Brynäs går upp till SHL igen.
HockeyAllsvenskan

Brynäs är tillbaka i SHL – sveper Djurgården i finalen

Brynäs IF är tillbaka i SHL.
De vinner med 3-1 i kvällens finalmatch mot Djurgården – och tar hem serien med 4-0 i matcher för att säkra avancemang till svensk hockeys finrum.

4-0, 4-1 och 4-0.

Brynäs vinner även den fjärde finalmatchen och sveper alltså Djurgården för att gå tillbaka upp till SHL efter att endast ha förlorat en enda match i slutspelet.

I kvällens fjärde final mot Djurgården så klev Gävlelaget direkt ut och var det bättre laget i den första perioden. Stundtals var det bara ett lag på isen och Brynäs bara anföll i våg efter våg.

Målet kom först i den 18:e spelminuten då Oliver Tärnström gled runt och sköt in ett skott från avstånd som gick in bakom Viktor Andrén som hade Brynäscentern Linus Ölund i knät.

Domarna videogranskade situationen men godkände målet då de bedömde det som att Ölund stod utanför målgården innan skottet avlossades och att DIF-backen Axel Andersson hade knuffat in Ölund mot egen målvakt. Därav godkändes målet och Brynäs hade tagit ledningen.

0-1 stod sig och skotten var hela 17-7 till Brynäs efter en dominant första period.

Oliver Tärnström gjorde mål igen

I den andra perioden så fick Brynäs sedan också en drömstart och såg ut att döda matchen. Efter slarv av Djurgården i egen zon så snappade Tyler Kelleher upp pucken och spelade in till Greg Scott som sköt direkt för 0-2.

Bara 25 sekunder senare var bortalaget i farten igen och återigen var det Oliver Tärnström som klev fram. Han kom i en kontring med Jack Kopacka och Tärnström var sedan kylig genom att lura ner Andrén och lägga upp en backhand ribba in för 0-3.

Tärnström hade inte gjort ett enda mål i slutspelet på elva matcher men hade nu gjort tre mål på två matcher på Hovet i final tre och final fyra.

Djurgården tog timeout efter 0-3-målet då Brynäs gjort mål på båda sina första skott i perioden.

DIF började då växa in i matchen lite och fick även ett reduceringsmål genom Edvin Hammarlund. Men ställningen efter två perioder var fortfarande 3-1 till Brynäs som därmed hade en stor fördel inför den avgörande tredje perioden.

Brynäs klara för SHL 24/25

Djurgården behövde jaga i den tredje perioden för att komma tillbaka in i matchen och de behövde göra tre mål för att säsongen inte skulle ta slut.

Brynäs hade dock bra kontroll på tillställningen och släppte in till så mycket då Djurgårdens första skott i perioden inte kom förrän efter åtta minuters spel.

Efter att knappt ha skapat någonting i tredje perioden så fick Djurgården chansen med drygt fem minuter kvar då Greg Scott drog på sig en utvisning och DIF fick spela powerplay.

Djurgården tog sedan ut målvakten med två och en halv minut kvar i hopp om att få in en livsviktig reducering. Anton Rödin blev då också utvisad och Djurgården fick chansen att spela sex-mot-fyra under matchens sista minuter. Brynäs offrade sig dock och täckte skott i massor och kunde hålla ut för att vinna matchen med 3-1 och säkra avancemang.

Brynäs spelar alltså i SHL 2024/25 efter ett otroligt slutspel där de vann tolv av 13 matcher. Karlskoga blev det enda laget att besegra Brynäs under slutspelet och det var efter förlängning. Annars har Brynäs gått rent i slutspelet och både svept Nybro i kvartsfinalen och Djurgården i finalen.

För Djurgården väntar dock fortsatt spel i HockeyAllsvenskan efter att de förlorat i final för andra året i rad.

Djurgården – Brynäs 1–3 (0-1,1-2,0-0)

Djurgården: Edvin Hammarlund.
Brynäs: Oliver Tärnström 2, Greg Scott.

Brynäs vinner serien med 4-0 i matcher.

TV: Det bästa från Samuel Erssons säsong