi gör ett otroligt bra boxplay där i dryga minuten och kontrollerar pucken men ger bort ett friläge. Det är klart att det är tufft att sitta i utvisningsbåset när de gör ett så sent mål. Det är ingen rolig känsla. Men vi vinner och förlorar som ett lag så det är bara att blicka till lördag, säger Simon Ryfors.

Hyllar publiken: “Häftigt att få uppleva det”

Det var ett otroligt tryck i Catena Arena där hemmapubliken verkligen bjöd upp och skapade en bra stämning i arenan. Det gav också Rögle en skjuts in i matchen då de kom ut som skjutna ur en kanon i starten. 

– Det är klart att vi får energi av det men sedan tycker jag inte att vi kommer upp i det över 60 minuter. Det gör det lite svårt för publiken att hålla i det där men de gör oss bra energi i starten innan matchen och vi kommer ut otroligt bra. Det var häftigt att få uppleva, den här staden har gått och väntat på att få uppleva en SM-final och de levde upp till det. Jag tyckte att det var bra många nivåer bättre stämning här. 

Ryfors antydde också i en TV4-intervju mellan andra och tredje perioden att det var bättre stämning i Ängelholm än i Skellefteå och utvecklar nu även sitt resonemang. 

– Vi har fantastiska fans och de är där uppe bland de bästa i Europa. Jag säger inte att det var jättedåligt i Skellefteå, bara att det var bra mycket bättre här. Det var värdigt en final. 

Rögle ligger nu alltså återigen under i finalserien och behöver vinna hemma på lördag för att Skellefteå inte ska skaffa sig matchboll. 

– Vi ska komma ut och ha samma start, men nu ska vi hålla i det. Jag tycker att vi blir lite omständliga stundtals. Vi måste komma lite mer samlat, med fart och ha lite längre anfall. Skicka lite mer puckar på mål också. Man ser att det är lite turmål som görs i den här matchserien och det är två tajta lag. Så vi behöver få in puckarna och hitta returerna och studsarna, avslutar Simon Ryfors.


TV: Tyler Kelleher utsedd till slutspelets MVP

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM