Matthew Tkachuk (19) satte spiken i kistan när Florida Panthers vann första mötet med Tampa Bay Lightning.
Foto: Alamy/AP Photo
NHL

Florida Panthers tar hem första rivalmötet med Tampa Bay Lightning

ANNONS

Florida Panthers tar hem första ronden i rivalmötet med Tampa Bay Lightning. Ett mål i tom kasse av Matthew Tkachuk visade sig bli matchvinnande när Panthers tog hem match ett med 3–2.

Det är höga förväntningar på Florida-derbyt mellan Florida Panthers och Tampa Bay Lightning i årets Stanley Cup-slutspel. Lagen har bjudit på en hel del högoktaniga drabbningar de senaste åren – men framför allt ställer sig många frågan om inte det skett ett maktskifte mellan klubbarna senaste året.

Lightning vann Stanley Cup både 2020 och 2021 och spelade ytterligare en final 2022. I fjol blev det dock respass i första rundan mot Toronto Maple Leafs medan Panthers tog sig hela vägen till finalen där det blev förlust mot Vegas Golden Knights.

I årets grundserie skilde det tolv poäng mellan lagen då Panthers greppade förstaplatsen i Atlantic Division medan Lightning tog sig till slutspel via den första wild card-platsen i Eastern Conference.

Det första mötet rivalerna emellan bjöd på en hel del fysiskt spel, men höll sig inom ramarna för det legala. Dock skulle powerplay spela en avgörande roll då det var i den spelformen Panthers gjorde det synnerligen viktiga 2–1-målet i inledningen av den tredje perioden.

Matthew Tkachuk avgjorde i tom kasse

Med Nick Paul i utvisningsbåset efter en sen förseelse i andra perioden utnyttjade Panthers övertaget. Aleksander Barkov hittade Carter Verhaeghe som attackerade målet och fick pucken förbi Andrej Vasilevskij.

Panthers kontrollerade sedan matchen till slutminuterna när Lightning började pressa på. Men efter att Sergej Bobrovskij stoppat Steven Stamkos direktskott på Nikita Kutjerovs öppnande passning kom spiken i kistan. Matthew Tkachuk skickade in 3–1 i tom kasse med drygt två minuter kvar och säkrade segern i det första Florida-derbyt i årets slutspel.

Lightning fick ett sista mål då Stamkos tog revansch på Bobrovskij genom att reducera i powerplay. Men då återstod det bara 9,3 sekunder kvar på klockan.

Ur svenskt perspektiv kretsade mycket såklart runt de bägge lagens backstjärnor Gustav Forsling och Victor Hedman. Forsling lämnade isen med en assist och var +2 med drygt 21 minuters speltid. Hedman hade föga överraskande mest istid av samtliga utespelare i matchen med sina 25.24 minuter. Han var -2 och sköt tre skott.

Ny match lagen emellan i Amerant Bank Arena, Sunrise natten mot onsdag.

Florida Panthers – Tampa Bay Lightning 3–2 (1–1, 0–0, 2–1)
Florida: Sam Reinhart, Carter Verhaeghe, Matthew Tkachuk.
Tampa Bay: Brandon Hagel, Steven Stamkos.

Florida leder serien med 1–0.


Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 03 maj
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM