U18-VM-PREMIÄREN
Gabriel Eliasson.
Foto: SVT
U18-VM

Gabriel Eliasson efter Sveriges premiär: "De kör över oss i första"

ANNONS

Det blev en tung premiär för Sverige i U18-VM. Redan efter den första perioden låg laget under med 1-4 – och det slutade med en tung förlust mot Kanada. Det efter en minst sagt stökig match.
– Det visar att vi får stå upp för varandra och inte ta så mycket skit, säger Småkronornas backbjässe Gabriel Eliasson till Hockeysverige.se efter premiären.

VANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Gabriel Eliasson och Sverige föll med 6-3 i premiären av U18-VM. Det mot ett Kanada som kom ut minst sagt fysiskt.

Efter 20 minuter stod det också 4-1 till Kanada efter att lönnlöven straffat Sverige stenhårt i det fysiska spelet. Där deras press skapade stora problem för de svenska backarna.

– Jag tycker att de kommer ut starkare än vad vi gör. Vi visste att de skulle pressa hårt och jag tycker att de kör över oss i början. Sen växer vi in i det i andra och tar över i tredje men då är det nästan lite försent. De tar vara på sina lägen och vi kanske tar lite dumma utvisningar här och var, säger lagets backjätte.

Hur var det att göra mästerskapsdebut?
– Det känns otroligt roligt. Det är alltid kul att spela för Sverige. En sån här turnering man kollat på sen man var yngre, att nu få spela den är otroligt roligt. Ingen rolig start men det är bara att ta det match för match och se till att vinna.

Kaxiga målgesten: “Visar att de är kaxiga”

Annars präglades matchen för det mesta av det fysiska och mentala spelet. Där Kanada inte var sena på att ge efterslängar och grisa i varje given situation.

Något som Sverige stod upp mot bättre och bättre ju längre matchen led. Där Gabriel Eliasson i sin roll som defensiv fältherre ledde vägen. 

– Jag tycker det är skitkul. Det ingår i hockeyn. Det är inte så roligt när de snackar engelska och man ska snacka engelska tillbaka. Då får man ta det på svenska… Jag tycker det är jättekul när det blir känslor inblandat.

Det blev också extra tydligt när Malcolm Spence firade sitt 2-0-mål genom att jubla rakt in i det svenska båset. Något som väckte Småkronorna.

Foto: SVT. Malcolm Spence målgest mot Småkronornas bås.

– Vi fick en liten boost i att ta ner honom på jorden. Sen om vi lyckades med det vet jag inte. De visar att de är kaxiga och det är bara ett tecken på att vi får gå ut ännu hårdare. 

Är det något man tar med sig i ett framtida returmöte?
– Det kanske det är. Det visar att vi får stå upp för varandra och inte ta så mycket skit. Utan ge lite skit också.

Bjässens roll: “Gillar att smälla på”

HV71:s backtalang har annars haft en mycket intressant säsong där han har tagit en landslagsplats för första gången i karriären. En plats som han nu ser orubbar på.

Hur ser du på din roll i laget?
– Jag har en defensiv roll. Jag ska sprida en god energi i gruppen och spela tufft och hårt framför egen kasse. Det är den rollen jag har och den ska jag utföra på bästa sätt. 

Med sina 199 centimeter och 93 kilogram är det också lätt att förstå att Gabriel Eliasson är en viktig pjäs för Sverige i egen zon. 

– Jag har min styrka i defensiven och gillar att spela fysiskt. Jag gillar att smälla på och gruffa lite.


TV: Joel Persson om tiden med Connor McDavid

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM